Make the most out of your ingredients

10 soeprecepten voor koude dagen

10 soeprecepten voor koude dagen

Empty the Fridge - 10 soeprecepten voor koude dagen

Het is bijna lente en dan sneeuwt het ineens!

De afgelopen twee weken waren vooral nat en koud en dan is mijn nood aan comfortfood toch altijd net iets meer dan anders.

Bij deze dan ook mijn top 10 soeprecepten voor koude dagen

Soep is sowieso de perfecte wegwerker voor restjes groenten, maar ook granen kan je erin kwijt om de soep bijvoorbeeld wat in te dikken of er een maaltijdsoep van te maken. Bij deze 10 soeprecepten voor koude dagen vanop de blog.

Klein overschotje ricotta? Maak er deze heerlijk romige tomatensoep mee!

Tomatensoep met pesto en ricotta

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Ć  6

Ingrediƫnten
  

Instructies
 

  • Laat de olijfolie goed warm worden in een soeppot en laat de ajuin, wortelen en look over een middelgroot vuur gedurende +/- 10 min met het deksel op de pot garen. Roer er regelmatig even door.
  • Voeg de tomaten, het water en het bouillonblokje toe en roer goed door elkaar. Laat de soep gedurende +/- 15 min sudderen.
  • Voeg het restje pesto en ricotta en kruid naar smaak met peper.
  • Mix de soep met een staafmixer en dien op met toast en wat geraspte parmezaan.
Recept afdrukken Pin recept

Champignons kunnen nogal snel een beetje vochtig worden of verschrompelen. Maar ze doen samen met een overschotje rijst nog perfect dienst voor deze een winterse soep.

Champignonsoep

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

Instructies
 

  • Snij de champignons in stukjes.
  • Versnipper de ajuin.
  • Smelt de boter in een ruime pot.
  • Voeg de ajuin toe en bak deze goudbruin. (Indien de ajuin te hard kleurt, kan je altijd een beetje zout toevoegen om het kleuren tegen te gaan).
  • Voeg de champignons toe en bak deze +/- 5 min tot ze gekleurd zijn.
  • Voeg het half kopje rijst toe en bak kort aan. (De rijst zorgt voor de binding van je soep).
  • Overgiet met de bouillon en laat de soep +/- 25 min koken met het deksel op de pot.
  • Zet het vuur af. Voeg de melk toe aan de soep en mix ze goed door met een stafmixer. Indien je dit lekker vindt, kan je de soep ook kort mixen om er nog wat stukjes champignon in te laten.
  • Kruid met peper en zout naar smaak en dien de soep op.
Recept afdrukken Pin recept

Heb je een oudbakken brood over? Maak er dikke toast van getopt met kaas en gratineer deze op je uiensoep. Franser kan bijna niet!

Franse uiensoep

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Soep
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

Instructies
 

  • Smelt de boter samen met de olijfolie in een soeppot met een dikke bodem. Voeg de fijngesneden reepjes ajuin toe, doe het deksel op de pot en laat de ajuin 10 minuten op een zacht vuur garen.
  • Voeg de suiker toe en gaar de ajuin voor een verdere 20 minuten. Roer regelmatig tot de ajuin mooi gekarameliseerd en zacht is.
  • Voeg de laatste paar minuten de fijngehakte knoflook toe en laat deze eventjes mee garen. Roer vervolgens de bloem door de ajuin.
  • Zet het vuur hoger en overgiet de ajuin met de witte wijn en de bouillon. Doe het deksel terug op de pot en laat de soep gedurende 15 Ć  20 minuten sudderen.
  • Rooster vlak voor het opdienen de stukjes baguette.
  • Schep de soep in kommen, leg er een stukje toast bovenop en hoop een torentje geraspte kaas op de toast.
  • Schik de soepkommen op een bakplaat en zet ze onder de grill tot de kaas mooi gesmolten is en een korstje heeft.
Recept afdrukken Pin recept

Een overschotje gebraden kip en wat spaghetti in de aanbieding? Maak er dan deze instant ‘chicken noodle soup’ van in slechts 30 minuten!

Noedelsoep met kip

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Soep
Keuken Amerikaans
Porties 4

Ingrediƫnten
  

Instructies
 

  • Smelt de boter in een grote soepkom en fruit de ajuin en selder aan (+/- 5 min).
  • Voeg de blokjes wortel, de kip, het water, de bouillon en de kruiden toe en laat het geheel gedurende 30 min sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Meng als laatste het overschotje noedels door de soep en laat deze kort doorwarmen.
Recept afdrukken Pin recept

Staat er nog een eenzaam flesje Hoegaarden in je voorraadkast. Het licht zure bier past perfect bij witloof.

Witloofsoep met hoegaarden

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Soep
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

Instructies
 

  • Fruit de stukjes witloof en ajuin gedurende +/- 10 minuten in een beetje olijfolie. Voeg vervolgens de blokjes aardappel en laurier toe.
  • Giet de Hoegaarden in de pan en roer eventuele aanbaksels los.
  • Voeg het water toe en laat de soep gedurende 20 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.
  • Verwijder het laurierblaadje en mix de soep glad.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout en voeg een beetje room toe indien je een crĆØmige' soep wil.
Recept afdrukken Pin recept

Was je wat royal met je porties bij het maken van de gratin dauphinois. In no time is deze omgetoverd tot een romige aardappelsoep!

Soep van gratin dauphinois

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Soep
Keuken Frans
Porties 6 porties

Ingrediƫnten
  

Instructies
 

  • Doe de gratin in een soeppot en overgiet deze met voldoende bouillon tot hij net onderstaat.
  • Kruid met de fijngehakte look en peper en zout naar smaak.
  • Breng de soep aan de kook en laat ze vervolgens 10 minuten op een laag vuurtje sudderen.
  • Mix de soep en en proef of ze nog extra gekruid moet worden.
Recept afdrukken Pin recept

Maaltijdsoepen

De maaltijdsoepen op de Empty the Fridge zijn vaak restjes 2.0 recepten omdat je er gemakkelijk mee kan variĆ«ren afhankelijk ban de inhoud van je koel- en voorraadkast en er verschillende soorten kliekjes in kwijt kan. Bij deze alvast enkele van mijn favorieten…

Tom Kha Gai (ThaĆÆse kokossoep met kalkoen)

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Soep
Keuken Aziatisch
Porties 4

Ingrediƫnten
  

Instructies
 

  • Voeg een beetje olie toe aan een soeppan en bak de rode curry pasta kort aan zodat de aroma's vrijkomen. Voeg vervolgens de kokosmelk en het water toe en roer goed door elkaar.
  • Kneus het citroengras en snijd het in stukjes. Voeg dit toe aan de kokosmelk, samen met de limoenbladeren en de gember. Laat deze bouillon +/- 15 min trekken.
  • Voeg vervolgens de ajuin, kalkoen en oesterzwammen toe en laat alles koken tot de groenten gaar zijn de kalkoen goed warm is.
  • Voeg als laatste de vissaus/sojasaus, de bruine suiker en het limoensap toe en roer goed door elkaar.
  • Dien op met verse koriander en eventueel wat basmatirijst.
Recept afdrukken Pin recept

Aziatische leftover soep

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Lunch, Soep
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Ingrediƫnten
  

Instructies
 

  • Warm de olie in een soeppot en fruit de pijpajuin, knoflook en gember gedurende 1 min.
  • Voeg de sojasaus, chilivlokken, limoenbladeren, het bouillonblokje en water toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur lager en voeg de wortelen toe. Laat ze 5 minuten koken.
  • Voeg de overige groenten en de mirin toe en laat de soep 5 min sudderen.
  • Als je een restje vlees of vis wil toevoegen is dit het moment.
  • Voeg de noedels toe en laat de soep verder sudderen tot ze beetgaar zijn.
  • Schep de soep in kommen, werk ze af met sesamolie en een partje extra citroen of limoen.
Recept afdrukken Pin recept

Toscaanse Pappa al Pomodoro (Tomatensoep met brood)

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Soep
Keuken Italiaans
Porties 4 porties

Ingrediƫnten
  

Instructies
 

  • Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit daarin de ajuin en de knoflook aan tot deze gaar en glazig zijn.
  • Voeg de in stukjes gesneden tomaten toe, een snuifje zout en de helft van de verse basilicum toe. Roer de tomaten regelmatig door en laat ze 5 minuten pruttelen.
  • Giet de bouillon erbij en breng de soep aan de kook.
  • Draai het vuur laag en voeg het oudbakken brood toe. Laat de soep half afgedekt 30 minuten zachtjes koken.
  • Meng nog 2 extra EL olijfolie en de overige basilicum door de soep. Proef en kruid naar smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep warm of op kamertemperatuur met een beetje geraspte Parmezaan.
Recept afdrukken Pin recept

Avgolemono (Griekse soep met kip en rijst)

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Soep
Keuken Grieks
Porties 4

Ingrediƫnten
  

Instructies
 

  • Warm de olijfolie in een soeppan en fruit de fijngehakte ajuin gedurende 4 Ć  5 min tot ze gaar en transparant is.
  • Voeg de kippenbouillon en het water toe en draai het vuur laag zodat de bouillon zachtjes suddert. Voeg na +/- 5min het restje rijst en de kip toe.
  • Laat het geheel gedurende 5 Ć  8 min sudderen en kruid daarna met een beetje zout indien nodig.
  • Kluts de eieren in een kom. Blijf ze goed klutsen terwijl je het citroensap toevoegt. Blijf dit mengsel goed roeren terwijl je een pollepel van de warme bouillon erbij giet. Voeg nog 1 pollepel bouillon toe. De bedoeling hiervan is om het ei-/citroenmengsel te temperen vooraleer je het toevoegt aan de soep.
  • Zet het vuur af en roer de soep goed door terwijl je het getemperde ei-/citroenmengsel erbij giet. Garneer met gehakte peterselie en dien onmiddellijk op.
Recept afdrukken Pin recept

Een minestrone hoort hier natuurlijk ook bij, maar die vind je voorlopig enkel terug in mijn kookboek.

Garneringen

Soms kan een lekkere topping op een soep net dat verschil maken.

Maak croutons van oudbakken brood

Croutons (met knoflook)

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Keuken Frans

Ingrediƫnten
  

Instructies
 

  • Snijd het brood in blokjes van +/- 1 cm en leg de croutons op een bakplaat met bakpapier.
  • Pers de teentje look en meng ze met de olijfolie en het zout.
  • Snij de korstjes van het oude brood en bestrijk de 2 kanten met het olijfolie mengsel.
  • Bak de croutons 45 minuten in een voorverwarmde oven op 150Ā°C of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen en enjoy!
Recept afdrukken Pin recept

Droog wat reeds wat plakjes gerookte ham in de oven en maak er een zoute crumble van.

Pannenkoekbeslag over? Mix er wat kruiden door er maak er hartige pannenkoekreepjes van.

Geen commentaren
Laat een bericht achter