Make the most out of your ingredients

Picknick time!

Picknick time!

Empty the Fridge - Picknick inspiratie

Zondag 18 mei, de weather app geeft 18°C aan en dus werd er gisteren tijdens één van de eerste nachtelijke terrasjes van het jaar beslist om vandaag in het park te hangen. En bij hangen in het park hoort natuurlijk een picknick!

Ik heb me dit jaar voorgenomen om dat wat vaker te doen. Bij lekker weer, met een paar vrienden na ’t werk of in t weekend afspreken in het park, iedereen brengt wat drankjes en hapjes mee en gezellig blijven hangen tot het donker wordt. Afhankelijk van welke locatie je kiest kan er misschien nog een barbecue bij.

Check de ijskast

Bij zo’n ‘last-minute picknick time plan’ heb ik niet direct zin of tijd om uren in de keuken te staan, dus meestal kijk ik wat ik nog in huis heb, maak ik snel een lekker slaatje of hapje en koop ik onderweg nog een paar basics zoals brood en drank.

Maar als je het een beetje voorbereidt en wat tijd hebt, kan je ook zaken zoals een Stromboli of empanadas klaarmaken. Misschien iets meer werk, maar wel super lekker en vooral gemakkelijk om mee te nemen. Ik heb geen zin om een halve volksverhuis te doen en dan nog eens met hopen tupperware doosjes en afval terug thuis te komen.

Gemakkelijk te transporteren, en op te eten gerechten zijn de boodschap.

Bij deze dus wat picknick-inspiratie…

Stromboli (broodrol) met antipasti

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1 rol pizzadeeg
  • 100 gram kaas Liefst smeltkaas zoals provolene of fontina, maar experimenteer gerust met wat je nog in je ijskast hebt liggen
  • 100 gram Soppressata Dit is een soort van pikante salami, maar gekookte/gerookte ham kan evengoed
  • 150 gram antipasti (denk bvb. aan geroosterede paprika, courgette, aubergine, ...)
  • 1 1/2 tas spinazie gesauteerd & uitgelekt, of natuurlijk een overschotje
  • 1 handvol basilicum
  • 1/2 tas groene olijven (optioneel)
  • 1 groot ei(eren)

Instructies
 

  • Rol het pizzadeeg uit.
  • Leg de in stukjes gehakte olijven, het dun gesneden vlees, de kaas, antipasti, spinazie en verse basilicum in het midden van het pizzadeeg. Laat rondom rond een boord van +/- 1,5 cm.
  • Vouw de ene helft van het deeg over de vulling en duw de 3 randen aan met je vingers.
  • Rol de Stromboli vervolgens verder op zodat de naad langs onder komt te liggen en plaats de rol op een ingevette bakplaat. Vouw alle naden naar onder.
  • Klop het ei los met een beetje water en bestrijk de bovenzijde van de Stromboli met dit mengsel.
  • Bak de Stromboli gedurende 20 à 25 min in en op 190°C voorverwarmde oven tot deze goudbruin is.
  • Laat de Stromboli 10 à 15 min rusten vooraleer je hem in schijven snijdt of laat hem volledig afkoelen om het ingepakt te kunnen meenemen op een picknick.
Recept afdrukken Pin recept

Stromboli is een typisch Italiaans gerecht waarbij je restjes groenten en vlees/beleg in een hartige soort van broodrol verwerkt. Ideaal om de dag op voorhand te maken en handig om mee te nemen op een picknick.

Empanadas met kip

Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Hapje

Ingrediënten
  

Instructies
 

Voor het deeg:

  • Meng de bloem met het zout.
  • Meng de bloem met de boter, het hele ei en het water in een keukenrobot tot je een korrelig deeg bekomt.
  • Vorm een bal van dit deeg, verpak het in vershoudfolie en laat het gedurende 30 min in de ijskast rusten. Ondertussen kan je de vulling maken.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van +/- 3 mm en steek cirkels uit van ongeveer 10 cm diameter.
  • Doe de olijfolie in een pan en bak de ajuin, chilipepers, paprika, komijn en honing gedurende 10 min. aan tot de ajuin transparant is.

Voor de vulling

  • Voeg het restje kip, het hardgekookte ei, het water en zout en peper naar smaak toe.
  • Zet de vulling opzij en laat deze rusten terwijl je het deeg maakt.
  • Vul de deegcirkeltjes met 2 à 3 TL van de vulling (afhankelijk van de grote van je deegcirkels).
  • Vouw het deeg over zodat je en halve cirkel bekomt en knijp de randen dicht met je vingers of een vork.
  • Kluts het eigeel en bestrijk de bovenkant van de Empanadas hiermee.
  • Laat de Empanadas gedurende 30 min rusten in de ijskast.
  • Bak ze gedurende 20 à 25 min in een op 180 voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
Recept afdrukken Pin recept

Mexicaanse empanadas met kip kan je een beetje sneller klaarmaken door niet je eigen deeg te maken, maar met een voorverpakt deeg uit de supermarkt te werken. En je kan ze perfect de dag op voorhand maken. Ideal fingerfood!

Bloemkool broccoli salade met soja citroen dressing

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 3

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Stoom de roosjes broccoli en bloemkool gedurende 6 à 8 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Meng de overige ingrediënten tot een dressing.
  • Doe de gestoomde groenten in een kom en meng met de dressing.
Recept afdrukken Pin recept

Zeker als je maar voor één of  personen kookt, blijft er vaak van grote groenten zoals broccoli en bloemkool veel over. Maar daarom hoef je nog niet 3 dagen hetzelfde te eten! Probeer deze frisse Bloemkool broccoli salade met soja citroen dressing eens.

Tortilla

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 6

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Snij de ajuin in kleine blokjes en stoof ze samen met de geplette look en een beetje ajuin in een pan.
  • Snij de restjes aardappelen in blokjes en voeg ze toe aan het ajuin-mengsel. Laat de blokjes mooi kleuren.
  • Mocht je bvb nog een restje paprika hebben, kan je die ook in blokjes snijden en toevoegen. Doperwtjes of een overschotje chorizo zijn hier ook super lekker bij!
  • Voeg de oregano, het paprikapoeder en peper en zout toe en laat het geheel nog enkele minuten kleuren.
  • Klop de eieren los in een kom en giet het mengsel over de groenten in de pan.
  • Draai het vuur laag en laat de tortilla een 10-tal min garen.
  • Wanneer de bovenkant bijna volledig gestold is kan je de tortilla omdraaien door deze uit de pan op een bord te schuiven. Vervolgens draai je de pan over het bord en draai je het geheel om zodat de ongebakken kant van de tortilla nu op de bodem van de pan ligt.
  • Bak de tortilla nog kort en stort hem daarna opnieuw op een bord om te serveren.
  • Je kan de tortilla ook laten afkoelen de later serveren als een hapje of bvb meenemen voor ene picknick.
Recept afdrukken Pin recept

Nog wat aardappelen over? En eieren hebben we meestal allemaal wel in huis. Tortilla it is! Hier vind je het klassieke recept, maar je kan er best nog wat groenten of vlees aan toevoegen als je wil. Denk maar aan een restje spinazie, nog wat paprika of ham…

Fattoush

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Salade
Porties 2

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Rooster de pitabroodjes tot ze goudbruin zijn en breek ze in kleine stukjes.
  • Meng het citroensap, de olijfolie, knoflook, zout en peper tot een dressing.
  • Doe alle overige ingrediënten in een kom en hussel ze door elkaar.
  • Meng vervolgens 1/2 à 1 tas van de dressing onder de sla.
  • Dien onmiddellijk op.
Recept afdrukken Pin recept

Fattoush is een leftover recept geïnspireerd door mijn laatste reis naar Israël: oudbakken pitabroodjes met frisse groenten en kruiden vormen een heerlijk zomers slaatje!

Hummus met rode biet

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in een blender en mix ze tot een smeuïge pasta.
  • Voeg wat water toe indien de hummus te dik is.
  • Kruid met zout naar smaak.
Recept afdrukken Pin recept

Ik koop vaak zo’n portie vacuüm verpakte rode bieten, maar meestal schieten er nog wel één of 2 over. Een blikje kikkererwten uit de voorraadkast en wat kruiden erbij en ’t is klaar. Nog wat brood of chips en je hebt een perfecte picknick dip!

Als ik erin slaag om mijn goede voornemen voor deze zomer waar te maken en het weer een beetje meezit, volgen er zeker nog recepten voor picknick- en barbecue-uitstapjes. (Hopefully) to be continued…

Bewaren

Geen commentaren
Laat een bericht achter