januari 14, 2015
Gebakken appeltjes
Ben je vergeten je appels in de ijskast de leggen en hebben ze de look van een rimpel-hond?
Ook met verrimpelde appels kan je nog aan de slag in de keuken. Ze zijn misschien niet meer knapperig genoeg om je tanden in te zetten, maar zolang de appels nog geen bruine vlekken hebben of geblutst zijn, kan je ze perfect voor een gekookte bereiding gebruiken.
Volg onderstaand recept voor gebakken appeltjes en tover verrimpelde appels in no time om tot een lekkere topping!
Gebakken appeltjes…
… voor ontbijt
- Over dikke pannenkoeken.
- In je havermout. Een beetje kaneel en noten toevoegen en je bent gesteld.
Zure room pannekoekjes met banaan
Ingrediënten
- 2 bana(a)n(en) rijpe, gespikkelde in stukjes gesneden
- 2 eetlepels citroen(en) citroensap + de zeste van een halve citroen
- 125 gram bloem boekweitbloem is hier ook heel lekker bij
- 2 ei(eren) eiwit en -geel apart
- 125 ml melk zuur
- 2 koffielepels bakpoeder
- 1/2 koffielepel kaneel
- 1 eetlepel bruine suiker
- boter gesmolten
- zout een snuifje
Instructies
- Zeef de bloem, het bakpoeder, zout en kaneel in een grote kom en voeg de suiker toe.
- Mix de geprakte banaan met het eigeel, de zure melk of room, vanille en citroenzeste.
- Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig onder het beslag.
- Zet een grote pan op een middelhoog vuur en voeg en klein klontje boter toe.
- Schep met een pollepel kleine porties beslag in de pan en bak de pannenkoeken 2 min aan één kant alvorens ze om te draaien. Bak de andere kant nog 1 min.
- Serveer met ahorn- of agavesiroop en eventueel een beetje extra vers fruit.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
… op de boterham
- Met paté.
- Met plattekaas en honing.
- Met pindakaas en confituur.
- Met geitenkaas en walnoten.
- Met kalkoen en cranberrysaus.
… over salades
Salade met gerkarameliseerd witloof, knolselder en appeltjes
Ingrediënten
- 1/4 knolselder geschild en in schijfjes van 3 mm dik
- 1 appel(en) in schijfjes van 3 mm dik
- 2 stronkjes witloof
- 3 handen salade gemengd, veldsla of spinazie
- 1/3 kopje walnoten geroosterd en grof gehakt
- 1/3 kopje rozijnen
- 2 EL honing
- 3 EL olijfolie
- 1 TL dijonmosterd
- 1/2 citroen(en)
- 1 EL balsamicoazijn
- 1 EL appel cider azijn witte wijnazijn of gewone azijn kan ook
- 1 EL olijfolie om te bakken
Instructies
- Doe de salade alvast in een kom en zet opzij.
- Meng de mosterd met het citroensap, balasamicoazijn en ciderazijn. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe tot je een gebonden dressing bekomt. Kruid naar smaak met peper en zout en zet opzij.
- Warm 1 EL olijfolie in een pan en laat deze warm worden. Bak hierin de schijfjes knolselder gedurende +/- 5 minuten.
- Voeg de appel en de blaadjes witloof toe en laat deze meebakken tot alles mooi gekleurd is.
- Giet de honing over de groenten en fruit en laat alles gedurende een paar minuten karameliseren. Blus met een klein beetje ciderazijn.
- Meng de salade met de vinaigrette, de rozijnen en de gehakte walnoten. Schep de gebakken knolselder, appeltjes en witloof erover en dien onmiddellijk op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
… ‘on the side’ bij vlees
- Met beuling en gebakken patatjes.
- Met gebraden kip en frietjes.
- Met varkenskoteletjes en een cidersausje.
Varkenskotelet met gestoofde rabarber en cidersaus
Ingrediënten
- 2 varkenskoteletten
- 250 gram rabarber geschild en in lengtes van +/- 3 cm
- 2,5 EL honing
- 1/2 TL peper
- 2,5 cm gember geschild en geraspt (Je kan ook gemberpoeder gebruiken la sje geen vere gember in huis hebt)
- 250 ml cider
- 1/2 TL boter
- 1/2 citroen(en)
- 3 vastkokende aardappel(en)
Instructies
- Doe de rabarber samen met de gember, het citroensap, een scheutje water en honing in een kleine pot.
- Laat dit mengsel op een zacht vuurtje pruttelen tot alles mooi gemengd is, maar er nog stukjes rabarber te zien zijn (+/-15min).
- Was de aardappelen, snijd ze in hapklare stukjes van +/- 2,5 cm en kook ze gedurende +/- 5 min in kokend water tot ze beetgaar zijn.
- Bak de voorgekookte aardappelen in een beetje olijfolie en gekruid met peper en zou, gedurende +/- 15min tot ze mooi goudbruin zijn.
- Laat ondertussen een klontje boter en een beetje olijfolie smelten in een pan.
- Bak hierin de varkenskoteletten aan beide zijden gedurende +/- 20 min aan tot deze mooi gebakken en gaar zijn.
- Haal het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het rusten terwijl je de saus maakt.
- Blus de pan waarin je het vlees bakte met de cider en laat deze saus wat indikken. Kruid de saus eventueel nog wat bij met peper en zout.
- Leg het vlees op een bord, schep de rabarber-compote ernaast, overgiet het vlees met de cider-saus en serveer met de gebakken aardappeltjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
… als topping over desserts zoals
- Kaiserschmarren (typisch Oostenrijks met karamelsaus).
- Pannacotta (voeg een scheutje calvados en wat rozijntjes toe).
Je kan de gebakken appeltjes maximaal drie dagen in een afgesloten potje in de ijskast bewaren.
Gebakken appeltjes
Ingrediënten
- 3 appel(en)
- 1 EL honing
- 1/2 TL kaneel
- citroensap
Instructies
- Kies of je de appelen wilt schillen of niet (ik eet ze meestal met de schil). Verwijder het klokhuis en snijd de appelen in partjes van 5mm dik.
- Meng de partjes appel met de honing, kaneel en een klein beetje citroensap.
- Smelt de boter in een pan. Voeg de appeltjes toe wanneer de boter bruist en bak ze gedurende +/- 10 minuten tot ze gaar en mooi gebruind zijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments