Make the most out of your ingredients
title image

Gebakken appeltjes

Gebakken appeltjes

Empty the fridge - Gebakken appeltjes

Ben je vergeten je appels in de ijskast de leggen en hebben ze de look van een rimpel-hond?

Ook met verrimpelde appels kan je nog aan de slag in de keuken. Ze zijn misschien niet meer knapperig genoeg om je tanden in te zetten, maar zolang de appels nog geen bruine vlekken hebben of geblutst zijn, kan je ze perfect voor een gekookte bereiding gebruiken.

Volg onderstaand recept voor gebakken appeltjes en tover verrimpelde appels in no time om tot een lekkere topping!

Gebakken appeltjes…

… voor ontbijt

  • Over dikke pannenkoeken.
  • In je havermout. Een beetje kaneel en noten toevoegen en je bent gesteld.
Empty the fridge - Zure room pannekoekjes met banaan

Zure room pannekoekjes met banaan

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties 12

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Zeef de bloem, het bakpoeder, zout en kaneel in een grote kom en voeg de suiker toe.
  • Mix de geprakte banaan met het eigeel, de zure melk of room, vanille en citroenzeste.
  • Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig onder het beslag.
  • Zet een grote pan op een middelhoog vuur en voeg en klein klontje boter toe.
  • Schep met een pollepel kleine porties beslag in de pan en bak de pannenkoeken 2 min aan één kant alvorens ze om te draaien. Bak de andere kant nog 1 min.
  • Serveer met ahorn- of agavesiroop en eventueel een beetje extra vers fruit.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

… op de boterham

  • Met paté.
  • Met plattekaas en honing.
  • Met pindakaas en confituur.
  • Met geitenkaas en walnoten.
  • Met kalkoen en cranberrysaus.

… over salades

Empty the Fridge - Salade met gekarameliseerd witloof knolselder en appeltjes

Salade met gerkarameliseerd witloof, knolselder en appeltjes

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Salade
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Doe de salade alvast in een kom en zet opzij.
  • Meng de mosterd met het citroensap, balasamicoazijn en ciderazijn. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe tot je een gebonden dressing bekomt. Kruid naar smaak met peper en zout en zet opzij.
  • Warm 1 EL olijfolie in een pan en laat deze warm worden. Bak hierin de schijfjes knolselder gedurende +/- 5 minuten.
  • Voeg de appel en de blaadjes witloof toe en laat deze meebakken tot alles mooi gekleurd is.
  • Giet de honing over de groenten en fruit en laat alles gedurende een paar minuten karameliseren. Blus met een klein beetje ciderazijn.
  • Meng de salade met de vinaigrette, de rozijnen en de gehakte walnoten. Schep de gebakken knolselder, appeltjes en witloof erover en dien onmiddellijk op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

… ‘on the side’ bij vlees

bak hierin de varkenskotelet aan

Varkenskotelet met gestoofde rabarber en cidersaus

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Keuken Engels
Porties 2

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Doe de rabarber samen met de gember, het citroensap, een scheutje water en honing in een kleine pot.
  • Laat dit mengsel op een zacht vuurtje pruttelen tot alles mooi gemengd is, maar er nog stukjes rabarber te zien zijn (+/-15min).
  • Was de aardappelen, snijd ze in hapklare stukjes van +/- 2,5 cm en kook ze gedurende +/- 5 min in kokend water tot ze beetgaar zijn.
  • Bak de voorgekookte aardappelen in een beetje olijfolie en gekruid met peper en zou, gedurende +/- 15min tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Laat ondertussen een klontje boter en een beetje olijfolie smelten in een pan.
  • Bak hierin de varkenskoteletten aan beide zijden gedurende +/- 20 min aan tot deze mooi gebakken en gaar zijn.
  • Haal het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het rusten terwijl je de saus maakt.
  • Blus de pan waarin je het vlees bakte met de cider en laat deze saus wat indikken. Kruid de saus eventueel nog wat bij met peper en zout.
  • Leg het vlees op een bord, schep de rabarber-compote ernaast, overgiet het vlees met de cider-saus en serveer met de gebakken aardappeltjes.
Trefwoord restje cider, restje rabarber
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

… als topping over desserts zoals

  • Kaiserschmarren (typisch Oostenrijks met karamelsaus).
  • Pannacotta (voeg een scheutje calvados en wat rozijntjes toe).

Je kan de gebakken appeltjes maximaal drie dagen in een afgesloten potje in de ijskast bewaren.

Empty the fridge - Gebakken appeltjes

Gebakken appeltjes

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Keuken Belgisch
Porties 3 appelen

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Kies of je de appelen wilt schillen of niet (ik eet ze meestal met de schil). Verwijder het klokhuis en snijd de appelen in partjes van 5mm dik.
  • Meng de partjes appel met de honing, kaneel en een klein beetje citroensap.
  • Smelt de boter in een pan. Voeg de appeltjes toe wanneer de boter bruist en bak ze gedurende +/- 10 minuten tot ze gaar en mooi gebruind zijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments
Leave a Comment:
Recipe Rating