Brunch inspiratie
Champignon strata
Heb je nog wat oudbakken brood over van tijdens de week en zin in een hartig ontbijt? Dan is deze Champignon strata zeker het proberen waard. Strata is eigenlijk een ‘fancy’ naam voor broodpudding, maar dan de hartige variante.
Champignon strata
Ingrediënten
Instructies
- Snijd het oudbakken brood in hapklare blokjes van +/- 2 cm en leg het op een bakplaat. Bak de blokjes brood gedurende +/- 20 min in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze mooi geroosterd zijn.
- Smelt de boter in een pan en fruit de ajuin en champignons gedurende +/- 10 min tot ze gaar zijn en al het vocht verdampt is.
- Meng het champignonmengsel met de stukjes brood.
- Doe de helft van dit brood-champignon mengsel in een ingevette ovenschaal.
- Verdeel de helft van de geraspte kaas en de bacon over het brood en maak vervolgens een tweede laag met de rest van het brood-champignon mengsel en de bacon.
- Meng de melk met de eieren, tijm peper en zout en giet over het brood in de ovenschaal.
- Dek de strata af met aluminiumfolie en plaats hem gedurende 8 uur in de ijskast.
- Haal de strata een kwartiertje voor je hem wil bakken uit de ijskast.
- Bak de strata afgedekt, gedurende +/- 30 min in een op 175°C voorverwarmde oven. Verwijder de aluminiumfolie en bak de strata nog 15 min zodat hij een mooi korstje krijgt.
Tonijn avocado spread
Tonijn en avocado zijn sowieso al een ‘match made in heaven’ dus als je een rijpe avocado in je ijskast hebt liggen een een blikje tonijn stof staat te vangen in je voorraadkast, probeer dan eens deze tonijn avocado spread voor op je boterham.
Tonijn avocado spread
Ingrediënten
- 1 rijpe avocado(s)
- 1 blikje tonijn
- 2 EL zure room yoghurt kan ook
- 1 EL kappertjes
Instructies
- Prak de tonijn samen met de avocado en de zure room fijn en meng goed door elkaar.
- Breng op smaak met een beetje citroensap en peper en zout.
- Smeer op toast.
Verloren brood met verse fruit
Een klassieker onder de broodrestjes, maar met een beetje vers fruit ‘pimp’ je het tot een heerlijk ontbijt!
Verloren brood met verse fruit
Instructies
- Meng de melk met het ei, de kaneel en de suiker tot een glad beslag
- Snij het fruit in stukjes en zet opzij.
- Snij het brood in plakken van +/- 2 cm.
- Week het brood in het melk/ei-beslag. Zet ondertussen een pan op het vuur met een beetje boter.
- Bak de geweekte stukjes brood in de boter tot ze goudbruin zijn.
- Strooi een beetje bruine suiker over de bovenkant vooraleer je de plakjes omdraait om de andere zijde te bakken.
- Schik het verloren brood op een bord en werk af met het vers fruit en een beetje honing en/of poedersuiker naar smaak.
Pudding van croissants met abrikozenconfituur & kaneel
Croissants over van de uitgebreide zondagbrunch? Dit is een heerlijk recept voor een soort van broodpudding maar dan gemaakt met croissants en abrikozen confituur. Yummy!
Pudding van croissants met abrikozenconfituur & kaneel
Ingrediënten
- 6 croissants
- 3 ei(eren)
- 1,5 tas melk
- 1/2 tas room
- 1/2 TL kaneel
- 6 EL abrikozenconfituur
- 3 EL suiker
- boter voor het invetten van de ovenschaal
Instructies
- Meng de eieren, met de melk, room, suiker en kaneel tot een glad beslag.
- Snij de croissants in plakjes van +/- 2 cm dik.
- Vet een ovenschaal in met boter en leg er een eerste laag croissant schijfjes in.
- Klop de confituur los met een klein beetje water of citroensap zodat ze wat lopender wordt. Bestrijk de croissants met de abrikozenconfituur.
- Leg er een 2de laag croissants op en bestrijk opnieuw met de confituur.
- Giet het ei-mengsel over de croissants tot ze mooi onderstaan.
- Bak de croissant vlaai gedurende +/- 30 min in een voorverwarmde oven op 180°C.
- Je kan deze warm opdien met een beetje vanillesaus of koud laten worden en in blokjes snijden voor bij de koffie.
Nog veel beleg over? Dan is Pizza is een echte winner!
Restjes tomatensaus, groenten, vlees, kaas, …. BINGO We have a pizza
Bewaren
Geen commentaren