Snijd het oudbakken brood in hapklare blokjes van +/- 2 cm en leg het op een bakplaat. Bak de blokjes brood gedurende +/- 20 min in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze mooi geroosterd zijn.
Smelt de boter in een pan en fruit de ajuin en champignons gedurende +/- 10 min tot ze gaar zijn en al het vocht verdampt is.
Meng het champignonmengsel met de stukjes brood.
Doe de helft van dit brood-champignon mengsel in een ingevette ovenschaal.
Verdeel de helft van de geraspte kaas en de bacon over het brood en maak vervolgens een tweede laag met de rest van het brood-champignon mengsel en de bacon.
Meng de melk met de eieren, tijm peper en zout en giet over het brood in de ovenschaal.
Dek de strata af met aluminiumfolie en plaats hem gedurende 8 uur in de ijskast.
Haal de strata een kwartiertje voor je hem wil bakken uit de ijskast.
Bak de strata afgedekt, gedurende +/- 30 min in een op 175°C voorverwarmde oven. Verwijder de aluminiumfolie en bak de strata nog 15 min zodat hij een mooi korstje krijgt.