Make the most out of your ingredients

Focaccia met blauwe druiven

Focaccia met blauwe druiven

Empty the Fridge - Focaccia met blauwe druiven

Een collega van mij brengt de afgelopen weken bijna dagelijks een hele vracht blauwe druiven uit eigen tuin mee. Klein maar toch heerlijk zoet.

Zoals wel vaker gebeurt brengt iets wat ik zie of proef mij op ideeën voor een Empty the Fridge tip of recept en bijgevolg dus met deze druiven ook.

Want hoe lekker ze ook zijn, na een tijdje raak je het toch beu van iets altijd in dezelfde vorm te eten. Bovendien durven bij mij de druiven vaak nogal geplet of geblutst te geraken. Niet zo lekker om op te eten, maar wel nog prima om te verwerken in dit Italiaanse flatbread.

Zodus: Focaccia met blauwe druiven

De Italiaanse naam  is trouwens Schiacciata con L’uva. Klinkt mooi, nu enkel nog juist uitspreken :). Schiacciata betekent plat geduwd. Tijdens de wijnoogst wordt in Toscane deze zoete variante van foccacia gemaakt als niet te zoet dessert of tussendoortje. Maar lijkt het ook best lekker in combinatie met hartige ingrediënten zoals bvb. geitenkaas en wat rucola of rosbief en waterkers voor een lekkere lunch.

En als je voor de dessert-optie van deze Focaccia met blauwe druiven gaat, probeer er dan een lepeltje ricotta of mascarpone bij met wat honing en vanille erdoor!

(bron recept: nieuwsblad.be beeld: shutterstock.com)

Recept Afdrukken

Focaccia met blauwe druiven

Empty the Fridge - Focaccia met blauwe druiven
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Bijgerecht, Gebak
Keuken Italiaans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst, Zomer
Porties
Maaltijd Bijgerecht, Gebak
Keuken Italiaans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst, Zomer
Porties
Empty the Fridge - Focaccia met blauwe druiven
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Warm de melk samen met het water in een kommetje. Los er de honing in op en strooi er de gist in. Laat staan tot het schuimt.
  2. Meng de bloem en het zout in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden, giet er het gistmengsel in en roer er met een vork wat bloem door tot het mengsel wat droger wordt. Kneed het deeg in 8 minuten glad en tot het elastisch is.
  3. Stort op een ingevette bakplaat, dek af met een vochtige doek en laat 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het in volume is verdubbeld. Plet de knoflook met rozemarijn en een flinke scheut olijfolie. Laat dit trekken.
  4. Duw de druiven in het gerezen deeg en bestrijk alles met de gekruide olie. Bestrooi met zeezout en laat nog 20 minuten voort rijzen (de olie wordt ondertussen opgenomen door het deeg). Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: