Kruiden invriezen
Kruiden invriezen is een Empty the Fridge tip die ik vaak zelf hanteer en die elke keer weer handig van pas komt als ik aan het kokkerellen ben.
Op de markt of bij de Turk, koop ik zo’n grote,verse bussel peterselie, koriander of dille die ik natuurlijk nooit van z’n leven op krijg.
Ik probeer de kruiden al zo lang mogelijk in hun verse staat te laten meegaan door:
- De Kruiden schoon te spoelen en laat hem uitdruipen (Vooral voor hardere soorten zoals peterselie. Voor koriander en dille is dit niet altijd zo’n goed idee omdat ze dan sneller slap worden. Die was ik liever à la minute wanneer ik ze nodig heb in een gerecht).
- Doe de kruiden in een plastic zak met een stukje keukenrol en sluit de zak goed af.
- Het keukenpapier neemt het overbodige water op.
- Zo blijven de kruiden toch wel een weekje goed in de koelkast.
Maar als het echt niet anders kan, is kruiden invriezen de beste optie.
- Spoel de kruiden en laat ze goed uitlekken (dep eventueel droog met wat keukenrol).
- Hak ze fijn.
- Doe de kruiden in een hersluitbare diepvrieszak en vries ze in.
- Op die manier kan je de kruiden toch wel een aantal maanden in je diepvries bewaren en heb je ze altijd bij de hand
Let Op! Gebruik de ingevroren kruiden wel enkel in gekookte bereidingen!
En voor wat gebruik ik die ingevroren kruiden nu zoal hoor ik je denken…
Papilotte met vis en groenten
Een papilotte van vis (of kip) en groenten in een witte wijn saus met diepgevroren (of verser) kruiden. Heerlijk met peterselie, dille en/of basilicum.
Papilotte met vis en groenten
Ingrediënten
- 2 filets Vis zalm, kabeljauw, zeebaars, ...
- 1 ajuin in fijne reepjes
- 1/2 venkel in fijne reepjes
- 1/2 courgette(s) in plakjes van 3 mm
- 1 tomaten in plakjes (of nog beter: kersttomaatjes)
- 1 citroen(en) sap & zeste
- 1 teentje knoflook in fijne plakjes
- 1 handvol verse kruiden (tijm, bieslook, dille, basilicum, ...)
- 4 EL witte wijn
- 4 EL groentebouillon
- scheutje olijfolie
- peper en zout
- bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en plaats er al een bakplaat in, zodat deze goed warm wordt.
- Meng de witte wijn, citroensap en -zeste, olijfolie, bouillon en peper en zout tot een saus en zet opzij.
- Snijd alle groenten en kruid de vis met peper en zout.
- Neem een groot vel bakpapier en vouw het in 2 en bestrijk 1 kant met een beetje olijfolie (Je gaat per visfilet een aparte papilotte maken).
- Leg er de helft van de groenten op en kruid met een beetje peper en zout. Leg de visfilet bovenop de groenten.
- Giet nog een klein scheutje olijfolie over de vis en leg er als laatste wat verse kruiden en een schijfje citroen op.
- Vouw vervolgens de tweede helft van het bakpapier over de vulling en vouw de twee kanten dicht zodat je een goed afgesloten pakketje bekomt. Laat één kant nog open.
- Zet de papilotte vervolgens rechtop, giet er de helft van de saus in en vouw het pakketje goed dicht. Herhaal deze stappen voor de andere papilotte.
- Leg de papilottes op de warme bakplaat en laat ze gedurende 15 à 20 min garen.
- Wees voorzichtig wanneer je de vis uit de papilotte haalt. Er kan nogal veel stoom uit komen. Vouw of knip één kant open en schuif de volledige inhoud op een (diep) bord.
- Serveer met patatjes gekookt in de schil of bruine rijst en eventueel wat salsa verde of pesto voor extra pit.
Marokkaanse groentenstoofpot met couscous
Een lekkere Marokkaans getinte, vegetarische stoofpot met vel restjes groenten en diepgevroren koriander. Ideaal voor guur herfstweer.
Marokkaanse groentenstoofpot met couscous
Ingrediënten
- 1/2 aubergine(s) in blokjes van +/- 1 cm
- 1/2 courgette(s) in blokjes van +/- 1 cm
- 1 middelgrote ajuin fijngesnipperd
- 1 paprika in blokjes van +/- 1 cm
- 2 middelgrote wortel(en) in blokjes van +/- 0,5 cm
- 400 ml tomatensaus
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm gember
- 1 TL komijnpoeder
- 1 TL korianderzaadjes
- 1/2 TL currypoeder
- 1/2 TL zout
- 1 TL sambal
- 150 ML water
- 1 handvol koriander
- olijfolie
- 1/2 citroen(en) of limoen
- 1 TL bruine suiker of honing
Instructies
- Laat 2 El olijfolie goed warm worden in een pot. Voeg de sambal en ajuin toe en fruit deze kort aan tot de ajuin en beetje gebruind is.
- Voeg vervolgens de hardere groenten toe (wortel en paprika) en fruit deze +/- 5 min aan.
- Daarna volgen de zachtere groenten zoals de courgette en aubergine.
- Kruid met peper en zout, de knoflook, de gember, de fijngesneden steeltjes van de koriander en de overige gedroogde kruiden.
- Fruit de groenten verder aan tot ze allemaal een lichtjes aangebakken zijn (+/- 5 min).
- Overgiet de groeten met de tomaten saus en het water, voeg 1TL suiker of een beetje honing toe en zet het vuur lager.
- Laat het stoofpotje gedurende +/- 20 min zachtjes sudderen tot de groeten gaar zijn.
- Proef op het einde nog een en voeg indien gewenst wat extra kruiding toe. Werk het geheel af met het sap van een halve limoen of citroen.
- Garneer met koriander en dien op met couscous en yoghurt.
Andere mogelijke opties zijn:
- peterselie voor in pasta carbonara of in je tomatensaus
- geroosterde groenten/kip met dille
- een lamsstoofpotje of -curry met koriander
- …
Geen commentaren