Make the most out of your ingredients

Ribollita

Ribollita

Empty the Fridge - Ribollita

Ribollita: Italiaanse maaltijdsoep met kool en brood

Druilerig weer vraagt voor soep. Of chocomelk. Maar aangezien ik niet zo’n zoetebek ben en en voorkeur heb voor soep met brokjes leek deze Robillita mij een goede optie.

Ribollita: een lekker stevige maaltijdsoep en ideaal om restjes kool te verwerken.

2 keer gekookt

Robillita betekent in het Italiaans 2 keer gekookt. Het vergt wel enige tijd in de keuken om deze degelijke wintersoep te maken, aangezien je de cannelini bonen eerst moet weken en gedurende 2 uur koken. Volgens het klassieke recept maak je Ribollita best de dag op voorhand voor de beste smaak. Eerder een weekend-werkje dus. Ik veronderstel dat je zou kunnen vals spelen door met bonen uit blik te werken zo de stap van het weken en koken van de bonen over te slagen. Maar klassiekers moet laat je meestal best wel in ere.

Ribollita met crostini

De Ribollita is bedoeld om als een volledige maaltijd te eten. Door het brood dat er mee in verwerkt zit, kom je ook wel even toe denk ik. Maar voor de grote eters kun je er altijd nog wat crostini bijgeven.

Voor de grote eters kun je er altijd nog wat crostini bijgeven.

Kool à volonté

Onderstaand recept is op basis van savooikool, maar niks houdt je tegen om dit af te stemmen op de inhoud van je ijskast. Heb je nog wat losse blaren boerenkool of snijbiet liggen. Je kan perfect een aantal verschillende soorten kool gebruiken. Ga voor donkergroen en stevig. Meer kool-inspiratie vind je hier >

(bronnen: recept – allrecipes.com / beeld – shutterstock.com)

Recept Afdrukken

Ribollita

Empty the Fridge - Ribollita
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Lunch, Soep
Keuken Italiaans
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Winter
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 3,5 uur
Porties
porties
Maaltijd Lunch, Soep
Keuken Italiaans
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Winter
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 3,5 uur
Porties
porties
Empty the Fridge - Ribollita
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Spoel de bonen en breng ze in een grote pot met water aan de kook. Kook de bonen gedurende 5 minuten, zet het vuur uit en laat ze 1,5 uur staan. Giet ze vervolgens af en zet opzij.
  2. Doe de bonen met de bouillon, look, salie, laurier en zout in een grote pot en breng aan de kook op een middelhoog vuur. Zet het vuur laag en laat de bonen +/- 2uur zachtjes koken tot ze gaar zijn.
  3. Schep 1 kopje bonen uit de pot en zet opzij. Verwijder de salie en laurier en mix de bonen en bouillon tot je een glad mengsel bekomt.
  4. Warm de olijfolie in een grote pot. Fruit de ajuin gedurende +/- 10 minuten aan tot deze gaar is.
  5. Voeg de overige groenten toe en meng vervolgens de tomaten uit blik erdoor. Kruid met peper en zout en laat het geheel 20 minuten sudderen.
  6. Voeg de gemixte bonen toe aan de groenten laat een verdere 40 minuten sudderen.
  7. Meng op het laatst het kopje hele bonen door de ribollita en proef of de soep nog extra gekruid moet worden.
  8. Rooster de schijfjes brood gedurende +/- 10 minuten op een bakplaat in de oven tot ze goudbruin zijn.
  9. Voeg het geroosterde brood toe en laat de soep nog en 10-tal minuten pruttelen.
  10. De soep is het lekkerst als je ze laat afkoelen en de volgende dag opnieuw opwarmt. Maar als je zo ongeduldig bent als ik, kan je ze direct verorberen. Serveer met een geutje olijfolie en geraspte parmezaan.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: