Restjes aardappel opgebruiken
De Vlaming doet zijn reputatie als aardappel-eter alle eer aan.
Uit cijfers blijkt dan een Vlaming gemiddeld 10% aardappelproducten verspilt.
Dit gaat om zowel vers bereide (gekookte aardappelen, puree, ovenschotels, ..) als diepvriesproducten zoals frieten en kroketten. Hoog tijd om dus nog eens wat tips, tricks en recepten op en rijtje te zetten en restjes aardappel op te gebruiken!
Schat porties goed in
Het gemiddelde voor een volwassene is 200 gram ongekookte aardappelen per persoon (= ongeveer een kwart van de totale maaltijd). Natuurlijk speelt de bereidingswijze van je aardappelen ook een rol. Een gekookte aardappelen meer kan al gauw minder kwaad dan een handvol vettige friet of kroketten.
Tip: Heb je toch teveel aardappelen geschild? Bereid ze dan mee en verwerk het klaargemaakte overschotje eventueel tot iets anders. Rauwe aardappelen invriezen is geen goed idee. Door het hoge watergehalte zal de textuur en smaak van de aardappel na het ontdooien danig veranderen en niet langer goed smaken.
Bewaar restjes aardappelen
- Ongekookte aardappelen kan je maximaal 2 dagen ondergedompeld in water bewaren.
- Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen in een goed afgesloten potje koel bewaren. Grotere hoeveelheden restjes kan je beter invriezen en een andere keer opeten of verwerken tot iets lekkers. 3 keer na elkaar hetzelfde eten is toch maar een beetje saai.
- Meer tips voor het bewaren van aardappelen vind je hier >
Verwerk eventuele overschotjes
Grotere overschotjes
Aardappelbrood
Ingrediënten
- 1 tas aardappel(en) restje puree / gekookte aardappelen
- 1 pakjes droge gist zacht
- 1/4 tas water warm
- 1/2 tas melk warm
- 1/4 tas water voor bij het deeg
- 1 EL boter zacht
- 1 EL suiker
- 1 TL zout
- 3-1/2 à 5-1/2 tassen bloem
Instructies
- Los in een grote mengkom de gedroogde gist op in het warme water.
- Voeg de melk, boter, suiker, zout, 2 tassen bloem, de puree en 1/4 tas water toe en meng tot een glad beslag.
- Voeg vervolgens genoeg extra bloem toe om een stevig deeg te vormen.
- Doe het deeg op een bebloemd oppervlak en kneed het gedurende 6 à 8 min tot je een glad en elastisch deeg bekomt.
- Plaats het deeg in een ingevette kom, dek het af met een propere handdoek en laat gedurende 1 uur rijzen op een warme plaats tot het deeg verdubbeld is qua volume.
- Duw het deeg een beetje in en leg het opnieuw op een bebloemd oppervlak.
- Vorm het deeg in de vorm van een brood en plaats het in een rechthoekige cakevorm. Laat het opnieuw, afgedekt, gedurende 30 min rijzen, tot het verdubbeld is.
- Sprenkel een beetje bloem over het oppervlak en bak het brood vervolgens gedurende 35 à 40 min in een op 190°C voorverwarmde oven tot het goudbruin is.
- Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een grill.
Aardappelsalade
Ingrediënten
- 6 aardappel(en) een gekookt restje (liefst vastkokende)
- 1 middelgrote rode ajuin fijngesneden
- 2 EL mayonaise
- 3 EL yoghurt
- 1,5 EL azijn
- peper en zout naar smaak
- 2 EL lavas fijngehakt (of dragon, of verse peterselie)
Instructies
- Snij de restjes aardappel in hapklare stukjes.
- Meng alle ingrediënten in een grote kom en kruid naar smaak. En klaar!
Kleine overschotjes
Tortilla
Ingrediënten
- 2 grote aardappel(en) een restje gekookte of gbakken aardappelen zijn perfect
- 5 ei(eren)
- 1 grote ajuin
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- peper en zout
- paprikapoeder
- oregano vers of gedroogd
Instructies
- Snij de ajuin in kleine blokjes en stoof ze samen met de geplette look en een beetje ajuin in een pan.
- Snij de restjes aardappelen in blokjes en voeg ze toe aan het ajuin-mengsel. Laat de blokjes mooi kleuren.
- Mocht je bvb nog een restje paprika hebben, kan je die ook in blokjes snijden en toevoegen. Doperwtjes of een overschotje chorizo zijn hier ook super lekker bij!
- Voeg de oregano, het paprikapoeder en peper en zout toe en laat het geheel nog enkele minuten kleuren.
- Klop de eieren los in een kom en giet het mengsel over de groenten in de pan.
- Draai het vuur laag en laat de tortilla een 10-tal min garen.
- Wanneer de bovenkant bijna volledig gestold is kan je de tortilla omdraaien door deze uit de pan op een bord te schuiven. Vervolgens draai je de pan over het bord en draai je het geheel om zodat de ongebakken kant van de tortilla nu op de bodem van de pan ligt.
- Bak de tortilla nog kort en stort hem daarna opnieuw op een bord om te serveren.
- Je kan de tortilla ook laten afkoelen de later serveren als een hapje of bvb meenemen voor ene picknick.
Aardappelwafeltjes met gerookte zalm
Ingrediënten
Instructies
- Smelt de boter in een pan en fruit de ajuin en knoflook gedurende +/- 5 min tot de glazig zijn.
- Meng het restje aardappelpuree met de ajuin, de bloem, eieren, dille, zout en peper.
- Schep telkens +/- 1/2 tas van het beslag (afhankelijk van hoe groot je wafelijzer is) in het voorverwarmde wafelijzer en bak de wafels gedurende 3 à 5 min
- Serveer de aardappelwafeltjes met gerookte zalm en zure room.
Nog meer inspiratie om restjes aardappel op te gebruiken
- Heb je een nog een portie gratin dauphnois over die niet de moeite is om in te vriezen? Gebruik ze als basis voor een soep.
- Frietjes smaken natuurlijk het best lekker vers en krokant. Maar als je echt niets wil verspillen kan je ze bvb. een beetje opwarmen en er een broodje mitraillette van maken of ze verwerken in een frittata.
- Meer recepten voor restjes aardappel vind je hier
Wat is jouw favoriete recept voor een overschotje aardappelen?
Geen commentaren