Make the most out of your ingredients
title image

Zuurdesem pannenkoeken

Zuurdesem pannenkoeken

Ik bevind met momenteel in de keuken in een zuurdesem fase.

Een paar weken terug ben ik begonnen met het maken van mijn eigen zuurdesemstarter om zuurdesembrood te kunnen bakken. Een zuurdesemstarter bestaat uit een mengeling van bloem en water dat na een tijdje begint te fermenteren. Meer uitleg hierover post ik wel eens een andere keer.

Zo een starter vraagt een beetje tijd en aandacht, want je moet  beest om de zoveel dagen eten geven zodat het gezond en levend blijft. Bovendien schep je vooraleer je de starter eten geeft het overschot in een aparte bokaal, met als gevolg dat je (als je niet zo heel veel bakt) op den duur een hele hoop starter over hebt.

En hier komen de zuurdesem pannenkoeken in beeld…

De starter die je over hebt kan je gebruiken om zelf zuurdesem pannenkoeken te maken. Je kan ze vergelijken met de typische American Pancakes die je in elke Amerikaanse diner op de kaart vindt. Ze zijn vrij klein, dik en ‘fluffy’. My personal favourite!. De echte klassieke versie is met bosbessen en maple syrup, maar je kan de kleine pannenkoeken met eender welke topping serveren:

  • rabarbercompote
  • een mix van aardbeien en bessen
  • gekarameliseerde appeltjes of peren
  • crispy bacon,  boter en extra ahorn siroop
Recept Afdrukken

Zuurdesem pannenkoeken

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Ontbijt
Keuken Amerikaans
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
pannenkoeken
Maaltijd Ontbijt
Keuken Amerikaans
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
pannenkoeken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Meng de bloem, bakpoeder en soda, suiker en zout in een grote kom.
  2. Voeg de zuurdesemstarter, melk, ei en olie toe. Meng goed tot een vrij dik homogeen beslag. Indien nodig kan je een beetje extra melk toevoegen. Je wil echter dat het deeg redelijk dik is. Dus niet lopend zoals een gewoon pannenkoekbeslag.
  3. Smelt wat boter of kokosolie in een koekenpan tot deze goed warm is. Schep per pannenkoek +/2 3 el beslag in de pan. Je wil pannenkoeken van +/- 10 cm diameter. Op dit moment kan je als je wil wat bosbessen in het beslag duwen. Bak de pannenkoeken 1 à 2 min aan elke kant tot ze gaar en goudbruin zijn.
  4. Serveer onmiddellijk met ahornsiroop of honing en je topping naar keuze.

Deel dit Recept

3 Commentaren
  • Maïté Liekens
    Beantwoorden
    april 4, 2020

    Hi! Big fan van Empty the Fridge hier. Ik was zeer benieuwd naar de pannenkoeken, maar er staat nergens hoeveel zuurdesemstarter je nodig hebt? En dat is nu net hetgeen wat ik écht wil gebruiken in het recept, verdorie.

      • Maïté Liekens
        Beantwoorden
        april 7, 2020

        Bedankt voor de snelle respons! 🙂
        Dat worden pannenkoeken morgen!

Laat een bericht na: