Hoe lang kan je hardgekookte eieren bewaren?
Pasen is nu echt voorbij en mocht het eitjes-rapen bij jullie nogal populair zijn, heb je waarschijnlijk een hele vrachtlading aan hardgekookte, chocoladen en marsepeinen eitjes in de wacht gesleept.
De snoep-eitjes vormen op zich niet zo’n probleem, maar hardgekookte eieren kan je maar een bepaalde tijd bewaren. Bij deze dus even de basics op een rijtje over hoe lang je hardgekookte eieren kan bewaren.
Hoe lang kan je hardgekookte eieren bewaren?
- Eens de eieren gekookt zijn, kan je ze best binnen de week opgebruiken.
- Als de eieren al gepeld zijn, kan je ze best onderzetten in een kom met koud water. Zo blijven ze een weekje goed. Vervang het water wel dagelijks.
- Ongepelde eieren kan je zo gewoon in de ijskast beware
Zodus ook wat ei-inspiratie
Nu weet je dus alweer hoe lang die eitjes meegaan zonder dat je salmonella of voedselvergiftiging oploopt. Handig, maar dat lost het teveel aan eieren zelf nog niet op. En geef toe, een week aan een stuk hardgekookte eitjes met een beetje zout eten, is ook maar boring.
Ik bespaar jullie de voor de hand liggende recepten zoals eiersalade, want een kleffe boterham met een overdosis ei en mayonaise kan wat mij betreft wel achterwege gelaten worden.
In de plaats daarvan een aantal restje ei klassiekers op een rijtje:
Ceasar salade dressing
Een heerlijk smeuïge dressing op basis van een hardgekookt eitje, ansjovis, worcestersaus en knoflook.
Caesar salad
Ingrediënten
Voor de dressing
- 3 ansjovis
- 1 ei(eren) enkel het eigeel
- 2 kleine teentjes knoflook
- 1/2 citroen(en) het sap
- 1 EL dijonmosterd
- 1 TL worcestersaus
- 1/4 kopje olijfolie
- peper en zout naar smaak
- 1/2 grote romeinse sla
- 1/4 kopje parmezaan geraspt
Instructies
Voor de croutons
- Meng 2 EL olijfolie met 2 gepureerde teentjes knoflook.
- Smeer de sneetjes brood in met deze knoflookolie.
- Bak de sneetjes brood in een op 120°C voorverwarmde oven tot ze droog zijn. (+/- 45 minuten)
- Breek de sneetjes in stukjes en bak ze op in wat extra olijfolie en knoflook tot ze mooi krokant zijn.
- Laat de croutons uitlekken op een stukje keukenpapier en maak ondertussen de salade klaar.
Voor de dressing
- Meng de ansjovis met de knoflook in een vijzel tot je een pasta bekomt. Schep dit mengsel in je slakom.
- Meng met een garde het citroensap, de mosterd, het eigeel en de worcestersaus erdoor tot je een gladde mengsel bekomt.
- Giet vervolgens geleidelijk aan de olijfolie erbij zoals je dat bij een mayonaise zou doen tot je een romige dressing bekomt.
- Kruid naar smaak met peper en zout.
- Snijd het uiteinde van de salade en breek hem in aparte blaren. Niet in stukjes snijden!
- Was de salade en droog hem vervolgens grondig in een slazwierder of met een handdoek.
- Doe de saladeblaren in de kom met de dressing, sprenkel er de geraspte parmezaan over en roer tot de salade net gemengd is.
- Garneer met de croutons en dien onmiddellijk op.
Duivelseieren
Old-school maar wel eens leuk voor een etentje als je de Russische tour op wil gaan.
- Snijd de eieren in 2 en haal het eigeel eruit.
- Meng het eigeel met een beetje mayonaise, mosterd, witte wijnazijn en een beetje peper en zout.
- Vul de eieren opnieuw met dit mengsel en werk af met paprikapoeder een eventueel beetje kaviaar.
Salade Niçoise
Met het warmere weer dat er aan komt, leek wat extra slaatjes inspiratie mij wel aan de orde in de vorm van de Franse klassieker: Salade Niçoise. Een heerlijke salade met tonijn, ansjovis, boontjes, aardappelen en hardgekookte eieren.
Salade Niçoise
Ingrediënten
De dressing
- 80 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1/2 citroen(en) het sap
- 1 TL dijonmosterd
- 1 sjalot fijngesneden
- peper en zout naar smaak
- 4 ansjovis
De salade
- 1/2 krop romeinse sla
- 2 tomaten of kerstomaten
- 2 ei(eren) hardgekookt
- 4 aardappel(en) gekookt en in blokjes gesneden
- 1/2 komkommer
- 1 blik tonijn
- 200 gram sperziebonen
- 12 stuks olijven zwarte
Instructies
De dressing
- Schil de knoflook en hak deze samen met de ansjovis fijn. Meng een klein beetje zout erdoor om een fijne pasta te bekomen.
- Meng deze knoflook- ansjovispasta met de olijfolie, mosterd, fijngehakte sjalot en het citroensap tot je een dikke dressing bekomt. Er mogen best wat brokjes in zitten.
- Proef de dressing en kruid met peper (en eventueel een beetje zout) naar smaak.
De salade
- Kook de eieren gedurende +/- 8 min zodat ze nog een beetje lopend zijn. Laat ze vervolgens afkoelen onder koud, lopend water.
- Was en snijd ondertussen de salade en tomaten in hapklare stukjes.
- Was de komkommer, schil hem voor de helft (afwisselend een reepje wel en niet). Het is lekker als je de schil nog wat proeft. Snijd de komkommer in twee en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer vervolgens in plakjes.
- Schik de salade op een groot bord en leg de stukjes tomaat, komkommer, aardappelen, olijven en sperziebonen erop.
- Snijd de hardgekookte eieren in 2 en leg ze op de salade.
- Laat de tonijn uitlekken en voeg hem toe aan de salade.
- Giet de dressing over de salade en werk af met wat blaadjes verse basilicum, peterselie of pijpajuin.
Eieren à la Goldenrod
Ingrediënten
Instructies
- Smelt de boter in een middelgrote pot. Voeg de bloem toe en roer goed door elkaar om een roux te maken. Laat de roux onder constant roeren een paar minuten doorkoken om de bloemsmaak weg te werken.
- Voeg onder constant roeren de melk toe en laat op een laag vuur pruttelen tot de saus begint te dikken en er geen klontertjes meer in zitten.
- Kruid met peper en zout en beetje cayennepeper. Eventueel kan je ook een paar druppeltjes citroensap toevoegen. Zet de saus vervolgens apart.
- Pel de eieren en verwijder het eigeel.
- Hak het eiwit grof en roer het door de witte saus.
- Rooster het brood en leg op elk bord 2 schijfjes toast. Schep op elke toast een beetje van het ei-mengsel.
- Verkruimel het eigeel over de toast of maak er mimosa van door het door een zeef te duwen. Garneer met fijngesneden bieslook en dien onmiddellijk op.
Geen commentaren