Make the most out of your ingredients
title image

Zuurdesembrood

Zuurdesembrood

Empty the Fridge - Zuurdesembrood

Het is nog niet zo lang geleden dat ik een recept poste voor een snel Iers sodabrood. Super gemakkelijk voor wanneer je niet veel tijd hebt en snel een vers brood op tafel wil zetten. Maar… met de huidige corona lockdown hebben we zeeën van tijd en dus is dit de ideale periode om je eens te wagen aan zelfgemaakt zuurdesembrood.

De voordelen van zelfgemaakt zuurdesembrood

  • Je hebt er letterlijk niets anders voor nodig dan bloem, water, zout én… tijd!
  • Je weet exact wat erin zit (kies voor kwaliteitsvol biomeel)
  • Een zelfgebakken brood geeft ongelofelijk veel voldoening.

De eerste keer dat ik er in slaagde van een lekker zuurdesembrood te bakken had ik zoiets van ‘allright’ >> schouderklopje aan mezelf 😉

Want zelf zuurdesembrood bakken vergt tijd, geduld en oefening.

De verschillende stadia van zelfgebakken zuurdesembrood

1. Activeer je starter

Om zuurdesembrood überhaupt te kunnen bakken heb je een starter nodig. Dit is een mengsel van gelijke delen bloem en water dat je gedurende een 5-tal dagen voedt en zo als het ware tot leven wekt.

Activeer je starter 3 dagen voor je gaat bakken.

Bijvoorbeeld:

  1. Donderdag t.e.m. zaterdag: Voed je starter tot hij actief is en bubbels vormt.
  2. Zaterdagavond: Maak het deeg en laat het een nacht rijzen.
  3. Zondagmorgen: vorm het deeg, laat het rijzen, snijd in en bak.
Maak zelf een zuurdesemstarter

Of (voor de luieriken).. vraag een potje starter aan een fellow zuurdesembakker.

Empty the Fridge - Zuurdesembrood starter

2. Meng en kneed je deeg

Empty the Fridge - Zuurdesembrood deeg

Vooraleer je echt aan het bakken kan slaan doorloop je een aantal stadia om een mooi deeg te bekomen:

Autolyse

Hierbij ga je de bloem het het water mengen zodat de bloem mooi gehydrateerd wordt. In dit recept voegen de de actieve zuurdesemstarter onmiddellijk toe.

Rekken & vouwen

Om die mooie luchtbellen in je zuurdesembrood te bekomen en om het deeg de nodige stevigheid te geven, zal je het deeg moeten rekken en vouwen. Het ene recept last meer van die ‘stretch & fold’ sessies in dan het ander. In onderstaand recept zijn er vier. Best veel, maar trust me… het loont.

In tegenstelling tot een gewoon brood met gist, komt er bij een zuurdesembrood dus geen kneden aan te pas om de gluten te activeren.

Bulk fermentatie

Tijdens de bulk fermentatie laat je het deeg gemiddeld 8 uur (meestal ’s nachts) fermenteren op een warme plek.

3. Bak je brood

De ochtend erop ga je het brood dan eindelijk te bakken!

Zuurdesembrood bak je meestal op een temperatuur van 230°C soms zelfs hoger. Als je geen pro bakoven hebt, kan je zoals ik in dit recept doe je brood bakken in een gietijzeren pot of dutch oven. Zo zorg je voor de nodige stoom in de pot en krijg je een brood met een mooi krokante korst.

(bron beeld starter: Marian Curko – shutterstock.com)


Recept Afdrukken

Zuurdesembrood

Empty the Fridge - Zuurdesembrood
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Brood
Keuken Duits
Moeilijkheidsgraad Moeilijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 1 uur
Passieve Tijd 10 uur
Porties
brood
Maaltijd Brood
Keuken Duits
Moeilijkheidsgraad Moeilijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 1 uur
Passieve Tijd 10 uur
Porties
brood
Empty the Fridge - Zuurdesembrood
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

De dag voor je gaat bakken
  1. Klop 's avonds de starter en het water samen in een grote kom met een vork. Voeg de bloem toe en meng tot een stevig deeg stevig aan en het blijft aan je vingers plakken. Schraap er zoveel mogelijk uit. Dek af met een vochtige handdoek en laat 30 minuten rusten. Vul je starter aan met verse bloem en water en bewaar naar voorkeur.
  2. Strooi het zout over het deeg en kneed het er kort door. Begin het deeg vervolgens uit te rekken. Beschouw het deeg als een klok en rek het uit op 12, 3, 6 en 9 uur. Maak telkens je handen nat en rek het uit om als het ware lucht te creëren in het deeg.
  3. Bedek de kom met een vochtige handdoek en laat een nacht rijzen bij kamertemperatuur. Dit duurt ongeveer 8 tot 10 uur bij 21 ° C. Het deeg is klaar als het er niet langer dicht uitziet en is verdubbeld in grootte.
Bakdag
  1. Leg het deeg 's morgens op een licht met bloem bestoven werkblad. Om het een ronde vorm te geven, begin je bovenaan en vouw je het deeg naar het midden. Draai het deeg een beetje om en vouw het volgende stuk deeg om. Herhaal dit totdat je de cirkel rond bent. Draai het deeg om en laat het 5 tot 10 minuten rusten.
  2. Bekleed ondertussen een kom van 20 cm diameter met een handdoek en bestuif met bloem. Met bebloemde handen, vorm het deeg voorzichtig en trek het in een cirkelvormige beweging naar je toe om de vorm strakker te maken. Leg het deeg met de naad naar boven in de kom. Dek de kom af en laat 30 minuten tot 1 uur rusten. Het deeg is klaar als het er opgezwollen uitziet en is iets gestegen, maar nog niet verdubbeld.
  3. Verwarm je oven voor op 230 °C en zet je gietijzeren pot met deksel in de oven. Laat de pot goed warm worden. Haal de pot vervolgens uit de oven en draai de kom met het brood uit boven de pot zodat het deeg met de naad naar onderen in de pot ligt. Maak met een zeer scherp mes op scheermes inkepingen in het brood.
  4. Zet het dekstel op de pot, schuif het in de oven en bak het brood afgedekt gedurende 20 min op het middelste rek. Verwijder het deksel en bak nog 30 minuten. Verwijder dan voorzichtig het brood uit de pan en bak de laatste 10 minuten direct op het ovenrek om de korst knapperig te maken. Laat het brood 1 uur afkoelen op een rooster vooraleer je het aansnijdt.

Deel dit Recept

2 Commentaren
  • mei 13, 2020

    Niet volledig duidelijk! Hoeveel tijd tussen de verschillende rekbeurten?

    • Motionmill admin
      Beantwoorden
      mei 23, 2020

      Hallo Mia,

      Ik heb het recept wat aangepast. Hoop dat het nu duidelijker is!

      Groeten,
      Jennifer

Laat een bericht na: