Make the most out of your ingredients
title image

Zuurdesemstarter

Zuurdesemstarter

Empty the Fridge - Zuurdesemstarter

Aangezien we in deze bizarre tijden allemaal veel thuis zijn en openbare plekken zoveel mogelijk vermijden, leek het mij het uitgelezen moment om zelf brood bakken wat meer onder de aandacht te brengen.

Mijn favoriete bakker van zuurdesembrood is gesloten, dus ben ik uit noodzaak maar zelf aan het bakken geslagen. Maar om een zuurdesembrood te bakken heb je een zuurdesemstarter nodig.

In deze post leg ik jullie alvast uit hoe je zelf een zuurdesemstarter kan maken. Een recept om het eigenlijke zuurdesembrood te bakken volgt binnenkort 😉

Een zuurdesemstarter. Wat is dat?

Om zuurdesembrood überhaupt te kunnen bakken heb je een starter nodig.

Een zuurdesemstarter is een mengsel van gelijke delen bloem en water dat je gedurende een 5-tal dagen voedt en zo als het ware tot leven wekt.

Daarna moet je starter wel ‘soigneren’. Het beestje heeft regelmatig honger en als je daar geen aandacht aan besteedt, gaat je starter dood. Niet verbazend dus dat vele zuurdesem bakkers hun starter een naam geven.

5 dagen om je zuurdesem starter te maken…

Dag 1

  • Combineer 50 g bloem van goede kwaliteit met 50 g water in een grote glazen bokaal en roer tot een dikke pasta.
  • Dek af met een schone doek die is vastgezet met een elastiek.
  • Zet ergens opzij waar de kamertemperatuur constant blijft  (21-26 ° C). Ik zet mijn starter meestal gewoon op het aanrecht in de keuken. Zo vergeet je ineens niet dat je hem/haar eten moet geven.

Dag 2 t.e.m 4

  • Verwijder de helft van de starter en roer de 50 gram bloem en 50 gram water door de resterende 50 gram starter. Roer krachtig tot een glad, plakkerig beslag ontstaat.
  • Dek opnieuw af en zet ergens weg waar de kamertemperatuur constant blijft (21-26 ° C).

Gooi de reststarter niet weg! Je kan er lekkere dingen mee maken zoals deze pannenkoeken, lekkere crackers en een zalige cake waarvoor ik het recept binnenkort post.

Dag 5

Je starter is hoogst waarschijnlijk klaar voor gebruik!

  • Hij zou best veel bubbels moeten hebben en in volume verdubbeld moeten zijn.
  • De starter ruikt zuur, maar niet onaangenaam.
  • Als je erin roert, heeft de starter een sponsachtige, kussen-achtige textuur

Tip: Laat een klein beetje starter in een glas water vallen. Als hij naar boven drijft, is de starter klaar voor gebruik.

Je zuurdesem starter onderhouden

Doordat je de starter moet voeden moet je het bakken van je zuurdesembrood een beetje plannen. De starter moet een paar dagen voor het bakken gevoegd worden, zodat hij voldoende actief is.

Bijgevolg heb je op den duur een hele hoop rest-starter. Maar ook daarmee kan je heerlijke dingen maken zoals deze zuurdesem pannenkoeken of lekker krokante crackers (recept volgt binnenkort).

Bak je één keer per week?

Bewaar je starter dan op het aanrecht en voed hem dagelijks.

Bak je maar af en toe?

Bewaar je starter in de koelkast en voed het minstens een keer om de twee weken.

En gezonde starter…

  • Verdubbelt nadat je hem gevoed hebt
  • Heeft bubbels
  • Ruikt lichtjes zuur (en een beetje zoet)

Een ongezonde starter..

  • Heeft een roze of rode kleur
  • Bevat schimmel
  • Ruikt rot

Plan het bakken van je brood

Zorg dat je zelf een starter hebt gemaakt, of vraag een stukje zuurdesem starter van iemand die je kent.

Activeer je starter 3 dagen voor je gaat bakken.

Bijvoorbeeld:

  1. Donderdag t.e.m. zaterdag: Voed je starter tot hij actief is en bubbels vormt.
  2. Zaterdagavond: Maak het deeg en laat het een nacht rijzen.
  3. Zondagmorgen: vorm het deeg, laat het rijzen, snijd in en bak.

Is je zuurdesem starter goed aan het bubbelen?

Dan is het hoog tijd om aan het bakken te slaan!

(bron beeld starter: Marian Curko – shutterstock.com)


Recept Afdrukken

Zuurdesemstarter

Empty the Fridge - Zuurdesemstarter
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Porties
Porties
Empty the Fridge - Zuurdesemstarter
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: