Iers sodabrood
Ik ben een brood diva
Toen ik deze post begon te schrijven, realiseerde ik me dat ik nogal high maintenance ben wat brood betreft.
Ik houd niet van eender welk soort brood
Ik kies liefst voor donker, stevig en bij voorkeur zuurdesem. Vermoed dat dit wat met mijn Duitse roots te maken heeft :). Van sandwichen of van dat plat, wit smakeloos brood word ik echt niet blij.
Ik ben een luie doos wanneer het om de aankoop van brood gaat
De motivatie om naar de bakker te gaan om brood te kopen wanneer ik er geen in huis heb, is bijzonder laag. Misschien heet dat ook te maken met het feit dat ik wel even moet fietsen om lekker zuurdesembrood te kunnen kopen. Iets wat ik echt niet zie zitten wanneer ik al een beetje ‘hangry’ begin te worden en instant satisfaction wil.
Ik houd het meest van geroosterd brood
Dit is dan weer handig om oud brood toch nog op te eten of wanneer je zoals ik niet zo heel vaak brood eet en het invriest voor later. Ik heb meestal een voorraadje gesneden brood in mijn vriezer zitten. Super makkelijk om wanneer ik toch een plakje brood lust het snel even te roosteren.
Iers sodabrood: de oplossing voor wanneer het brood op is!
Nu komt het: wat wanneer het brood op is, je te lui bent om naar de bakker te gaan of deze al toe is? Iers sodabrood is the answer!
Ik experimenteerde de laatste tijd met het zelf bakken van zuurdesembrood. Super lekker en leuk om te doen, maar je moet het wel een beetje plannen. Je starter moet een paar dagen op voorhand goed gevoegd zijn en pruttelen. Je moet de avond op voorhand een paar uur thuis zijn om het deeg te maken, een aantal keer te stretchen en te laten rijzen. En de ochtend zelf ben je toch ook twee uur zoet voor je keuken naar heerlijk versgebakken brood ruikt. Je kan natuurlijk ineens een paar broden maken en die invriezen voor later, maar dan nog… zuurdesembrood vergt tijd!
Klaar in 40 minuten! + 10 minuutjes afkoelen
Mijn quick fix is sinds een tijdje dan ook Iers sodabrood. Voor een sodabrood wordt baksoda gebruikt om het brood te doen rijzen. Door melkzuur aan je deeg toe te voegen (in de vorm van karnemelk, yoghurt, donker bier of appelazijn) zorg je ervoor dat de baksoda kleine koolstofdioxide belletjes vormt en je brood rijst.
Je moet het brood bijgevolg niet laten rijzen. Belangrijk is wel dat je het deeg maar heel kort mengt tot alles net samenhangt om het rijs-effect van de baksoda niet teniet te doen. Iers sodabrood wordt zowel zoet als zout bereidt. Ik kwam al recepten tegen voor versies met rozijnen en noten of hartige varianten met stukjes kaas en kruiden erin.
We have a winner!
Dit recept is echt zo makkelijk! Alles kort mengen, op de bakplaat storten, 40 minuten bakken en dan even laten afkoelen vooraleer je het aansnijdt. Dit recept voor Iers sodabrood is van al mijn versies al de beste. Lekker stevig maar toch zacht. Met een semi krokant korstje en wat crunch als je pitten en zaden toevoegt. Perfect om in te vriezen en later opnieuw te roosteren zonder dat het uit elkaar valt. En de walnotenolie geeft het een heerlijk extra smaakje.
(bron beeld: Anzhela Klepko / Shutterstock.com)1MINUT°C
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 30 minuten |
Passieve Tijd | 10 minuten |
Porties |
brood
|
|
|
Ingrediënten
- 500 gram speltbloem
- 50 gram lijnzaad of chiazaad (gemalen)
- 1 tl zeezout
- 1 tl baksoda soda
- 500 ml amandelmelk Je kan ook gewone melk gebruiken
- 1 el honing
- 1 el citroensap of appelazijn
- 60 ml walnotenolie olijfolie is ook goed
- 4 el zaden (zonnebloem sesam, pompoen)
Instructies
- Meng de bloem, lijnzaad, zout en baksoda door elkaar.
- Meng de honing, walnotenolie, citroen en melk.
- Giet de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng alles kort door elkaar tot het net gemengd is en je een 'shaggy' deeg bekomt.
- Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm het tot een platte hoop. Snijd een kruis over de bovenkant van het brood.
- Borstel de bovenkant met een beetje extra melk en bestrooi met zaden.
- Bak het brood gedurende 40 minuten en op 180°C en verlaag de temperatuur tot 160°C voor de laatste 10 minuten. Bak het brood tot het gaar en de korst mooi en goudbruin is.
- Koel minstens 10 minuten voordat je het brood aansijdt.
Deel dit Recept |
Celien
Wat een hemels recept zeg, dit is nog een keertje te doen! Vraagje. Kan je ipv amandelmelk ook gewoon water gebruiken, of zelfgemaakte havermelk eventueel?
En voor de speltbloem ook tarwebloem of juist speltmeel? Maakt dat allemaal veel uit voor het resultaat?
Dankjewel groetjes Celien
Motionmill admin
Merci! Je hebt wel degelijk iets melkachtig nodig voor de reactie met de baksoda. Havermelk is zeker een optie. Ik gebruik vaak ook een overschotje yoghurt (zelfs over datum) dat ik aanleng met wat water. Bloem kan kan je zeker mee variëren. Ik doe soms zelfs een mix van overschotjes bloem. Experimenteer gerust! Ook met toevoegingen zoals bvb. kruiden of stukjes kaas.
Marian
Hallo Jennifer, het ‘deeg’ was bij mij niet te vormen, het was zo slap als cakedeeg.
Moet je het deeg misschien eerst een tijdje laten staan zodat het dikker wordt door de lijnzaad?
Of raakt de baksoda dan uitgewerkt?
Ik heb het in een cakevorm gestort, het is wel wat gerezen gelukkig en de smaak is goed.
Groetjes, Marian
Marian
Hallo Jennifer, de smaak van het brood is heerlijk, maar het lukt niet om er een brood van te vormen, het deeg is zo slap .het wordt meer een pannenkoek, erg jammer . En wachten na het mengen tot het deeg wat steviger wordt betekent gelijk dat het niet goed meer rijst..
Hen jij een oplossing/advies voor dit probleem? (Ik heb het al meerdere keren geprobeerd, maar elke keer us het deeg te slap om te vormen).
Ik hoor het graag,
Groetjes, Marian
Motionmill admin
Heye Marian,
Ja dat heb ik ook soms. Het zou kunnen dat de bakingsoda die je gebruikt te oud is. Probeer misschien ook eens wat meer bloem en zorg ervoor dat je het deeg zeker niet teveel mengt.En nog een laatste tip: meng het deeg vlak voordat je het brood gaat bakken. Het zuur begint te reageren met de baking soda zodra ze zich vermengen, waardoor er kleine luchtbelletjes ontstaan die de hitte van de oven nodig hebben om uit te zetten en het brood te laten rijzen.Dus hoe sneller dat gebeurt na het mengen hoe beter. Success!