Make the most out of your ingredients
title image

Iers sodabrood

Iers sodabrood

Ik ben een brood diva

Toen ik deze post begon te schrijven, realiseerde ik me dat ik nogal high maintenance ben wat brood betreft.

Ik houd niet van eender welk soort brood

Ik kies liefst voor donker, stevig en bij voorkeur zuurdesem. Vermoed dat dit wat met mijn Duitse roots te maken heeft :). Van sandwichen of van dat plat, wit smakeloos brood word ik echt niet blij.

Ik ben een luie doos wanneer het om de aankoop van brood gaat

De motivatie om naar de bakker te gaan om brood te kopen wanneer ik er geen in huis heb, is bijzonder laag. Misschien heet dat ook te maken met het feit dat ik wel even moet fietsen om lekker zuurdesembrood te kunnen kopen. Iets wat ik echt niet zie zitten wanneer ik al een beetje ‘hangry’ begin te worden en instant satisfaction wil.

Ik houd het meest van geroosterd brood

Dit is dan weer handig om oud brood toch nog op te eten of wanneer je zoals ik niet zo heel vaak brood eet en het invriest voor later. Ik heb meestal een voorraadje gesneden brood in mijn vriezer zitten. Super makkelijk om wanneer ik toch een plakje brood lust het snel even te roosteren.

Iers sodabrood: de oplossing voor wanneer het brood op is!

Nu komt het: wat wanneer het brood op is, je te lui bent om naar de bakker te gaan of deze al toe is? Iers sodabrood is the answer!

Ik experimenteerde de laatste tijd met het zelf bakken van zuurdesembrood. Super lekker en leuk om te doen, maar je moet het wel een beetje plannen. Je starter moet een paar dagen op voorhand goed gevoegd zijn en pruttelen. Je moet de avond op voorhand een paar uur thuis zijn om het deeg te maken, een aantal keer te stretchen en te laten rijzen. En de ochtend zelf ben je toch ook twee uur zoet voor je keuken naar heerlijk versgebakken brood ruikt. Je kan natuurlijk ineens een paar broden maken en die invriezen voor later, maar dan nog… zuurdesembrood vergt tijd!

Klaar in 40 minuten! + 10 minuutjes afkoelen

Mijn quick fix is sinds een tijdje dan ook Iers sodabrood. Voor een sodabrood wordt baksoda gebruikt om het brood te doen rijzen. Door melkzuur aan je deeg toe te voegen (in de vorm van karnemelk, yoghurt, donker bier of appelazijn) zorg je ervoor dat de baksoda kleine koolstofdioxide belletjes vormt en je brood rijst.

Je moet het brood bijgevolg niet laten rijzen. Belangrijk is wel dat je het deeg maar heel kort mengt tot alles net samenhangt om het rijs-effect van de baksoda niet teniet te doen. Iers sodabrood wordt zowel zoet als zout bereidt. Ik kwam al recepten tegen voor versies met rozijnen en noten of hartige varianten met stukjes kaas en kruiden erin.

We have a winner!

Dit recept is echt zo makkelijk! Alles kort mengen, op de bakplaat storten, 40 minuten bakken en dan even laten afkoelen vooraleer je het aansnijdt. Dit recept voor Iers sodabrood is van al mijn versies al de beste. Lekker stevig maar toch zacht. Met een semi krokant korstje en wat crunch als je pitten en zaden toevoegt. Perfect om in te vriezen en later opnieuw te roosteren zonder dat het uit elkaar valt. En de walnotenolie geeft het een heerlijk extra smaakje.

(bron beeld: Anzhela Klepko / Shutterstock.com)1MINUT°C

Recept Afdrukken

Iers sodabrood

Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Brood
Keuken Engels, Vegan
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 10 minuten
Porties
brood
Maaltijd Brood
Keuken Engels, Vegan
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 10 minuten
Porties
brood
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

 1. Meng de bloem, lijnzaad, zout en baksoda door elkaar.
 2. Meng de honing, walnotenolie, citroen en melk.
 3. Giet de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng alles kort door elkaar tot het net gemengd is en je een 'shaggy' deeg bekomt.
 4. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm het tot een platte hoop. Snijd een kruis over de bovenkant van het brood.
 5. Borstel de bovenkant met een beetje extra melk en bestrooi met zaden.
 6. Bak het brood gedurende 40 minuten en op 180°C en verlaag de temperatuur tot 160°C voor de laatste 10 minuten. Bak het brood tot het gaar en de korst mooi en goudbruin is.
 7. Koel minstens 10 minuten voordat je het brood aansijdt.

Deel dit Recept

2 Commentaren
 • Celien
  Beantwoorden
  oktober 15, 2023

  Wat een hemels recept zeg, dit is nog een keertje te doen! Vraagje. Kan je ipv amandelmelk ook gewoon water gebruiken, of zelfgemaakte havermelk eventueel?
  En voor de speltbloem ook tarwebloem of juist speltmeel? Maakt dat allemaal veel uit voor het resultaat?

  Dankjewel groetjes Celien

  • Motionmill admin
   Beantwoorden
   oktober 15, 2023

   Merci! Je hebt wel degelijk iets melkachtig nodig voor de reactie met de baksoda. Havermelk is zeker een optie. Ik gebruik vaak ook een overschotje yoghurt (zelfs over datum) dat ik aanleng met wat water. Bloem kan kan je zeker mee variëren. Ik doe soms zelfs een mix van overschotjes bloem. Experimenteer gerust! Ook met toevoegingen zoals bvb. kruiden of stukjes kaas.

Laat een bericht na: