Bœuf Bourguignon
Een fles wijn gekraakt die toch niet helemaal dat was? Bœuf Bourguignon is the answer!
Ik poste al eerder een gelijkaardig recept voor rundvlees gestoofd in rode wijn, maar deze Franse klassieker is toch een aparte vermelding waardig. Bœuf Bourguignon is rundvlees dat gedurende twee uur in rode wijn gestoofd wordt met een heleboel kruiden, zilveruitjes en champignons. Vaak worden er ook wortelen en aardappelen aan toegevoegd. Perfecte comfortfood voor een gure herfst- of winterdag.
Comfortfood
Ik ben zelf verzot op stoofpotjes zoals Bœuf Bourguignon. Op keukenvlak is weinig gezelliger dan een druilerige zondagmiddag waarop je aan dit éénpansgerecht begint. Sloffen aan, lekker warme trui en de verwarming op beginnen aan de voorbereidingen en dan alles rustig laten pruttelen tot ’s avonds. Heel de keuken die lekker ruikt, een glaasje wijn erbij en wachten tot je aan tafel kan.
Dit stoofpotje trouwens ook super lekker met knolselderpuree in plaats van gewone aardappelpuree. En als je voorzienig bent, maak je veel te veel, want Bœuf Bourguignon smaakt nog de dag erop of is perfect om in te vriezen voor een andere keer.
TIP: Wijnblokjes i.p.v. een halve fles wijn.
Heb je geen halve fles wijn openstaan, maar zit je diepvriezer wel vol met eerder gemaakte wijnblokjes? Dan is nu misschien het moment om ze op te gebruiken. In dat geval kan je de wijnblokjes op voorhand ontdooien en dan onderstaand recept volgen. Of je kan eerst de bouillon in de pot gieten en dan de wijnblokjes erin laten smelten.
Hoeveel wijnblokjes heb ik dan nodig? 31!
De formule:
- Een ijsblokje meet meestal 2 x 2 x 3cm
- = +/- 12 ml wijn
- 1/2 fles wijn = 325 ml
- 375 ml / 12 ml = 31 wijnblokjes
Als we rekening houden met de regel dat je iets wat bevroren is geweest nooit terug mag invriezen, kan je, als je wijnblokjes gebruikt, de Bœuf Bourguignon best ineens opeten. Smakelijk!
Bewaren
Prep Tijd | 45 minuten |
Kook Tijd | 2 uur |
Porties |
personen
|
|
|
Ingrediënten
- 1,2 kg rundvlees in blokjes van +/- 3 cm
- 25 zilveruitjes of kleine sjalotjes
- 300 gram champignons
- 300 gram spek
- 40 gram boter
- 300 gram spek
- 1 EL tomatenpuree
- 3 EL bloem
- 1/2 liter rode wijn
- 1/2 liter rundsbouillon
- tijm
- laurier
- marjolein
- peper en zout
- 1 bos peterselie
- 2 wortel(en) geschild en in schijfjes van +/-2 cm
Instructies
- Schil de uitjes en snijd ze iets kleiner indien je sjalotjes gebruikt.
- Verwijder eventuele aarde van de champignons en snijd de voetjes eraf.
- Smelt de boter in een gietijzeren pot of stoofpan en fruit daarin de ajuin, fijngehakte knoflook en blokjes spek aan gedurende +/_ 5 minuten tot de ze mooi gekleurd zijn. Haal ze daarna uit de pan en zet opzij.
- Meng de bloem met een beetje peper en zout en wentel het vlees hierin tot het rondom rond met een laagje bloem bedekt is.
- Bak de stukjes rundvlees in het braadvocht van de spek tot de blokjes mooi gekleurd en een beetje krokant zijn. Hoogst waarschijnlijk zal je dit in meerdere keren moeten doen en af en toe wat extra vetstof moeten toevoegen.
- Giet de wijn in de pan en laat deze kort doorpruttelen om de alcohol een beetje te doen verdampen.
- Roer het aanbaksel los met een houten lepel en voeg vervolgens de blokjes vlees, rundsbouillon, tijm, laurier en marjolein toe.
- Roer de tomatenpuree erdoor.
- Breng het geheel kort aan de kook en ze het vuur daarna lager. Laat de Bœuf Bourguignon gedurende 2 uur sudderen. Schep tussendoor eventueel schuim weg met een schuimspaan.
- Laat gedurende het laatste uur de schijfjes wortel mee garen.
- Voeg vlak voor het einde de gefruite ui en spekjes en de kort gebakken champignons toe.
- Proef en kruid naar smaak met peper en zout.
- Dien onmiddellijk op met fijngehakte peterselie en gekookte bvb. aardappelen of puree.
Deel dit Recept |
Geen commentaren.