London leftovers
Met oud en nieuw ben ik met een stel vrienden op pad in London.
Traditiegetrouw vraagt de blog om een round-up van restjes recepten van de plek waar ik naartoe ga.
Dus nu ook weer presenteer ik jullie een kort overzicht vaneen aantal typisch Britse gerechten om overschotjes op te gebruiken.
Bubble and squeak
Ingrediënten
- restjes aardappel(en) gekookte of puree
- restjes Groenten meestal groene groenten zoals spruiten en kool, maar worteltjes, erwten, of raap kan ook.
- ajuin fijngesnipperd
Instructies
- Prak het restje aardappelen fijn en meng er vervolgens de kleingesneden restjes groenten door. Proef even kort van het mengsel en kruid indien nodig bij met wat peper en zout.
- Bak de fijngesnipperde ajuin op in een beetje boter en voeg ze toe aan het aardappel groenten mengsel.
- Vorm deze puree tot kleine patties/burgers.
- Bak de burgers in boter +/- 5 min aan elke kant tot je een krokant korstje bekomt en de burgers warm zijn. Dit kan je testen door met een mes tot in het midden van de burger te prikken en het mes vervolgens (voorzichtig) tegen je onderlip te houden. Warm? Dan zijn ze goed.
- Dien op met een spiegelei of een beetje gebakken spek.
Fish & chips
Dit is zowat de Britse fastfood bij uitstek en de ideale manier om een overschotje bier op te gebruiken. Het bier geeft het frituurbeslag net dat beetje extra!
Cobbler
Een cobbler kan je een beetje vergelijken met een crumble. Het is een populair dessert om restjes fruit op te gebruiken, maar in plaats van een kruimelig deeg zoals bij een crumble worden een grote lepels beslag tussen het fruit ‘gedropt’ waardoor er als het ware deeg-eilandjes ontstaan nadat je de cobbler gebakken hebt. Nog een flinke schep opgeklopte room erbij en je hebt een calorie-bom van formaat!
Fruit cobbler
Ingrediënten
Instructies
- Meng de partjes perzik met de bosbessen, de suiker, kaneel en het citroensap, de maizena, gember en een snuifje zout en zet opzij.
- Meng de bloem met het halve kopje suiker, bakpoeder en zout.
- Kneed de boter door de bloem tot alles net aan elkaar begint te plakken. Voeg geleidelijk aan de melk toe en meng kort door elkaar. Het beslag moet net nat zijn, maar zeker niet glad.
- Schep het fruitmengsel in een met boter ingevette ovenschaal en schep met een lepel telkens een hoopje beslag tussen het fruit zodat je als het ware 'deeg-eilandjes' bekomt.
- Bak de cobbler gedurende 45 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven tot deze mooi goudbruin en gaar is.
- Serveer lauwwarm met een beetje room of slagroom.
Jam tarts
Deze jam tarts zijn eigenlijk een tweede lijn restjes recept. Maak jij in de zomer een hele hoop confituur om overschotjes fruit niet verloren te laten gaan en zit je nu met een voorraadkast vol met bokalen confituur? Dan kan je eens deze jam tarts proberen. Je kan het deeg zelf maken of een klaargemaakt deeg kopen. Vervolgens steek je kleine rondjes uit die net in je muffin-vorm passen en vul je elk vormpje met een lepeltje confituur. Bak de taartjes 15 min tot ze mooi goudbruin zien en je jam tarts zijn klaar!
Geen commentaren