Make the most out of your ingredients
title image

Geroosterde wintergroenten met polenta, ricotta en hazelnootolie

Geroosterde wintergroenten met polenta, ricotta en hazelnootolie

Empty the Fridge - Geroosterde wintergroenten met polenta ricotta en hazelnoetolie

Een tijdje terug was ik gastkok bij Amador.  Amador is een gedeelde keuken waarbij de kok van dienst een vegetarisch, biologisch, lokaal menu bedenkt en dit samen met een aantal kokers bereidt. Daarna schuift er 30 man mee aan tafel.

Mijn keuze voor die avond in September op ’t Laar… Een bruschetta met linzen en boerenkool en als hoofdgerecht geroosterde wintergroenten met polenta, ricotta en hazelnootolie.

Empty the fridge - Amador

Knolgroenten te over

Ik wordt geroosterde knolgroenten echt nooit beu. Misschien omdat je er altijd wel iets anders mee kan doen. Zo rooster ik ze bijvoorbeeld vaak op zondagavond om ze dan tijdens de week in een slaatje voor over de middag te verwerken. Of ik koop een hele kip en rooster deze op een bakplaat met alle knolgroenten er rond. Alles samen een uurtje in de oven en je hebt een feestmaal met heerlijke leftovers.

Basisrecept geroosterde wintergroenten >

Fris slaatje en ricotta on the side

Maar deze keer ging ik dus voor de ‘all-vegetarian version’. De geroosterde knolgroenten (pompoen, wortel, knolselder, pastinaak en rode biet) serveerden we op een grote schep dampende, ‘cheesey’ polenta met rode ui. En om het helemaal af te maken: zelfgemaakte ricotta (kwestie van het lokaal te houden) en een fris slaatje van postelein, appel en walnoten bij en een beetje hazelnootolie erover.

Empty the Fridge - Geroosterde wintergroenten met polenta ricotta en hazelnootolie 3

De geroosterde wintergroenten met polenta, ricotta en hazelnootolie zijn op zich al super lekker, maar nog beter wordt het als je er onderstaand slaatje van postelein, appel en walnoot bij serveert. Het frisse, zoet van de sla is een lekkere aanvulling op de aardse smaak van de groenten. Top de groenten met wat extra geraspte geitenkaas en als je helemaal ijverig bent zelfgemaakte ricotta.

Empty the Fridge - Geroosterde wintergroenten met polenta ricotta en hazelnoetolie

Geroosterde wintergroenten met polenta, ricotta en hazelnootolie

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Knolgroenten met polenta

Slaatje van postelein met appel en walnoten

Instructies
 

Knolgroenten met polenta

  • Schil alle knolgroenten en snijd ze in blokjes van +/- 2 cm. Schik de groenten op een bakplaat of grote ovenschaal. Besprenkel ze met een flinke geut olijfolie en kruid met peper en zout en (liefst verse) kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie, oregano. Kneus 4 teentjes knoflook en voeg ze met schil toe aan de groenten. Schep de groenten door elkaar tot alles goed gemengd is.
  • Rooster de knolgroenten gedurende +/- 45 min in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze gaar zijn. Ondertussen kan je het slaatje voorbereiden.
  • Ongeveer 15 minuten vooraleer de groenten gaar zijn, kan je starten met de bereiding van de polenta. Breng het water samen met het bouillonblokje aan de kook.
  • Eens de bouillon kookt, mag je het vuur iets mager zetten en onder constant roeren de polenta toevoegen. Blijf goed roeren tot de polenta dik begint te worden en doorgekookt heeft. Meng op het einde de melk en geraspte kaas erdoor, zet het vuur uit en het deksel op de pot. Laat de polenta 5 minuten rusten.
  • Warm 1 EL olijfolie in een pan en fruit daarin de blokjes rode ajuin tot deze gaar en lichtjes gebruind is.
  • Schep de ajuin en boter door de polenta en kruid naar smaak bij met peper en zout of extra kaas.
  • Schep polenta in een (vooverwarmde) ovenschaal, schik de geroosterde knolgroenten erover en sprenkel met wat hazelnootolie. Dien de polenta op met ricotta en wat extra geraspte kaas en onderstaand slaatje van postelein.

Slaatje van postelein met appel en walnoten

  • Was de postelein en zwier hem goed droog in een slazwierder of handdoek.
  • Snijd de appel in 2, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van +/- 5 mm. Meng de blokjes met een beetje citroensap en zet opzij.
  • Rooster de walnoten +/- 5 minuten in een droge koekenpan tot ze lichtjes gekleurd zijn. Laat ze afkoelen hak ze vervolgens in grove stukjes.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing, proef en kruid desgewenst een beetje bij tot ze de juiste verhouding van zoet en zuur heet.
  • Meng de postelein, appel en walnoten in een kom. Meng de dressing vlak voor het opdienen door de salade om te voorkomen dat de postelein slapjes wordt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments
Leave a Comment:
Recipe Rating