Schil alle knolgroenten en snijd ze in blokjes van +/- 2 cm. Schik de groenten op een bakplaat of grote ovenschaal. Besprenkel ze met een flinke geut olijfolie en kruid met peper en zout en (liefst verse) kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie, oregano. Kneus 4 teentjes knoflook en voeg ze met schil toe aan de groenten. Schep de groenten door elkaar tot alles goed gemengd is.
Rooster de knolgroenten gedurende +/- 45 min in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze gaar zijn. Ondertussen kan je het slaatje voorbereiden.
Ongeveer 15 minuten vooraleer de groenten gaar zijn, kan je starten met de bereiding van de polenta. Breng het water samen met het bouillonblokje aan de kook.
Eens de bouillon kookt, mag je het vuur iets mager zetten en onder constant roeren de polenta toevoegen. Blijf goed roeren tot de polenta dik begint te worden en doorgekookt heeft. Meng op het einde de melk en geraspte kaas erdoor, zet het vuur uit en het deksel op de pot. Laat de polenta 5 minuten rusten.
Warm 1 EL olijfolie in een pan en fruit daarin de blokjes rode ajuin tot deze gaar en lichtjes gebruind is.
Schep de ajuin en boter door de polenta en kruid naar smaak bij met peper en zout of extra kaas.
Schep polenta in een (vooverwarmde) ovenschaal, schik de geroosterde knolgroenten erover en sprenkel met wat hazelnootolie. Dien de polenta op met ricotta en wat extra geraspte kaas en onderstaand slaatje van postelein.