Make the most out of your ingredients

24 Empty the Fridge/Pantry kerstgeschenken

24 Empty the Fridge/Pantry kerstgeschenken

24 Empty the Fridge/Pantry kerstgeschenken

Ik zou jullie kunnen overstelpen met een hele reeks Kerstmenu ideeën. Maar voor de verandering leek het mij wel leuk om jullie eens foodie cadeau-inspiratie te geven.

Want als jullie regelmatig de blog bezoeken, ga ik ervan uit dat jullie foodies zijn of toch alleszins van eten houden… En bijgevolg ook vrienden hebben die van eten houden en maar al te graag een eetbaar cadeau krijgen! Zodus eens wat helemaal anders….

 

24 Empty the Fridge/Pantry kerstgeschenken

Wil je familie of vrienden allerlei lekkers schenken onder de boom, maar heb je geen zin om je blauw te betalen bij de lokale delicatessenzaak?

Ga dan aan de slag met één van deze 24 Empty the Fridge/Pantry kerstgeschenken. Met een hoop basics die je in je keuken voorhanden hebt en vaak zelfs restjes, en een beetje tijd maak je cadeautjes om van te smullen.

Zoet & gebak

Granola

Crunchy, zoet en vrij gezond door als zoetstof o.a. appelmoes te gebruiken. Met deze zelfgemaakte granola o.b.v. havermout, noten en zaden kan je niets fout doen.

Mijn favoriet van David Lebovitz >

Linzerkoekjes

In bakmodus? Dan zijn deze Linzekoekjes met hun mooie rode en goudgele kleur perfect voor de kerst. En je kan er restjes confituur in kwijt.

Linzerkoekjes met een restje confituur

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 3 uur 42 minuten
Gang Gebak
Keuken Duits
Porties 36 koekjes

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Rooster de amandelen 6 à 8 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze beginnen te geuren en laat ze vervolgens afkoelen.
  • Hak de amandelen samen met 1/4 kopje suiker fijn in een blender en zet opzij.
  • Meng in een grote kom de bloem met het bakpoeder, zout en de kaneel.
  • Mix de boter samen met de resterende suiker met een mixer tot deze zacht en romig is. Meng vervolgens het ei en de vanille erdoor.
  • Zet de mixer op een lagere stand en meng geleidelijk aan het amandelpoeder en vervolgens de bloem erdoor tot je deeg net een geheel vormt. Mix het deeg niet te lang.
  • Verdeel het deeg in 2, rol er een bal van en laat deze - verpakt in vershoudfolie - 3 uur rusten in de ijskast.
  • Vet je werkblad in met een beetje olie en rol elke deegbal uit tot een dikte van +/- 3mm.
  • Steek met een ronde koekjesvorm van +/- 5cm diameter koekjes uit en leg ze op en met bakpapier beklede bakplaat met telkens 2,5 cm ruimte tussen elk koekje.
  • Steek nu met en kleinere koekjesvorm (+/- 20 mm diameter) een gaatje uit het midden van de helft van de koekjes. Eventueel kan je je restjes deeg die je overhebt na het uitsteken, opnieuw kneden en uitrollen om nog meer koekjes te maken.
  • Bak de koekjes gedurende 10 à 12 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze een mooi goudbruin kantje hebben. Als je meerdere bakplaten tegelijk in de oven plaatst, kan je ze best halverwege even van plaats wisselen zodat de koekjes mooi gelijkmatig bruinen.
  • Laat de koekjes kort afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om volledig af te koelen.
  • Bestuif de koekjes met het gat met poedersuiker. Plaats een klein lepeltje confituur in de koekjes zonder gat. Leg de poedersuiker-koekjes bovenop die met de confituur.
Recept afdrukken Pin recept

Koekjes van restjes zanddeeeg

Een snelle variante op de vorige en ideaal om overschotjes zanddeeg toch nog op te gebruiken.

Lees meer >

Cake mix

Neem een paar basisingrediënten uit je voorraadkast, schep ze in een mooie bokaal, strik er rond en je maakt elke hobbybakker in je familie blij!

Recept van ohmyveggies.com

Biscotti met appelsien pistachenoten en veenbessen

Appelsien en veenbessen. Need I say more?

www.italianfoodforever.com

Chocolade

Studentenhaver

Heb je nog veel restje chocolade over van Sinterklaas? Gesmolten met stukjes noot maak je er snoepjes van waarvan niemand gaat geloven dat je ze zelf gemaakt hebt.

Lees meer >

Chocolade dadel truffels

Op zoek naar een chocolade-bom die toch een beetje gezond is? Met een restje gedroogde dadels en donkere chocolade maak je deze heerlijke truffels!

Recept van redhotjillypeppers.com

Appelsienschillen in donkere chocolade

Appelsienschillen hoef je voor één keer eens niet weg te gooien.

Recept van nigella.com >

Fruitig

Gedroogde appelringen

Je hebt er wel een paar uurtjes droogtijd voor nodig, maar een sliner gedroogde appelringen kan natuurlijk ook ineens als Kerstdecoratie dienen. 2 vliegen in 1 klap.

Bekijk recept >

Lemon curd

Lemon curd

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Keuken Engels

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Doe water in een middelgrote pot tot het ongeveer 2,5 cm hoog staat en breng het water lichtjes aan de kook.
  • Meng ondertussen de eierdooiers en de suiker in een metalen kom tot ze romig en wit van kleur zijn (+/- 1 min).
  • Neem 1/3 tas citroensap en voeg deze samen met de zeste toe aan het eiermengsel.
  • Zet het vuur op de laagste stand eens het water lichtjes kookt en plaats de metalen kom met het eiermengsel over de pot. (De kom moet groot genoeg zijn om over de pot te passen, maar mag het water niet raken).
  • Roer door het eiermengsel met een garde gedurende +/- 10 min of tot het mengsel lichtgeel van kleur. Dop een lepel in het mengsel en probeer een streep te trekken over de rug van de lepel. Als de streep blijft staan is de lemon curd goed qua dikte.
  • Verwijder de kom van de pot met kokend water. Roer beetje bij beetje de boter door de lemon curd. Voeg pas een volgend stukje boter toe, wanneer het vorige gesmolten is.
  • Doe de lemoncurd in een propere kom of tupperware doos en dek af met vershoudfolie zodat er geen vel gevormd wordt over de curd.
  • Je kan de lemon curd tot 2 weken toe bewaren in de frigo.
Recept afdrukken Pin recept

Gedroogd fruit in siroop

Een recept dat mijn moeder altijd met de Kerstdagen maakt. Allerlei restjes gedroogde fruit ingelegd in kruidige siroop en perfect voor als je een dessert op tafel wil zetten zonder er werk in te steken. Bollejte ijs, fruit compote erover en je bent gesteld.

Recept van bonappetit.com >

Appelsien pomander

Eentje dat vooral heerlijk ruikt en bovendien de motten uit je kast weghoudt.

Tutorial van kruidenmagazijn.wordpress.com >

Mandarijntjes ingelegd in congnac

Recept van lavenderandlovage.com >

Kruidig

Kruidenzout

Heb je wat potjes verse kruiden die hun beste tijd gehad hebben? Drogen, fijnmalen met zout en je hebt een smaakbom om cadeau te doen.

Lees meer >

Dragonazijn

Eerder verse kruiden op overschot van al dat kokkerellen… . Azijn is ook een optie.

Lees meer >

Chutney

Mijn favoriet om Indische gerechten of een stukje kaas of paté te vergezellen. Je kan er een heel arsenaal aan restjes groenten en fruit in kwijt en het blijft voor lange tijd goed.

Met appel en bosbessen >

Ingelegde paprika’s

Ingelegde paprika's

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Rooster de paprika's in de oven tot het vel zwart geblakerd is (30 à 40 min). Je kan ze best regelmatig eens omdraaien.
  • Doe de paprika's in een kom en dek af met vershoudfolie tot ze afgekoeld zijn.
  • Pel het vel van de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika's in reepjes.
  • Pel de knoflook en plet de teentjes in een vijzel samen met de mosterd- en korianderzaadjes en het zout.
  • Meng er de wijnazijn door.
  • Doe de paprikareepjes in een bokaal samen met de takjes tijm.
  • Voeg het kruiden-/azijnmengsel toe en schenk er de olijfolie bij tot de paprikareepjes helemaal onder staan.
  • Sluit de bokaal goed af een laat de paprikareepjes 1 week rusten vooraleer je ze gebruikt. Je kan de paprika's 3 weken in de koelkast bewaren.
Recept afdrukken Pin recept

Pickles

Recept jamieoliver.com >

Drankjes

Omdat er bij Kerst nu éénmaal ook lekkere drankjes horen… Voor ieder wat wils. Fris, ‘boozy’ of warm.

Citroengras gembersiroop

Recept van norecipes.com >

Limoncello

Recept van limoncello-maken.nl >

Kahlua likeur

Recept van popsugar.com >

Advocaat

De klassieker onder de Kerstdrankjes en perfect voor al die eierdooiers die je over hebt.

Recept van vaneigenkweek.be >

Kruidenmix voor chai-thee

Heb je een hele hoop exotische kruiden in je kast staan waar je nooit niks mee doet? Met deze chai-mix raak je van o.a. kardemon, peper, kruidnagel, venkel, koriander en kaneel verlost.

Recept van thekitchn.com >

Kerstcadeaus voor iedereen zonder te moeten shoppen

Ik heb geprobeerd van vooral recepten bij elkaar te sprokkelen die langere tijd goed blijven. Je bent er misschien wel eventjes mee bezig, maar als je een paar recepten in ‘batch’ maakt, ben je ineens gesteld voor een hele resem kado’s. En je hoeft niet te gaan shoppen tussen al dat volk!

Op zoek naar nog meer doe het zelf Kerst-inspiratie? Check dan zeker de Westwing DIY Kerstgids!

Westwing DYI Kerstgids

Klik hier voor een top-lijst aan tips en ideeën voor de beste DIY Kerstboom, de mooiste tafeldekking of de meest creatief ingepakte cadeautjes.

(beeld limoncello: shutterstock.com)

Geen commentaren
Laat een bericht achter