Welke peer dient nu voor wat?
Peren zijn volop in seizoen tijdens de herfst. Allemaal goed en wel, maar welke peer dient nu voor wat? Want als je een peer zo gewoon wil opeten, kies je best een andere soort dan wanneer je ze wil stoven. Tijd dus voor de facts omtrent de verschillende soorten peren.
Je kan peren onderverdelen in twee groepen: handperen en stoofperen. Handperen rijpen gewoon op kamertemperatuur. Stoofperen kun je niet rauw eten.
Handperen
In de winkel zijn deze drie soorten handperen het meest te vinden:
Conférence: De meest gekende peer, met een groene schil en bruine spikkeltje. De Conférence peer heeft sappig, zoet en wit vruchtvlees.
Doyennée: Een dikke peer met een korte steel en de ideale dessertpeer. Ze heeft een zeer zoet en sappig vruchtvlees.
Durondeau: Een peer die een wat ruw aanvoelt, met een bruin- of roodkleurige gloed. Deze peer heeft een beetje een wrange smaak en is daarom soms beter geschikt voor warme bereidingen. Vanaf oktober is het echter ook een goede dessertpeer.
Perensoepje
Ingrediënten
- 3 overrijpe peren
- 5 dl perensap je kan eventueel ook appelsap gebruiken
- 5 EL suiker
- 1 citroen(en)
- 1 bosje munt
Instructies
- Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd de peren in stukjes. Doe deze in een soep pot.
- Voeg perensap toe tot de peren net onderstaan en voeg vervolgens de suiker toe.
- Boen de citroen schoon en rasp vervolgens de schil eraf. Voeg de citroenzeste samen met het sap toe aan het perenmengsel.
- Breng het mengsel gedurende 10 min tot de suiker opgelost is. Voeg eventueel nog wat suiker toe indien je het soepje niet zoet genoeg vindt.
- Laat de soep vervolgens afkoelen tot ze lauw is.
- Mix de soep samen met de muntblaadjes tot een mooie gladde massa en laat ze verder afkoelen in de ijskast tot de soep mooi koud en dik is.
Stoofperen
Gieser Wildeman: Een kleine, bruingele peer met roesttinten. Een goede, zoete stoofpeer. Door deze peer lang te koken wordt het vruchtvlees donkerbruin of rood. Bijgevolg is ze dan ook de perfecte peer om te stoven in rode wijn.
Brederode: Eveneens een stoofpeer die rood kleurt tijdens het koken. Ook een ideale soort om lang te bewaren: ze blijft goed tot in april.
Peren gestoofd in rode wijn
Ingrediënten
- 1 kg peren
- 100 gram suiker
- 1/4 liter rode wijn
- 3 kruidnagel
- 1/2 tl kaneel
- 1 citroen(en)
- 1 appelsien(en)
Instructies
- Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis.
- Doe de peren in een pot en overgiet ze met de rode wijn.
- Voeg de suiker, kruiden, een beetje versgemalen peper en het sap van de citroen en appelsien toe. Voeg, indien nodig, nog een beetje water toe tot de peren onderstaan.
- Stoof de peren gaar (+/- 45 min).
- Eventueel kan je de een gedeelte van het kookvocht wat laten inkoken tot een siroop of een beetje indikken met maïzena.
Fragipanetaart met peren
Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg (rond, gekocht in de supermarkt)
- 140 gram bloem bij voorkeur half gewone bloem, half zelfrijzende
- 200 gram amandelpoeder
- 100 gram suiker
- 120 gram boter op kamertemperatuur
- 1 dl melk
- 2 ei(eren)
- 1 vanillestok
- 3 peren (overschot gestoofde peren, of verse die je geschild en ontpit hebt)
- amandelschilfers
Instructies
- Leg het bladerdeeg met het bakpapier in een lage, ronde taartvorm.
- Meng de bloem en het amandelpoeder goed dooreen.
- Meng de melk met de eieren en de vanillezaadjes.
- Klop de suiker en de zachte boter tot een bleke, romige massa. Voeg vervolgens de helft van het bloem-/amandelmengsel toe.
- Voeg het melk/ei-mengsel toe en meng goed door elkaar. Voeg als laatste de tweede helft van het bloem-/amandelmengsel toe en meng tot een mooi, glad beslag.
- Giet het beslag over het bladerdeeg en leg de halve peren met de bolle kant naar boven in een cirkel bovenop het beslag. Besprenkel met de de amandelschilfers.
- Bak de taart gedurende +/-45 min in een op 180°C voorverwarmde oven.
Hoe peren best bewaren?
- Onrijpe peren bewaar je best buiten de ijskast om ze te laten rijpen. Dit duurt gemiddeld tussen de één à vier dagen. Om ze sneller te doen rijpen kan je deze truck toepassen, maar dan met een banaan.
- Een peer is rijp wanneer het vruchtvlees rond de steel een beetje meegeeft.
- Eens de peren rijp zijn, bewaar je ze best in een plastiek zak in de ijskast. Zo blijven ze gemiddeld een week goed.
Nu je weet welke soorten peren voor wat dienen is het tijd voor wat recept-inspiratie. Mijn favoriet? 2 keer dessert: eerst peertjes gestoofd in rode wijn en van de rest een frangipanetaart met peren.
Geen commentaren