Make the most out of your ingredients
title image

Soorten peren

Geen idee of je nu hand- of stoofperen gekocht hebt? Klik snel verder om het verschil te weten...

– Soorten peren

Welke peer dient nu voor wat?

Peren zijn volop in seizoen tijdens de herfst. Allemaal goed en wel, maar welke peer dient nu voor wat? Want als je een peer zo gewoon wil opeten, kies je best een andere soort dan wanneer je ze wil stoven. Tijd dus voor de facts omtrent de verschillende soorten peren.

Je kan peren onderverdelen in twee groepen: handperen en stoofperen. Handperen rijpen gewoon op kamertemperatuur. Stoofperen kun je niet rauw eten.

Empty the Fridge - Soorten perenHandperen

In de winkel zijn deze drie soorten handperen het meest te vinden:

Conférence: De meest gekende peer, met een groene schil en bruine spikkeltje. De Conférence peer heeft sappig, zoet en wit vruchtvlees.

Doyennée: Een dikke peer met een korte steel en de ideale dessertpeer. Ze heeft een zeer zoet en sappig vruchtvlees.

Durondeau: Een peer die een wat ruw aanvoelt, met een bruin- of roodkleurige gloed. Deze peer heeft een beetje een wrange smaak en is daarom soms beter geschikt voor warme bereidingen. Vanaf oktober is het echter ook een goede dessertpeer.

Empty the fridge - Perensoepje
Maaltijd Dessert
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst
Bekijk het recept voor:Perensoepje
Maaltijd Dessert
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst
Bekijk het recept voor:Perensoepje
Empty the fridge - Perensoepje

Stoofperen

Gieser Wildeman: Een kleine, bruingele peer met roesttinten. Een goede, zoete stoofpeer. Door deze peer lang te koken wordt het vruchtvlees donkerbruin of rood. Bijgevolg is ze dan ook de perfecte peer om te stoven in rode wijn.

Brederode: Eveneens een stoofpeer die rood kleurt tijdens het koken. Ook een ideale soort om lang te bewaren: ze blijft goed tot in april.

Empty the fridge - Peren gestoofd in rode wijn
Maaltijd Dessert
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst
Bekijk het recept voor:Peren gestoofd in rode wijn
Maaltijd Dessert
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst
Bekijk het recept voor:Peren gestoofd in rode wijn
Empty the fridge - Peren gestoofd in rode wijn
Empty the fridge - Fragipanetaart met peren
Maaltijd Dessert, Gebak
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst
Bekijk het recept voor:Fragipanetaart met peren
Maaltijd Dessert, Gebak
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst
Bekijk het recept voor:Fragipanetaart met peren
Empty the fridge - Fragipanetaart met peren

Hoe peren best bewaren?

  • Onrijpe peren bewaar je best buiten de ijskast om ze te laten rijpen. Dit duurt gemiddeld tussen de één à vier dagen. Om ze sneller te doen rijpen kan je deze truck toepassen, maar dan met een banaan.
  • Een peer is rijp wanneer het vruchtvlees rond de steel een beetje meegeeft.
  • Eens de peren rijp zijn, bewaar je ze best in een plastiek zak in de ijskast. Zo blijven ze gemiddeld een week goed.

Nu je weet welke soorten peren voor wat dienen is het tijd voor wat recept-inspiratie. Mijn favoriet? 2 keer dessert: eerst peertjes gestoofd in rode wijn en van de rest een frangipanetaart met peren.

Bewaren

Bewaren

Geen commentaren.
Laat een bericht na: