augustus 13, 2014
Wijnblokjes
Plan B voor een klein restje wijn
Ik poste al eerder een berichten over wat je met een restje wijn kan doen, maar dan ging ik er telkens vanuit dat je nog zo ongeveer een halve fles wijn over hebt. Aangezien dat echter niet altijd het geval is, en je een fles wijn ook niet eeuwig op je aanrecht kan laten staan… plan B: wijnblokjes.
Een klein restje wijn – in dit geval rode, maar je kan net hetzelfde principe toepassen op witte wijn – kan je perfect invriezen.
Wat heb je nodig?
- een restje rode of witte wijn
- een ijsblokjesvorm
- een diepvrieszak of doosje dat in de diepvries kan
- minimum 6 uur geduld
Hoe maak je diepgevroren wijnblokjes?
- Giet het restje wijn in de ijsblokjesvorm
- Plaats de vormpjes horizontaal, gedurende minimaal 6 uur in je diepvries
- Haal de ijsblokjes na minimaal 6 uur uit de vorm en doe ze in een diepvrieszak of afsluitbaar doosje
- Plaats het doosje terug i de diepvries tot je de wijnblokjes kan gebruiken
Waar kan je de wijnblokjes zoal voor gebruiken?
Wijnblokjes lenen zich prima voor sauzen zoals bvb. rode wijnsaus of (in het geval van witte wijn) voor een wijn-roomsausje bij een stukje vis. Je kan ze ok prima kwijt in de bouillon voor risotto of bolognaisesaus.
Rode wijn saus
Ingrediënten
- 3,5 dl rode wijn
- 3,5 dl fond kalfs-, runds- of gevolgelte (of bouillon als je valsspeelt)
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 takje tijm (of gedroogde)
- 2 blaadjes laurier
- 2 peperkorrels geplet
- snuifje suiker
- boter koud!!
- peper en zout
Instructies
- Verhit wat boter en/of olie en bak je vlees naar keuze gaar.
- Haal vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
- Giet het braadvocht grotendeels weg en smelt een vers klontje boter.
- Voeg de fijngesnipperde sjalot, knoflook, tijm; laurier, suiker en geplette peperkorrels en fruit ze aan tot de sjalot glazig ziet.
- Blus met de rode wijn, roer aanbaksel los en laat de saus tot 2/3 inkoken.
- Voeg de fond of bouillon toe en laat de saus opnieuw inkoken tot iets minder dan de helft.
- Giet de saus door een zeef en giet ze over in een propere pan.
- Klop vervolgens een paar klontjes koude boter door de saus zodat ze mooi gaat glanzen en breng op smaak met peper en zout.
Risotto met venkel en spinazie
Ingrediënten
- 1/2 bol venkel in fijne reepjes
- 4 handen spinazie
- 1 kleine ajuin fijn gehakt
- 20 gram boter
- 600 ml groentebouillon
- 75 ml witte wijn
- 200 gram risotto rijst (arborio)
- 1 TL citroenzeste
- 1/2 tas parmezaan geraspt
Instructies
- Smelt de boter in een grote kookpot over een middelgroot vuur en fruit de fijngesnipperde ajuin hierin gedurende +/- 5min aan.
- Voeg vervolgens de venkel toe en fruit deze gedurende +/- 10 min, tot hij zacht is.
- Warm ondertussen de bouillon op en laat deze op een zacht vuurtje, samen met de witte wijn, sudderen.
- Roer de rijst door de ajuin en venkel tot alles mooi gemengd is.
- Voeg vervolgens, pollepel per pollepel de bouillon toe. Zorg ervoor dat je pas een volgende schep bouillon toevoegt, wanneer de vorige bijna volledig opgenomen is door de rijst. De rijst mag niet 'zwemmen'.
- Herhaal deze stap tot je alle bouillon opgebruikt hebt en/of de risotto zacht is (+/- 18 min).
- Voeg op het eindje de blaadjes spinazie, de citroenzeste, een klontje en de geraspte parmezaan toe.
- Roer alles goed door elkaar tot de spinazie geslonken is en laat de risotto nog een 2-tal minuten rusten.
- Serveer met een stukje zalm of de pangrattato.
De Luie Vegetariër (Ann)
wat een zalig idee…hoeft mijn man zich niet meer ‘op te offeren’ om het laatste geutje leeg te drinken. Voortaan vries ik dat gewoon in!