Make the most out of your ingredients

Wijnblokjes

Wijnblokjes

Empty the Frdige - Rode wijn blokjes

Plan B voor een klein restje wijn

Ik poste al eerder een berichten  over wat je met een restje wijn kan doen, maar dan ging ik er telkens vanuit dat je nog zo ongeveer een halve fles wijn over hebt. Aangezien dat echter niet altijd het geval is, en je een fles wijn ook niet eeuwig op je aanrecht kan laten staan… plan B: wijnblokjes.

Een klein restje wijn – in dit geval rode, maar je kan net hetzelfde principe toepassen op witte wijn – kan je perfect invriezen.

Wat heb je nodig?

  • een restje rode of witte wijn
  • een ijsblokjesvorm
  • een diepvrieszak of doosje dat in de diepvries kan
  • minimum 6 uur geduld

Hoe maak je diepgevroren wijnblokjes?

Empty the Frdige - Rode wijn blokjes - how to

  1. Giet het restje wijn in de ijsblokjesvorm
  2. Plaats de vormpjes horizontaal, gedurende minimaal 6 uur in je diepvries
  3. Haal de ijsblokjes na minimaal 6 uur uit de vorm en doe ze in een diepvrieszak of afsluitbaar doosje
  4. Plaats het doosje terug i de diepvries tot je de wijnblokjes kan gebruiken

Waar kan je de wijnblokjes zoal voor gebruiken?

Wijnblokjes lenen zich prima voor sauzen zoals bvb. rode wijnsaus of (in het geval van witte wijn) voor een wijn-roomsausje bij een stukje vis. Je kan ze ok prima kwijt in de bouillon voor risotto of bolognaisesaus.

Rode wijn saus

Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Saus
Keuken Frans

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Verhit wat boter en/of olie en bak je vlees naar keuze gaar.
  • Haal vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Giet het braadvocht grotendeels weg en smelt een vers klontje boter.
  • Voeg de fijngesnipperde sjalot, knoflook, tijm; laurier, suiker en geplette peperkorrels en fruit ze aan tot de sjalot glazig ziet.
  • Blus met de rode wijn, roer aanbaksel los en laat de saus tot 2/3 inkoken.
  • Voeg de fond of bouillon toe en laat de saus opnieuw inkoken tot iets minder dan de helft.
  • Giet de saus door een zeef en giet ze over in een propere pan.
  • Klop vervolgens een paar klontjes koude boter door de saus zodat ze mooi gaat glanzen en breng op smaak met peper en zout.
Recept afdrukken Pin recept

Risotto met venkel en spinazie

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 2

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Smelt de boter in een grote kookpot over een middelgroot vuur en fruit de fijngesnipperde ajuin hierin gedurende +/- 5min aan.
  • Voeg vervolgens de venkel toe en fruit deze gedurende +/- 10 min, tot hij zacht is.
  • Warm ondertussen de bouillon op en laat deze op een zacht vuurtje, samen met de witte wijn, sudderen.
  • Roer de rijst door de ajuin en venkel tot alles mooi gemengd is.
  • Voeg vervolgens, pollepel per pollepel de bouillon toe. Zorg ervoor dat je pas een volgende schep bouillon toevoegt, wanneer de vorige bijna volledig opgenomen is door de rijst. De rijst mag niet 'zwemmen'.
  • Herhaal deze stap tot je alle bouillon opgebruikt hebt en/of de risotto zacht is (+/- 18 min).
  • Voeg op het eindje de blaadjes spinazie, de citroenzeste, een klontje en de geraspte parmezaan toe.
  • Roer alles goed door elkaar tot de spinazie geslonken is en laat de risotto nog een 2-tal minuten rusten.
  • Serveer met een stukje zalm of de pangrattato.
Recept afdrukken Pin recept
1 Comment
  • november 25, 2016

    wat een zalig idee…hoeft mijn man zich niet meer ‘op te offeren’ om het laatste geutje leeg te drinken. Voortaan vries ik dat gewoon in!

Laat een bericht achter