Top 3 lentegroenten
De lente is gestart. Tijd voor langere dagen, meer licht en meer groenten! In de keuken luidt wat mij betreft het verkrijgen van verse rabarber het nieuw seizoen in. Maar naast deze zoet-zure groente zijn er nog wel wat andere groente-toppers te scoren. Bij deze een kort overzicht van de lekkerste lentegroenten.
Top 3 lentegroenten
Rabarber
Jawel rabarber is wel degelijk een groente en dus ook perfect geschikt voor hartige bereidingen zoals deze Varkenskotelet met gestoofde rabarber en cidersaus. Als je zolang mogelijk van de rabarberoogst wil genieten kan je altijd rabarbermoes maken en deze invriezen voor later. Of probeer onderstaand recept voor rabarber in ’t zuur eens.
Rabarber in 't zuur
Ingrediënten
- 3 stengels rabarber
- 2 hele steranijs
- 1/2 tl chilivlokken
- 1/2 stokje kaneel
- 1 tl mosterdzaad
- 5 hele kruidnagels
- 5 peperkorrels
- 3 schijfjes gember
- 375 ml azijn
- 125 ml water
- 180 ml suiker
- 1/4 tl zout
Instructies
- Schil de rabarber en snijd hem in staafjes van +/- 10 cm lang.
- Meng de steranijs, chilivlokken, kaneelstok, mosterdzaadjes, kruidnagels, peperkorrels en gember en verdeel de kruiden over de bokalen die je gaat gebruiken. Schik de rabarberstaafjes bovenop de kruiden.
- Breng de azijn samen met het water, suiker en zout aan de kook en giet het vervolgens over de rabarber. Schroef het deksel op de bokalen en laat ze afkoelen vooraleer je ze in de koelkast plaatst. De rabarber smaakt het best na een dag of 2.
- Gebruik de rabarber in 't zuur binnen een maand. Het overgebleven pekelvocht kan je gebruiken voor vinaigrettes of cocktails.
Meer rabarber-inspiratie vind je hier: 19 lente-recepten met rabarber
Rode kool
Rode leent zich prima om alvast een beetje in slamodus te geraken. Een knapperige rode kool sla smaakt heerlijk bij een gebraden kip of vis-tacos of als side-dish bij een burger.
Rode kool salade met appel en sesamzaad
Ingrediënten
- 200 gram rode kool in dunne reepjes
- 1/2 appel(en) in blokjes
- 1 EL sesamzaadjes
- 2 pijpajuin in dunne ringen
- 3 EL olijfolie
- 2 EL rode wijnazijn
- peper en zout
Instructies
- Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
- Meng de rode kool met de appel, pijpajuin, olijfolie rode wijnazijn en de afgekoelde sesamzaadjes.
- Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat honing.
21 heerlijke recepten met kool
Artisjok
Artisjok is één van de meest gezonde groenten die tussen deze top 3 lentegroenten round-up zit. Boordevol antioxidanten en blijkbaar een super remedie tegen een kater. Voor de experimenteerders/liefhebbers: Laat het kookvocht van de artisjokken afkoelen, breng het op smaak brengen met wat citroensap en agave siroop en serveer als een soort van icetea.
Overschotjes artisjok kan je altijd koud opeten met een lekkere mosterd vinaigrette. En van artisjokharten kan je een lekkere dip of hummus maken.
Geen commentaren