Tel Aviv Challenge – 09/2014
Vorige week bezocht ik één van mijn beste vriendinnen in Tel Aviv. Vier dagen zon, zee en lekker eten. Maar daarvoor moest ik nog een tandje bijsteken op het werk om al mijn projecten af te ronden. Drie dagen voor ik vertrok, verhuisden mijn ouders, zaterdag had ik een kijkje bij Barrio Cantina gepland en dan moest ik ondertussen ook nog eens alles bijeenzoeken voor mijn trip. Geen tijd dus om naar de winkel te gaan met als resultaat: de Empty the Fridge Tel Aviv Challenge – 09/2014.
Sommigen onder jullie herinneren zich misschien mijn eerste Berlin Challenge. Het uitgangspunt is simpel: Geen, of minimaal boodschappen doen en zien dat de dag voor mijn vertrek de ijskast leeg is. Toegegeven, deze keer ging ik wel een paar keer uit eten, maar dan nog…. mijn ijskast was zo goed als leeg op 4 citroenen en een pompoen na.
Wat stond er zoal op het menu die week:
Bij deze een round-up van wat ik elke dag als avondeten at. Mijn ontbijt bestond voornamelijk uit muesli met fruit en hazelnootmelk of een omelet en is dus niet zo bijster interessant om over uit te wijden. Voor de lunch at ik meestal een slaatje of een broodje.
Maandag: Pasta à la Norma
Ik ging naar goede gewoonte bij mijn ouders eten. Voor de aller laatste keer in ons ouderlijk huis en dus stond er Favourite spaghetti a.k.a. Pasta à la Norma op het menu. Ik zorgde voor een feestelijk dessert in de vorm van vijgen geroosterd in de oven met ricotta en noten.
Pasta alla Norma
Ingrediënten
- 1 aubergine(s)
- 250 gram gepelde tomaten uit blik of pulpo
- 1 teentje knoflook
- 250 gram pasta spaghetti
- 1/2 blokje fetakaas
- 1 EL basilicum gedroogde
- peper en zout
- basilicum verse (optioneel)
- 150 gram spek lin blokjes (optioneel)
Instructies
- Snijd de aubergine in 2 en vervolgens in plakjes van +/- 5 mm.
- Bak de aubergine in een beetje olijfolie gaar. Je kan de plakjes in meerdere keren bakken.
- Fruit de spekjes indien je die gebruikt in een beetje olijfolie mooi knapperig. Voeg op het einde de look toe en fruit die even aan.
- Voeg de gepelde tomaten en gedroogde basilicum toe een laat de saus gedurende +/- 15 min pruttelen.
- Kook de spaghetti ondertussen gaar.
- Meng de spaghetti met de saus, verkruimel er de fetakaas over en garneer met verse basilicum.
Dinsdag: Nasi goreng met bloemkool rijst
Dit recept maakte op maandag al deel uit van mijn Friday Market Find. Het recept voor deze Paleo Nasi Goreng is quasi identiek aan een gewone Nasi Goreng met als enige verschil dat je in plaats van rijst fijngehakte bloemkool gebruikt. Enkel groenten, heb ik dan wel genoeg gegeten zul je misschien denken? Je zou het niet denken, maar ja dus. Van enkel groenten heb je veel langer een voldaan gevoel dan van koolhydraten en het is nog gezond ook.
Nasi goreng met valse bloemkool-rijst
Ingrediënten
- 1/2 bloemkool fijngehakt
- 1/2 paprika in blokjes
- 125 gram courgette(s) in blokjes
- 1 middelgrote wortel(en) in blokjes
- 1 middelgrote ajuin in blokjes
- 2 handen spinazie optioneel
- 1/2 TL sambal of rode chilipeper
- 1 TL komijnpoeder
- 1 TL currypoeder
- 2 EL sojasaus
- 1 EL ketsjap of een beetje suiker
- 4 EL koriander optioneel
- 2 EL arachideolie of kokosolie
Instructies
- Hak de bloemkool fijn tot deze ongeveer de grootte heeft van rijstkorrels en zet opzij.
- Snijd alle groenten in blokjes en zet opzij.
- Verwarm 2 EL arachideolie in een wok en laat die goed heet worden.
- Voeg de sambal toe (Indien je een pikante nasi wil kan je altijd meer sambal of chilipeper gebruiken).
- Voeg alle groenten, behalve de bloemkool-rijst en de spinazie, toe aan de hete olie en bak deze aan tot ze mooi gebruind en beetgaar zijn (+/- 5 min).
- Voeg de fijngehakte bloemkool toe samen met de droge kruiden.
- Bak de bloemkoolkorrels gedurende +/ 5 minuten tot deze beetgaar is.
- Voeg op het einde de sojasaus, ketsjap, spinazie en de gehakte koriander toe en laat nog even goed warm worden.
- Dien op met vers citroensap of chutney.
Woensdag: Paleo stoemp van Project gezonder
Ik las eerder die week een blogpost op project gezonder met een recept voor paleo-stoemp gemaakt van bloemkool en kolrabi. Toeval wou dat ik die groenten net in mijn ijskast had liggen. De warmoes verving ik door een overschotje spinazie. Opgebakken spek en een grote lepel grove mosterd erbij, maakten deze puree helemaal af.
Donderdag = verhuisdag (Sushi)
De grote dag was aangebroken. Na 25 jaar verhuisden mijn ouders van ons ouderlijk huis naar een appartement. Een drukke dag en dus zijn de foto’s schaars en was koken niet echt aan de orde. Om een vermoeiende dag van dozen zeulen en trappen lopen te vieren, gingen we met z’n vieren lekker uit eten bij Zaowang.
Vrijdag: Groentenstoofpotje met couscous
Van de restjes groenten die nog in mijn ijskast lagen, maakte ik een Marokkaans stoofpotje met couscous klaar. Ik had best wat groenten over, dus maakte ik teveel en vroor ik de rest in voor een andere keer.
TIP/ Dit groentenstoofpotje is vegetarisch, maar je kan dit gerecht gemakkelijk uitbreiden door er bijvoorbeeld kip of merguez worstjes aan toe te voegen.
Zaterdag: Barrio Cantina
Met twee vriendinnen ging ik een kijkje nemen op Barrio Cantina, een foodtruck festival op de Scheldekaaien in Antwerpen. Lekker weer, gezellige sfeer en als meest gewaagde hapje een ‘Krekel op een stekel’. Zijnde dus een gefrituurde sprinkhaan. Ok en niet zo erg als het klinkt, maar de winner van de avond waren toch de hotdog van Bulls & Dogs: verrassende combinaties van een worstje in een ‘Bretzel-broodje’. Met mijn Duitse roots kon ik die onmogelijk laten passeren! We proefden o.a. eentje met tzatziki en de deluxe versie met truffel en hazelnoten. Delish!
Zondag: Cake & falafel
Ik stond zo laat op dat ik de lunch skipte en op de luchthaven een heerlijke carrotcake en café latte van Starbucks achterover sloeg. Toen ik toekwam in Tel Aviv was er bijgevolg nog wel plek voor een late night falafel. Warme kikkererwten-balletjes, met rode biet, gegrilde aubergine en lekker veel tahini-saus!
En zo eindige mijn Tel Aviv Challenge – 09/2014 dus ook ineens met Israëli eten. Het werd daarna alleen nog maar lekkerder en ik heb alweer wat inspiratie opgedaan voor enkele Middel-oosters geïnspireerde recepten.
Geen commentaren