Eerder deze week poste in een recept voor een tiramisu met speculoos en rode vruchten. Aangezien in niet alle mascarpone gebruikte en ik nog wat restjes groenten en spek voorhanden had, ging ik op zoek naar een hartig recept met mascarpone.
Et voila… een quiche met pompoen, prei spek en curry!
Quiche is een echte ‘all-arounder’ op het vlak van restjes. Je kan er veel verschillende overschotjes in kwijt:
Al wat je nog nodig hebt is een vel bladerdeeg, eieren en room en je quiche is ‘almost in the making’! De hier gebruikte kruiden geven deze quiche met pompoen, prei spek en curry een extra kick. Ben je vegetariër? Skip the bacon!
Een dag op voorhand
Toegegeven… het is niet bepaald een ‘light’ gerecht, maar af en toe mag een mens eens zondigen. En met de feestdagen voor de deur is deze quiche met pompoen, prei spek en curry top ‘brunch-materiaal’. Je kan de quiche perfect een dag op voorhand maken en de volgende dag serveren. Weeral wat keukenstress minder!
Restjes tips
- Kruiden: Gebruik ingevroren kruiden.
- Kaas: Verzamel alle restjes kaas uit je ijskast en rasp die bij elkaar. Of (wat ik vaak doe) gebruik geraspte kaas uit de diepvries. Ik krijg zo’n pakje kaas zelden in één keer op en vries het dan in voor later.
- Mascarpone-alternatieven: Heb je geen of niet genoeg mascarpone? Geen probleem. Je kan gewone room gebruiken of een mengeling van room en bijvoorbeeld ricotta, kruidenkaas of smeerkaas.
Recept Afdrukken
Quiche met pompoen, prei spek en curry
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Instructies
Leg de blokjes pompoen op een bakplaat en wentel ze in een beetje olijfolie. Bak ze gedurende +/- 25 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze net gaar zijn.
Leg het vel bladerdeeg met het bakpapier in een ronde, lage bakvorm. Prik met een vork enkele gaten in het deeg en leg er een extra vel bakpapier bovenop. Bedek het deeg vervolgens met een laagje rijst of droge erwten. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg mooi op zijn plaats blijft terwijl je het voorbakt.
Bak het deeg gedurende 8 à 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
Smelt een beetje boter of olijfolie in een grote pan en bak de reepjes spek en prei gedurende +/- 10 minuten op een middelhoog vuur.
Schep de prei, het spek en de blokjes pompoen bovenop het voorgebakken bladerdeeg.
Meng de eieren, mascarpone, de helft van de geraspte kaas, het currypoeder, de koriander, verse kruiden en peper en zout naar smaak met een garde tot je een glad beslag bekomt.
Giet het beslag over de groenten tot +/- 5 mm onder de rand van het deeg. Zo ben je zeker dat de vulling niet 'overstroomt' wanneer je de quiche bakt.
Strooi de rest van de geraspte kaas over de quiche.
Bak de quiche gedurende +/- 35 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven tot de vulling gestold is. Tip: Prik met een tandenstoker in de quiche. Als deze er proper uit komt is de quiche gaar.
Laat de quiche minstens 10 minuten rusten vooraleer je hem uit de vorm haalt. Serveer hem warm of koud.
Geen commentaren.