Mei en Juni: Wat is er in seizoen?
Het is nog eens tijd voor een seizoens-update op vlak van groenten en fruit.
Een kleine sneak-preview van wat er in seizoen is in mei en juni op vlak van groenten en fruit.
Toegegeven: ik sta er zelf ook niet altijd bij stil dat al die variëteiten groenten en fruit in de supermarkt er eigenlijk niet horen te liggen. Als ik zin heb in iets, koop ik het gewoon. Maar als we niet echt een verschil merken in het aanbod in de winkel, dan toch wel qua smaak en in sommige gevallen ook in de portemonnee. Een bussel asperges voor 1,50 euro. Hell yes!
Bereid je alvast mentaal en culinair voor aan de massa’s kleurrijke groenten en fruit, want de zomer is gearriveerd!
Groenten
Slamateriaal
ijsbergsla, kropsla, spinazie, komkommer, radijs, tomaten, waterkers
Allerhande slaatjes recepten vind je hier >Knolgroenten
koolrabi, raapsteel, wortel
Bonen
peultjes, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen, tuinerwten
Restjes bonen vinden bij mij altijd een plek in een slaatje zoals een Salade niçoise of in gebakken rijst
Nasi goreng
Ingrediënten
- 250 gram rijst restje
- 1/2 paprika in blokjes
- 1/2 middelgrote courgette(s) in blokjes
- 1 middelgrote wortel(en) in blokjes
- 1 middelgrote ajuin in blokjes
- 1 tas sojascheuten
- 1/2 TL sambal of rode chilipeper
- 1 TL komijnpoeder
- 1 TL currypoeder
- 2 EL sojasaus
- 1 EL ketsjap of een beetje suiker
- 1/2 tas koriander gehakt
- 2 EL arachideolie
Instructies
- Snijd alle groenten in blokjes en zet opzij.
- Verwarm 2 EL arachideolie in een wok en laat die goed heet worden.
- Voeg de sambal toe (Indien je een pikante nasi wil kan je altijd meer sambal of chilipeper gebruiken).
- Indien je vlees wil toevoegen aan je nasi goreng, kan je dat best even eerst apart opbakken en dan opzij zetten. Voeg alle groenten, behalve de sojascheuten, toe aan de hete olie en bak deze aan tot ze mooi gebruind en beetgaar zijn (+/- 5 min).
- Kluts het ei en voeg toe aan de groenten in de wok. Meng het ei en de groenten goed door elkaar tot het ei gestold is.
- Voeg de rijst toe samen met de droge kruiden.
- Laat de rijst goed warm worden en laat hem zelfs een beetje aanbakken. Korstjes geven de nasi goreng een lekkere smaak.
- Voeg op het einde de sojasaus, ketsjap, sojascheuten en de gehakte koriander (en eventueel het vlees) toe en laat nog even goed warm worden. Een gebakken rijst dient vrij droog te zijn van textuur, dus voeg niet teveel sojasaus toe.
- Dien op met vers citroensap of mango chutney.
Kolen en aanverwanten
broccoli, bloemkool, Chinese kool, rode kool, spitskool, witte kool
Overige
andijvie, artisjok, groene & witte asperges, aubergine, courgette, mais, snijbiet
Fruit
Aardbeien, abrikozen, citroen, meloen, perziken, pruimen
Bessen
bramen, bosbessen, frambozen, kersen, kruisbessen, rode bessen en zwarte bessen
Bessen zijn ideaal voor in smoothies, clafoutis of crumble
Clafoutis met druiven
Ingrediënten
- 400 gram druiven witte of blauwe
- 100 gram suiker + extra voor de ovenschaal
- 3 ei(eren)
- 1 vanillestok
- 200 ml melk
- 100 gram bloem
- 30 gram boter
- 1,5 TL gember geraspt (optioneel)
- 30 gram poedersuiker
Instructies
- Was de druiven en dep ze droog met een schone theedoek.
- Vet een ovenschaal in met wat boter, besprenkel ze met suiker en schik de druiven in de schaal.
- Meng de eieren met de suiker, melk, bloem, de vanillezaadjes en gember tot je een glad beslag bekomt.
- Giet het beslag over de druiven en bak de clafoutis +/-45 min op 180°C tot hij goudbruin en gaar is.
- Serveer lauw op op kamertemperatuur (flink bestoven met poedersuiker!).
Klik hier voor tips voor het bewaren van vers geplukte bessen
Geen commentaren