Rode biet latkes met gerookte sprotfilet en roomkaas
De SPAR-bag
Ik kreeg vorige week de #sparbag op mijn stoep bezorgd. Een koeltas gevuld met allerlei lekkers uit de versafdeling van SPAR.
Wat zat er zoal in? Een pakje gemengde ‘open veld’ salade, boterwafeltjes, antipasto vleeswaren, roomboter, heilbotsalade, verse roomkaas, notenburgers, slagroom, gerookte sprotfilets en gerookte zalm. Allemaal producten van het huismerk van SPAR en mijn ticket voor de “Kook je in kook actie”.
De Challenge? Empty the koeltas!
De opdracht luidde als volgt: blog een leuke, originele post over de #sparbag inhoud. Het einddoel? in ronde en origineel recept bedenken voor Kerst en Nieuw met als hoofdprijs een reportage in het magazine van SPAR. Aan de slag dus! In plaats van Empty the Fridge is het eens ‘Empty the koeltas’.
Ik ben altijd wel te vinden voor het bedenken van een gerecht met ingrediënten die me voorgeschoteld worden.
Rode biet latkes met gerookte sprotfilet en roomkaas
Toeval wou dat mijn buurvrouw die dag net een paar rode bieten – recht van ’t veld – voor mijn deur had achtergelaten. De match met de gerookte sprotfilets en de roomkaas was dan ook snel gemaakt. Voor de rode biet latkes vond ik inspiratie bij dit recept van Rachel Ray).
Heerlijke herfst lunch
Eens de latkes lekker krokant gebakken waren, serveerde ik ze met een frisse gemengde salade met appel, pompoenpitten en een dressing van hazelnootolie, balsamico en citroen.
Het aardse van de rode biet latkes, het vettige van de sprotfilets en roomkaas en de krokante appel, maakten er een yummy lunch van!
Prep Tijd | 20 minuten |
Kook Tijd | 10 minuten |
Porties |
latkes
|
|
|
Ingrediënten
- 1 grote aardappel(en)
- 1/2 ajuin
- 1/4 kopje bloem
- 1 ei(eren)
- peper en zout
- 1/2 TL bakpoeder
- 4 EL roomkaas uit de sparpag
- 1/2 pakje sprotfilets uit de sparpag
- 1 zakje gemengde salade uit de sparpag
- 1/2 appel(en) 1 fijne schijfjes
- 2 EL pompoenpitten
- 2 EL hazelnootolie
- 1 citroenen
- 2 EL balsamicoazijn
- 2 pijpajuin
- 1 EL dille
Instructies
- Schil de aardappel en rasp deze in dunne sliertjes met een handrasp of mandoline. Doe hetzelfde met de ajuin.
- Doe de aardappel- en ajuinsliertjes in een theedoek en knijp het overtollige vocht eruit.
- Schep het mengsel in een kom en meng met het ei, de bloem, bakpoeder 3/4 TL zout en een flinke snuif peper.
- Schil en rasp de rode biet op dezelfde manier als de aardappel.
- Snijd de pijpajuin in fijne reepjes.
- Voeg de rode biet, pijpajuin en 1 EL fijngehakte dille toe aan het aardappel-ajuinmengsel en meng alles goed door elkaar.
- Warm 2 EL olijfolie in een pan en laat deze warm worden. Bak gemiddeld 5 latkes per keer door telkens 2 EL van het beslag, +/- 3 cm uit elkaar, in de pan te scheppen. Plet het beslag een beetje met een spatel en bak de ene kant +/- 5 minuten tot de latkes mooi gebruind en krokant zijn. Draai ze om en bak de andere kan nog eens +/- 5 minuten. Eventueel kan je de eerste 'batch' latkes op een bord warm houden in een oven van +/- 70 graden terwijl je de tweede batch bakt.
- Meng de salade met de reepjes appel. Dresseer met de hazelnootolie, balsamico, citroensap en een beetje peper.
- Serveer de latkes met de salade, de gerookte sprotfilets en wat roomkaas 'on the side'.
Deel dit Recept |
Geen commentaren.