Rode biet latkes met gerookte sprotfilet en roomkaas
Porties Prep Tijd
10latkes 20minuten
Kook Tijd
10minuten
Porties Prep Tijd
10latkes 20minuten
Kook Tijd
10minuten
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Schil de aardappel en rasp deze in dunne sliertjes met een handrasp of mandoline. Doe hetzelfde met de ajuin.
  2. Doe de aardappel- en ajuinsliertjes in een theedoek en knijp het overtollige vocht eruit.
  3. Schep het mengsel in een kom en meng met het ei, de bloem, bakpoeder 3/4 TL zout en een flinke snuif peper.
  4. Schil en rasp de rode biet op dezelfde manier als de aardappel.
  5. Snijd de pijpajuin in fijne reepjes.
  6. Voeg de rode biet, pijpajuin en 1 EL fijngehakte dille toe aan het aardappel-ajuinmengsel en meng alles goed door elkaar.
  7. Warm 2 EL olijfolie in een pan en laat deze warm worden. Bak gemiddeld 5 latkes per keer door telkens 2 EL van het beslag, +/- 3 cm uit elkaar, in de pan te scheppen. Plet het beslag een beetje met een spatel en bak de ene kant +/- 5 minuten tot de latkes mooi gebruind en krokant zijn. Draai ze om en bak de andere kan nog eens +/- 5 minuten. Eventueel kan je de eerste ‘batch’ latkes op een bord warm houden in een oven van +/- 70 graden terwijl je de tweede batch bakt.
  8. Meng de salade met de reepjes appel. Dresseer met de hazelnootolie, balsamico, citroensap en een beetje peper.
  9. Serveer de latkes met de salade, de gerookte sprotfilets en wat roomkaas ‘on the side’.