Make the most out of your ingredients

Linzer koekjes met een restje confituur

Linzer koekjes met een restje confituur

Empty the Fridge - Linzerkoekjes met een restje confituur

Bijna Kerst en dus tijd voor koekjes me dunkt…

Mijn oog viel op deze Linzer koekjes, afkomstig uit de Oostenrijkse stand Linz en een spin-off van de oorspronkelijke ‘Linzer Torte’. Linzer koekjes worden gemaakt op basis van een deeg met amandelmeel, die dan in 2 laagjes gestapeld worden met een lepeltje confutuur in het midden en bestoven met flink wat poedersuiker.

4 redenen om deze Linzer koekjes te maken

  • Ze passen met hun goud-rode kleur perfect in de Kerstsfeer.
  • Je kan er allerlei restjes confituur voor gebruiken.
  • Je hoeft niet perse amandelmeel te gebruiken: andere noten zoals hazelnoot, pistachenoten of pecannoten zijn een perfect alternatief en een gelegenheid om je voorraadkast te legen. Check maar eens onderstaande lijst.
  • Je kan eens goed zot doen met al je koekjesvormen! Rond, gekarteld, sterretjes, hartjes … Laat u helemaal gaan.

Linzer koekjes met een restje confituur

Deze basis wordt vervolgens -‘getopped’ met meestal zwarte bessen of frambozen confituur. Maar in de typische Empty the Fridge spirit houdt niks ons natuurlijk tegen om verschillende restjes confituur als topping te gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan:

Je kan de Linzer koekjes tot 5 dagen bewaren in een goed afgesloten bewaardoosje.

Recept Afdrukken

Linzerkoekjes met een restje confituur

Empty the Fridge - Linzerkoekjes met een restje confituur
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Gebak
Keuken Duits
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 12 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
koekjes
Maaltijd Gebak
Keuken Duits
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 12 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
koekjes
Empty the Fridge - Linzerkoekjes met een restje confituur
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Rooster de amandelen 6 à 8 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze beginnen te geuren en laat ze vervolgens afkoelen.
  2. Hak de amandelen samen met 1/4 kopje suiker fijn in een blender en zet opzij.
  3. Meng in een grote kom de bloem met het bakpoeder, zout en de kaneel.
  4. Mix de boter samen met de resterende suiker met een mixer tot deze zacht en romig is. Meng vervolgens het ei en de vanille erdoor.
  5. Zet de mixer op een lagere stand en meng geleidelijk aan het amandelpoeder en vervolgens de bloem erdoor tot je deeg net een geheel vormt. Mix het deeg niet te lang.
  6. Verdeel het deeg in 2, rol er een bal van en laat deze - verpakt in vershoudfolie - 3 uur rusten in de ijskast.
  7. Vet je werkblad in met een beetje olie en rol elke deegbal uit tot een dikte van +/- 3mm.
  8. Steek met een ronde koekjesvorm van +/- 5cm diameter koekjes uit en leg ze op en met bakpapier beklede bakplaat met telkens 2,5 cm ruimte tussen elk koekje.
  9. Steek nu met en kleinere koekjesvorm (+/- 20 mm diameter) een gaatje uit het midden van de helft van de koekjes. Eventueel kan je je restjes deeg die je overhebt na het uitsteken, opnieuw kneden en uitrollen om nog meer koekjes te maken.
  10. Bak de koekjes gedurende 10 à 12 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze een mooi goudbruin kantje hebben. Als je meerdere bakplaten tegelijk in de oven plaatst, kan je ze best halverwege even van plaats wisselen zodat de koekjes mooi gelijkmatig bruinen.
  11. Laat de koekjes kort afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om volledig af te koelen.
  12. Bestuif de koekjes met het gat met poedersuiker. Plaats een klein lepeltje confituur in de koekjes zonder gat. Leg de poedersuiker-koekjes bovenop die met de confituur.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: