juli 22, 2012
Heb je een klein beetje rijst over, maar is het niet voldoende voor een gerecht op zich?
Probeer dan eens één van de volgende dingen om het overschotje toch lekker te verwerken:
In soep:
- gewoon als bindmiddel om de soep wat dikker te maken
- in deze heerlijke champignonsoep
- in Avgolemono (Griekse soep met kip en rijst)
Champignonsoep
Ingrediënten
- 700 gr champignons
- 1 middelgrote ajuin
- 100 gram rijst een overschotje of anders ongekookt
- 125 ml melk
- peper en zout
- 1 liter groentebouillon
- 1 TL boter
Instructies
- Snij de champignons in stukjes.
- Versnipper de ajuin.
- Smelt de boter in een ruime pot.
- Voeg de ajuin toe en bak deze goudbruin. (Indien de ajuin te hard kleurt, kan je altijd een beetje zout toevoegen om het kleuren tegen te gaan).
- Voeg de champignons toe en bak deze +/- 5 min tot ze gekleurd zijn.
- Voeg het half kopje rijst toe en bak kort aan. (De rijst zorgt voor de binding van je soep).
- Overgiet met de bouillon en laat de soep +/- 25 min koken met het deksel op de pot.
- Zet het vuur af. Voeg de melk toe aan de soep en mix ze goed door met een stafmixer. Indien je dit lekker vindt, kan je de soep ook kort mixen om er nog wat stukjes champignon in te laten.
- Kruid met peper en zout naar smaak en dien de soep op.
Als extraatje in je vulling:
- courgettes met gehakt en munt
- gevulde paprika’s met rijst en gehakt
- Griekse dolmas
Savooikool gevuld met gehakt en rijst
Ingrediënten
- 1 tas rijst gekookt
- 8 à 10 blaren savooikool
- 300 gram gehakt rund
- 2 middelgrote ajuin fijngehakt
- 1/3 tas peterselie gehakt
- 1/3 tas dille optioneel
- 1 TL tomatenpuree
- 1 TL peper
- 1 TL olijfolie
- 1 TL boter
- 1/2 citroen(en) het sap
- zout naar smaak
Instructies
- Meng het gehakt met de fijngehakte ajuin, de rijst, tomatenpuree, peterselie, dille, peper, olijfolie en zout.
- Blancheer de blaadjes savooikool gedurende +/- 5 min in licht gezouten water.
- Laat de savooikool uitlekken en afkoelen op een bord. Verwijder vervolgens de nerf uit de blaren indien deze nog hard is.
- Neem één blad en leg aan de onderkant wat van het gehaktmengsel (+/- 3 EL). Vouw vervolgens de zijkanten over de vulling en rol het blad op tot je een gesloten rolletje bekomt.
- Vul en rol zo de overige savooi pakketjes en plaats ze in de kookpot.
- Leg de blokjes boter bovenop de rolletjes en overgiet deze met het citroensap en warm water tot ze net onderstaan.
- Leg een plat bord bovenop de rolletjes en breng het geheel over een middelhoog vuur aan de kook.
- Draai het vuur vervolgens op de laagste stand en laat de savooi rolletjes gedurende 20 à 25 min sudderen.
Lisha
Hey,
Kan je rijst in de diepvries bewaren zonder dat die uitdroogt?
Empty Fridge
Hey Lisha,
Ja rijst kan je zonder problemen invriezen en daarna terug opwarmen zonder dat die uitdroogt.
Hou met het volgende rekening:
– Laat de rijst volledig afkoelen vooraleer je hem invriest (best 1 nacht in de ijskast).
– Vries de rijst best in individuele porties in.
Hoe je rijst het best opwarmt lees je hier: https://emptythefridge.be/rijst-opwarmen/
Groetjes,
Jennifer