Make the most out of your ingredients
title image

Zelfgemaakte falafel

Zelfgemaakte falafel

Empty the Fridge - Zelfgemaakte falafel

Zelfgemaakte falafel is de laatste maanden een vaste waarde geworden in mijn keuken. Misschien vraag je je af: waarom zelf falafel maken als je gemakkelijk een pakje klaargemaakte falafel in de supermarkt kan kopen? Awel, ik heb tal van redenen. Niet enkel is het goedkoper, maar door zelf falafel te maken komt er geen verpakking aan te pas. Wat mij betreft een groot pluspunt.

Waarom zelfgemaakte falafel i.p.v. uit de supermarkt?

Het is een stuk goedkoper

Een pakje falafel in de winkel kost al gauw 2 euro voor ongeveer 8 stuks. Gedroogde kikkererwten kosten gemiddeld 3 euro/kg. Voor dit recept (12 falafel) heb je 200 gram kikkerwten nodig = 0,6 euro voor 12 stuks.

Je weet wat je eet

Huisgemaakt is meestal beter, ervan uitgaande dat je weet wat je in huis haalt. Koop je bio? dan ben je alvast goed bezig. En door je falafel zelf te maken zitten er geen bewaarmiddelen of smaakversterkers in.

Geen verpakking meer

Ik koop mijn gedroogde kikkererwten in bulk bij de verpakkingsloze winkel in de buurt. Net als de olijfolie en specerijen. De peterselie komt van op de markt. En zo heb zonder al te veel moeite zerowaste falafel gemaakt.

Tip: In plaats van olijfolie kan je een restje olie van zongedroogde tomaten gebruiken.

Batch koken

In plaats van telkens een individuele portie in de supermarkt te kopen, kan je een grote hoeveelheid van deze zelfgemaakte falafel maken. Ze blijven ongeveer 4 dagen goed in de koelkast of je kan ze tot 3 maand invriezen. Wanneer je zin hebt in falafel haal je een paar burgertjes uit de vriezer en laat je ze kort ontdooien vooraleer je ze opbakt in de pan. Of 1 minuutje in de micro. Ze smaken even goed dan wanneer je ze net gemaakt hebt!

Je kan er een hele hoop kruiden in kwijt

Falafel wordt normaal met peterselie gemaakt. Ideaal voor als je een grote bussel hebt gekocht die op moet of als je nog een hele ‘stach’ diepgevroren hebt. Maar ik gebruik zelfs regematig een mix van kruiden zoals peterselie, koriander, dille, salie en rozemarijn. Zo krijgt je zelfgemaakte falafel nog meer smaak!

(bronnen: recept: cookieandkate.com – beeld: shutterstock.comunsplash)

Recept Afdrukken

Zelfgemaakte falafel

Empty the Fridge - Zelfgemaakte falafel
Stemmen: 2
Score: 2
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Hoofdgerecht
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 4 uur
Porties
stuks
Maaltijd Hoofdgerecht
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 4 uur
Porties
stuks
Empty the Fridge - Zelfgemaakte falafel
Stemmen: 2
Score: 2
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Spoel de kikkererwten en week ze minimaal 4 tot maximaal 24 uur in koud water. Giet ze vervolgens af.
  2. Mix alle ingrediënten behalve de olijfolie in een blender of met een staafmixer tot je een glad mengsel bekomt. Mix er op het laatst nog 1 el olijfolie door.
  3. Schenk de olijfolie op een bakplaat en zorg dat de bodem volledig bedekt is.
  4. Meng met je handen telkens 2 el van het falafel-mengsel tot platte burgers van +/- 1,5 cm dik en leg ze op de geoliede bakplaat.
  5. Bak de falafel gedurende 25 à 30 min in een op 190°C. Draai ze halverwege om zodat de beide kanten mooi goudbruin zijn.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: