Kalkoenrollade met een quinoa-vulling en pommes duchesses van zoete aardappel
SPAR Challenge
Ik haalde de tweede ronde van de #sparchallenge!
Deze keer mocht ik zelf gaan shoppen in één van de SPAR Retail winkels en een feestelijk voor- hoofd- of nagerecht op tafel zetten.
Kalkoenrollade met een quinoa-vulling en pommes duchesses van zoete aardappel
Ik denk dat ik al gauw 45 minuten in de winkel heb gespendeerd vooraleer ik een keuze had gemaakt, tot mijn oog viel deze mooie verpakking van Paul’s Finest met een mengeling van quinoa en bulgur. In de versafdeling vond ik een grote kalkoenfilet en fijne parmaham en zo kwam mijn idee voor deze kalkoenrollade met een quinoa-vulling en pommes duchesses van zoete aardappel tot stand.
‘Turkey with a twist’
Wat mij betreft moet er tijdens de Kerstdagen toch wel één keer kalkoen gegeten worden met alles erop en eraan. Maar het mag ook eens wat anders zijn en bovendien gezond. De lekkere, maar vettige kroketten maakten plaats voor smeuïge pommes duchesses van zoete aardappel. En in plaats van voor een gigantische vogel in zijn geheel te gaan, koos ik voor een rollade gevuld met een mengeling van quinoa, bulgur, noten, rozijnen en appelsien.
Bespaar tijd
Deze Kalkoenrollade vergt wel wat werk om te maken, maar om tijd te besparen kan je de rollade zelf en het mengsel voor de pommes duchesses perfect een dag op voorhand maken. Zo hoef je ze de dag zelf enkel ong aan te bakken en in de oven te bakken.
Fris slaatje van waterkers, appelsien en granaatappel
Dit slaatje maakte het gerecht helemaal af. Een heerlijke mengeling van fris, knapperig, zoet en een beetje zuur.
Prep Tijd | 40 minuten |
Kook Tijd | 80 minuten |
Porties |
personen
|
|
|
Ingrediënten
- 750 gram kalkoenfilet
- 6 sneetjes parmaham
- 1/2 kopje quinoa
- 1 snuifje kurkuma
- 1,3 kopje groentebouillon
- 2 EL pijnboompitten
- 2 EL amandelschilfers
- 3 EL rozijnen
- 1 TL korianderzaadjes
- 1/2 TL komijnzaad
- 1/2 TL appelsienzeste
- 2 EL appelsiensap
- 1 snuifje chilivlokken
- peper en zout
- 4 stuks zoete aardappel(en)
- 1 klontje boter
- 1 eierdooier(s)
- 1 snuifje komijnpoeder
- peper en zout
- 3 bussel waterkers
- 1/2 bussel koriander
- 3 appelsien(en)
- 1 middelgrote granaatappel de pitjes
- 2 pijpajuin in fijne reepjes
- 2 EL hazelnootolie
- 2 EL rode wijnazijn
- 2 EL appelsiensap
- 1 EL honing
- peper en zout
Instructies
- Kook de quinoa bulgur mix van SPAR met een snuifje kurkuma gaar in 2/3 kopje groentebouillon (+/- 12 min) en zet opzij.
- Rooster de noten met de koriander en komijn in een droge koekenpan. Vermaal grof in een vijzel en voeg samen met de rozijnen, appelsienzeste en appelsiensap toe aan de quinoa. Kruid met peper en zout naar smaak en zet opzij.
- Snijd de kalkoenfilet in 3 en plet met een deegrol. Leg de kalkoen op de sneetjes parmaham en top in het midden met de quinoa-noten vulling. Rol het vlees tot een strakke rol rondom de quinoa-vulling en vorm tot een rollade met keukentouw.
- Warm 1 el olijfolie in een gietijzeren pot die in de oven mag en bak de rollade aan alle kanten kort aan tot deze een mooi korstje heeft. Giet 1/3 kopje groentebouillon in de bodem van de pot en zet het deksel erop. Zet de pot in een op 180 °C voorverwarmde oven en bak de kalkoenrollade gedurende 50 à 60 minuten. Maak ondertussen de pommes duchesses van zoete aardappel.
- Schil de zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Kook de zoete aardappel gedurende +/- 15 minuten in kokend water tot ze gaar zijn en giet af.
- Plet de zoete aardappel tot een puree, meng het eigeel erdoor en kruid met peper en zout naar smaak en een snuifje komijnpoeder.
- Schep het beslag in een spuitzak en spuit aardappeltorentjes van +/- 3 cm diameter op een met bakpapier beklede bakplaat.
- De pommes duchesses moeten ongeveer 25 minuten bakken op 180°C, dus schuif ze nadat de kalkoenrollade reeds 35 minuten gebakken heeft in de oven. Zo is alles tegelijk klaar. Zorg dat de pot met de rollade op het onderste rek van de oven staat zodat ze er nog gemakkelijk boven passen.
- Haal de kalkoenrollade na 50 minuten uit de oven en laat ze 10 minuten rusten. Ondertussen kan je de salade maken.
- Was de waterkers en koriander en droog ze goed. Schep in een kom en zet opzij.
- Schil de appelsienen, snijd de partjes eruit en zet opzij. Knijp de resterende schillen uit en bewaar het appelsiensap voor de dressing.
- Meng het appelsiensap met de hazelnootolie, rode wijnazijn, peper en zout en zet opzij.
- Meng de waterkers, pijpajuin en koriander met de dressing en schik de partjes appelsien en granaatappelpitjes erover.
- Verwijder het keukentouw van de rollade en snijd ze in schijfjes van +/- 2 cm.
- Serveer de rollade met de pommes duchesses, de waterkers-salade en het kookvocht uit de pot. Smakelijk!
Deel dit Recept |
Geen commentaren.