Make the most out of your ingredients
title image

Fromage fort

Fromage fort

Empty the Fridge - Fromage fort.jpg

Dit recept voor Fromage fort is ideaal voor wanneer je kaas-consumptie nogal aan de hoge kant ligt en je regelmatig kaaskorstjes over hebt. Ik spaarde vroeger al mijn Parmezaan korst op om te gebruiken in soepen of stoofpotjes om ze zo nog meer smaak te geven. Maar Fromage fort is een ‘next level’ kaaskorst recept!

Fromage is ideaal om een een verzameling aan kaaskorstjes en zachte kazen tot een lekker apero-hapje te verwerken. Bovendien kan je er een overschotje witte wijn in kwijt. En als je je Fromage fort extra mooi wil doen ogen, kan je er een bolletje van draaien en dat in een korstje van verse, gehakte kruiden draaien.

Het principe van Fromage fort

  1. Je spaart al de korstjes van je harde kazen (zonder papier) op
  2. Eens je er genoeg hebt (eventueel aangevuld met wat zachtere kazen) mix je de korsten met wat witte wijn, knoflook en boter
  3. Je maakt het geheel wat smeuïger met een zachtere kaas of smeerkaas
  4. Je Fromage fort is klaar!

De naam liegt er niet om. Fromage fort heeft een erg potente smaak. Je kan het een beetje vergelijken met de smaak van een stevige kaasfondue.

Welke kaaskorsten gebruik je best?

In principe kan je eender welke kaaskorst gebruiken. Enkel roquefort gaat misschien een beetje té straf zijn :). Ik gebruikte voor onderstaand recept de korsten van Parmezaan en wat oude Gouda. Afhankelijk van of je harde of zachte kazen gebruikt, zal je meer of minder boter of smeerkaas moeten toevoegen. Hoe harder de kaaskorstjes, hoe steviger je Fromage fort zal zijn.

Crackers

Bij een aperitief-hapje zoals Fromage fort hoort natuurlijk een goede cracker. Ik mijn zerowaste zoektocht probeer ik deze zoveel mogelijk zelf te maken om plastic verpakkingen te vermijden. De crackers die je op de foto ziet zijn gemaakt van een overschotje zuurdesemstarter. Het recept vind je op de site van zerowastechef.com. Ik bak deze quasi wekelijks om mijn overschot zuurdesemstarter weg te werken en omdat ze zo verdomd verslavend zijn.

Andere zelfgemaakte cracker-opties zijn:

Empty the Fridge - Pitachips
Maaltijd Hapje
Keuken Mediteraans
Moeilijkheidsgraad Beginner
Bekijk het recept voor:Pita chips
Maaltijd Hapje
Keuken Mediteraans
Moeilijkheidsgraad Beginner
Bekijk het recept voor:Pita chips
Empty the Fridge - Pitachips

Serveer de Fromage fort koud met jouw favoriete crackers of smeer een laagje op een toast en rooster tot de kaas bruin is en heerlijk geurt.

Recept Afdrukken

Fromage fort

Empty the Fridge - Fromage fort.jpg
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Hapje, spread
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Beginner
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 10 minuten
Porties
gram
Maaltijd Hapje, spread
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Beginner
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 10 minuten
Porties
gram
Empty the Fridge - Fromage fort.jpg
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Doe de in stukjes gesneden kaaskorsten in een keukenrobot of hakmolentje. Voeg 1 teentje knoflook, +/-60 ml droge witte wijn, de boter en een flinke snuif zwarte peper toe. Zout is meestal niet nodig, maar proef het mengsel en voeg eventueel wat toe.
  2. Mix tot het mengsel romig maar niet te zacht is. Voeg naar smaak wat zachtere kazen zoals smeerkaas of zachte geitenkaas toe om de Fromage fort minder straf en 'smeerbaarder' te maken.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: