Mijn repertoire aan recepten voor een restje bloemkool is al vrij uitgebreid. Maar voor maar een klein overschotje (gekookte) bloemkool zijn deze crackers misschien meer aan de orde.
Bloemkool lijnzaad crackers
Ik kocht laats in de natuurwinkel glutenvrije crackers op basis van zuurkool. Super lekker, maar – als ik ze zelf wil maken – erg tijdrovend omdat ze 8 uur moeten drogen in de oven. Met een paar roosjes gekookte bloemkool in de aanbieding, ging ik dan ook op zoek naar een alternatief.
Amper bloem en geen ei
Het toffe aan dit recept vind ik dat er amper bloem een geen ei aan te pas komt. 2 EL boekweitmeel en 2 EL olijfolie zorgen voor de binding. Je maakt er niet de meest stevige crackers mee, maar ze zijn wel mooi krokant en aangezien ze – bij mij alleszins – in no time op waren, speelt dat toch niet zo’n grote rol. In een luchtdicht doosje blijven de crackers 2 à 3 dagen krokant.
Doordat deze bloemkool lijnzaad crackers echter zo broos zijn, is het halverwege het bakproces een beetje tricky om ze om te draaien. Ik brak de crackers na de eerste baktijd van 10 minuten al in lange repen om ze vervolgens met een paletmes gemakkelijker te kunnen omdraaien.
Lekker met een ricotta kruiden dip
Ik at de crackertjes als snack met een dip gemaakt van een restje ricotta en wat fijngehakte kruiden. Maar hummus lijkt me ook een prima compagnon.
Recept Afdrukken
Bloemkool lijnzaad crackers
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Instructies
Hak de bloemkool fijn en wring in een propere keukenhanddoek zoveel mogelijk van het vocht eruit. Meng de uitgewrongen bloemkool met de overige ingrediënten en kneed het tot een deeg.
Schep het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en duw het met je vingers uit tor een platte laag van +/- 2 mm dik. Trek met een mes lijntjes in het deeg. Zo kan je na het bakken de crackers gemakkelijk in gelijke stukjes breken.
Bak de crackers gedurende 10 min op 170°C. Draai ze voorzichtig om en bak de andere kant eveneens gedurende 10 min tot de crackers mooi gebruind zijn en droog aanvoelen. Afhankelijk van hoeveel vocht je uit de bloemkool geknepen hebt zal je ze misschien iets langer moeten bakken.
Haal de crackers uit de oven en laat ze op een rekje afkoelen. Serveer met een dip.
Geen commentaren.