Flammkuchen
Af en toe scroll ik zelf eens door alle inhoud van de blog om inspiratie op te doen voor een nieuwe post en zo spotte ik dat het nog eens hoog tijd was voor een Empty the frdige all-rounder: Flammkuchen! De Flammkuchen of tarte flambée is een gerecht uit de Elzas met een dunne een bodem van brooddeeg die traditioneel met crème fraîche, uien en reepjes spek wordt belegd.
4 stappen naar de perfecte Flammkuchen
Maar deze Duitse versie van de pizza leent zich uitstekend om allerlei restjes uit je koelkast op te gebruiken. Het basisdeeg voor de bodem blijft altijd hetzelfde. Daarnaast heb je enkel nog wat smeerkaas (of een alternatief) nodig en jouw toppings naar keuze.
In slechts 4 stappen maak jij deze flinterdunne, krokante Flammkuchen ‘from scratch’:
- Maak het basisdeeg
- Zorg dat je een vlootje smeerkaas in de aanslag hebt voor een eerst laagje
- Beleg de bodem met jouw favoriete toppings
- Bak de Flammkuchen 15 min op 240°C
Onderstaand recept is voor de klassieker onder de Flammkuchens met spekjes en ui. Klein verschil: normaal wordt het deeg met gist gemaakt dat een uurtje moet rijzen. Ik ga hier voor een snelle versie zonder gist.
Flammkuchen inspiratie
Zie je het helemaal zitten om je zelf eens een Flammkuchen te wagen, maar heb je niet direct inspiratie voor lekkere toppings? Dan help ik je alvast op weg.
Flammkuchen met restjes vlees:
- met een restje beuling in dunne plakjes, met plakjes gekookte aardappel, rode ui en appel
- met gedroogde ham of spek, met feta, gehalveerde witte druiven en rucola
- met een overschotjes chorizo, plakjes aardappel en manchego of pecorino
- met kip, mango en koriander
Sweet & cheesy Flammkuchen
- met Chavroux, geitenkaas of feta, plakjes peer en basilicum
- met gorgonzola of andere blauwe kaas, reepjes rode kool en gehalveerde rode druiven of plakjes peer
- met geitenkaas, rode ui en plakjes vijg
- met geitenkaas, appel en walnoten
Sweet Flammkuchen
- met gezoete mascarpone of zure room, dunne schijfjes appel of peer en wat kaneel + honing
- met gezoete zure room, gehakte noten en chocolade. Perfect om je restjes paaseieren niet verloren te laten gaan!
- met gezoete platte kaas of zure room, plakjes banaan en stukjes chocolade of chocoladesaus bij het serveren.
Smeer-alternatieven
Zoals je in bovenstaande recepten al ziet kan je allerlei soorten zuivel gebruiken om de bodem te besmeren: creme fraîche, smeerkaas, chavroux, boursin, platte kaas, kwark,…. Zolang het maar lekker smeert en bij de toppings van jouw Flammkuchen past.
(bron beeld: met perziken, met asperges, met spekjes, met beuling)
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
flammkuchen
|
|
|
Ingrediënten
- 150 gram spek
- 200 ml crème fraiche
- 2 ajuin in fijne ringetjes
- peper en zout
Instructies
- Meng bloem, zout, water en olie in een kom tot het begint te klonteren en gebruik dan je hand om het deeg te kneden.
- Verdeel het deeg in tweeën, rol het dun uit en leg het op een dikke bakplaat.
- Bestrijk elke Flammkuchen met creme fraïche of smeerkaas en kruid met peper en zout.
- Beleg met de spekjes en reepjes uit (of jouw topping naar keuze) en bak de Flammkuchen 15 à 17 minuten op 240°C.
Deel dit Recept |
De Maere Marianne
Toprecept voor je deeg; alle andere recepten zijn met gist, dat van jou zonder; véél beter!!!
Thanks