Congee
Ik maakte voor de eerste keer kennis met congee toen ik een aantal jaar terug een maand naar Thailand reisde. De eerste keer dat ik congee voorgeschoteld kreeg was tijdens een busreis van Bangkok naar Chiang Mai. Ik had het plan opgevat om een lokale nachtbus te nemen. Resultaat… Ik zat in mijn eentje op een bus met enkel locals, waarvan er geen een Engels sprak. Om twee uur ’s nachts deden we een pitstop aan een groezelig tankstation en een van de mannen op de bus gebaarde dat ik mee moest komen, want we zouden iets eten. Vijf minuten later kreeg ik een grote dampende kom congee voorgeschoteld.
Congee is de Aziatische comfortfood bij uitstek, die het midden houdt tussen soep en pap.
Congee wordt gemaakt van witte rijst en bouillon dat gekookt wordt tot een dikke soep. De soep zelf, smaakt naar niet zo heel veel, dus zijn het de toppings die het verschil maken. Vaak wordt een congee geserveerd met reepjes gegaarde kip of een ei en dan een heleboel smaakmakers zoals gebakken uitjes, pijpajuin, koriander en natuurlijk heel veel chili!
Je kan er alle kanten mee uit, dus varieer gerust met wat je in huis hebt
Een congee leent zich trouwens perfect om te gaar gekookte rijst op te gebruiken. Normaal zou je die waarschijnlijk weggooien of aan de kippen geven. Maar aangezien bij congee de rijst toch volledig plat gekookt wordt, kan overgare rijst je uitgangspunt zijn voor deze hartverwarmende soep.
(bron beeld: Attapon Thana – shutterstock.com)
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
persoon
|
|
|
Ingrediënten
- 1 ei(eren) zachtgekookt of gepocheerd
- kip een overschotje of gepocheerd (versnipperd in reepjes)
- Zeevruchten
- ¼ kopje kipgehakt of rundvlees
Instructies
- Combineer ingrediënten voor de congee in een pot en laat 15 minuten sudderen op laag tot middelhoog vuur. Roer af en toe om plakken te voorkomen. Congee is klaar als het een porridgy consistentie is.
- Voeg jouw gekozen extra ingrediënten toe en laat ze even doorwarmen. Voeg aan het einde meer water toe als je liever een dunner mengsel hebt. Serveer warm met je favoriete garnituren.
Deel dit Recept |
Geen commentaren.