Chutney van appel en bosbessen

Geblutste bosbessen + appels = chutney
Mijn vierde Friday Market Find bevatte nogal wat geblutste bosbessen, die al wat sap aan het verliezen waren. Ik moest ze dus snel opgebruiken om te voorkomen dat niet alle besjes in een paar dagen slecht werden. Een chutney van appel en bosbessen was de oplossing van dienst. Het ideale recept om wat een kleine hoeveelheid bosbessen leek te combineren met appels en zo toch nog twee potjes chutney eraan over te houden. Perfect voor bij mijn volgende gebakken rijst.
Ik heb graag dat een chutney de juiste mix is van zoet, zuur en pikant. Het zoet en zuur zat al goed, maar voor die extra kick voegde ik gemberpoeder, mosterdzaadjes en peperbolletjes aan de chutney toe. Fijngehakte, verse gember zou ook een perfecte ‘add-on’ geweest zijn.
Chutney bewaren
Afhankelijk hoe acuut je zin in chutney is, kan je hem een paar dagen in de ijskast of voor langere tijd op dezelfde manier als confituur bewaren.
1 week in de ijskast
Als je de chutney onmiddellijk gaat opeten, kan je hem tot maximaal één week in de ijskast bewaren in een afgesloten potje.
Zoals confituur in gesteriliseerde potten
Ik deed de chutney van appel en bosbessen in gesteriliseerde confituurpotten. Op die manier kan je de chutney tot meer dan een jaar in een donkere, koele plek bewaren. Let wel: de juiste hoevelheden suiker en azijn zijn essentieel voor het bewaren van de chutney. Je kan onderstaande hoeveelheden dus best niet veranderen.
Klik hier voor meer info over het steriliseren van confituurpotten.
En waar eet je die chutney nu bij?
Chutney is een typisch Indisch gerecht dat vaak bij curry’s wordt gegeten. Maar ook in de Engelse keuken is het super populair. Afhankelijk van welk fruit je in je chutney gebruikt hebt, kan je er alle kanten mee op. Eet bvb. appel bosbessen chutney bij een toastje met paté, mango chutney bij nasi goreng of ajuin chutney met verse geitenkaas.
Bekijk het recept voor:Nasi goreng
|
|
(stockphoto Krizec Vaclav / Shutterstock)
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 25 minuten |
Passieve Tijd | 15 minuten |
Porties |
confituurpotjes
|
|
|
Ingrediënten
- 150 gram bosbessen
- 150 gram appel(en) geschild en in blokjes van +/- 1 cm
- 1/4 grote rode ajuin in blokjes van 1cm
- 60 cl appel cider azijn maar witte wijn azijn kan ook
- 30 gram suiker
- 1/2 citroenen
- 1,5 TL gemberpoeder
- 1,5 TL mosterdzaad
- 8 peperkorrels
Instructies
- Doe alle ingrediënten samen in een pot en laat de chutney gedurende +/- 25 minuten zachtjes sudderen.
- De chutney is klaar wanneer bijna al het vocht verdampt is en de chutney vrij dik is.
- Als je de chutney langer wil bewaren in gesteriliseerde potten, kan je hem best even 10 minuten laten rusten. Anders is hij te warm en loop je het risico dat je confituurpotten barsten.
Deel dit Recept |
Geen commentaren.