Empanadas met kip
Maak een lekker tussendoortje van je restjes kip in de vorm van empanadas met kip.
Empanadas worden in veel varianten klaargemaakt, gevuld met o.a. gehakt, chorizoworst, tonijn, kip, spinazie, champigons, een mix van restjes groenten, …. . Een zeer veelzijdig recept. Het basisdeeg blijft altijd hetzelfde en je kiest zelf welke vulling je wil maken.
Het deeg voor empanadas wordt gemaakt van bloem, eieren en water, maar ik vond probeerde ook al een paleo-variante uit van Paleo Cupboard en er bestaan ook gluten- en eivrije recepten op het web.
Onderstaand recept is voor een ‘old-school’ versie met een deeg van gewone bloem en een restje kip.
Niet genoeg kip?
Heb je niet zo heel veel kip over? Dan kan je je vulling gemakkelijk een beetje ‘aanlengen’ met bijvoorbeeld een beetje chorizo, maïs en of champignons eraan toevoegen.
Empanadas met kip
Ingrediënten
- 375 gram bloem
- 1/4 TL zout
- 170 gram boter
- 2 ei(eren) 1 heel, 1 enkel het eigeel
- 5 EL water ijskoud
- 2 EL olijfolie
- 1/2 ajuin gesnipperd
- 2 rode chili peper zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
- 1 TL paprikapoeder
- 1 TL komijnpoeder
- 1 TL honing
- 175 gram kip een gekookt restje
- 1 hardgekookt ei(eren) fijngehakt
- 1 EL water
- peper en zout naar smaak
Instructies
Voor het deeg:
- Meng de bloem met het zout.
- Meng de bloem met de boter, het hele ei en het water in een keukenrobot tot je een korrelig deeg bekomt.
- Vorm een bal van dit deeg, verpak het in vershoudfolie en laat het gedurende 30 min in de ijskast rusten. Ondertussen kan je de vulling maken.
- Rol het deeg uit tot een dikte van +/- 3 mm en steek cirkels uit van ongeveer 10 cm diameter.
- Doe de olijfolie in een pan en bak de ajuin, chilipepers, paprika, komijn en honing gedurende 10 min. aan tot de ajuin transparant is.
Voor de vulling
- Voeg het restje kip, het hardgekookte ei, het water en zout en peper naar smaak toe.
- Zet de vulling opzij en laat deze rusten terwijl je het deeg maakt.
- Vul de deegcirkeltjes met 2 à 3 TL van de vulling (afhankelijk van de grote van je deegcirkels).
- Vouw het deeg over zodat je en halve cirkel bekomt en knijp de randen dicht met je vingers of een vork.
- Kluts het eigeel en bestrijk de bovenkant van de Empanadas hiermee.
- Laat de Empanadas gedurende 30 min rusten in de ijskast.
- Bak ze gedurende 20 à 25 min in een op 180 voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.