Friday Market Find #3 – Dille

Friday Market Find #3 is deze keer dille geworden. Zo’n ‘über-grote’ bussel recht uit de krat. Wat ik er precies mee ging klaarmaken, wist ik op voorhand nog niet, maar hij rook zo goed dat de dille snel mee in mijn boodschappentas belande. Op zoek dus naar lekkere manieren om dit kruid op te gebruiken vooraleer het in een verlept boeltje veranderde.
Dinner: Geroosterde kip met dilleboter en knolgroenten
Mijn ‘gebruik-de-dille-op’-missie startte alvast op zondagavond met een geroosterde kip met dilleboter en knolgroenten. Want zo’n vogel vergt wel wat tijd om klaar te maken en is het perfecte tijdstip om nog wat kliekjes over te houden voor de dag erop.
Geroosterde kip met dilleboter
Ingrediënten
Voor de kip
- 1 braadkip van +/- 1,5 kg
- 6 EL boter
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1/2 tas dille fijngehakt
- 4 takjes dille
- 1 citroen(en) in partjes
- peper en zout
Voor de groenten
- 4 middelgrote wortel(en) geschild en in schijfjes van 2 cm
- 3 rode biet geschild en in partjes
- 3 rapen geschild en in partjes
- 6 pijpajuin in stukjes van +/- 4 cm
- 6 aardappel(en) geschild en in partjes
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- zeezout
- 3 takjes rozemarijn
- 2 bladjes laurier
Instructies
- Wrijf de kip in met peper en zout en strooi wat peper en zout in het karkas.
- Doe de citroen en de takjes dille in de holte van de kip.
- Meng de boter met de knoflook en gehakte dille.
- Maak de huid van de kip los van het vlees (probeer het vel niet te beschadigen). Wrijf de helft van de boter tussen de huid en het vlees en de rest over het vel van de kip. Trek het vel vervolgens terug over de kip. Houd de rest van de boter apart.
- Meng alle gesneden groenten in een kom met de olijfolie, het zeezout, de teentjes knoflook, rozemarijn en laurier goed door elkaar.
- Plaats de kip in een grote ovenschaal en schik de groenten er rond.
- Bak de kip en groenten gedurende 25 min in een op 200°C voorverwarmde oven.
- Smelt ondertussen op een laag vuurtje de rest van de dille-boter.
- Haal de kip uit de oven en schep met een lepel of borstel de gesmolten boter over de kip.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 175°C.
- Rooster de kip verder gedurende +/- 45 minuten tot ze mooi gaar is.
- Lat de kip 10 à 15 minuten rusten vooraleer je ze aansnijdt.
- Serveer met de geroosterde knolgroenten en eventueel een yoghurtsausje.
Lunch-ideeën
Zo gezegd zo gedaan. Het overschotje van de geroosterde kip belande maandag in mijn slaatje. Even kort zoeken via de recepten-vinder op Empty the Fridge leverde alvast ook nog dit recept voor rode biet soep met dille op.
Koude rode biet soep met yoghurt
Ingrediënten
- 2 rode biet
- 1/2 citroen(en)
- 3 EL yoghurt
- 1/4 TL zout
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een blender of in een hoge, smalle kom en mix alles goed door elkaar toto je een ietwat dikkere soep bekomt.
Dip-saus
Een andere mogelijkheid is deze Griekse tzatziki aanvullen met lekker veel dille. Ideaal voor bij een stukje vlees, als gezonde vinaigrette of over patatjes.
Tzatziki
Ingrediënten
Instructies
- Was de komkommer en rasp hem.
- Meng de komkommer met het zout en laat goed uitlekken in een zeef (+/- 30 min). Knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
- Meng de komkommer onder yoghurt. Voeg vervolgens de olijfolie, knoflook en dille toe en kruid met peper naar smaak.
Leuk weetje
De naam dille is afgeleid van het Noorse woord ‘dylle’ en betekent kalmeren of stilte. Vroeger werd het dan ook gebruikt als middel tegen slapeloosheid.
Geen commentaren