Make the most out of your ingredients

Invriezen

Invriezen

Invriezen is waarschijnlijk een van de bewaarmethodes die de meesten onder jullie regelmatig hanteren om overschotjes voor langere tijd te bewaren. Voor de hand liggend natuurlijk, want wie zou de moderne koelkast en diepvries nog kunnen wegdenken.

Maar neem zeker eens hieronder een kijkje omtrent de do’s en don’ts van het invriezen en een hele hoop tips en recept-inspiratie.

Want iets in de vriezer gooien, wil niet zeggen dat het oneindig goed blijft!

Hoe lang kan je iets in de vriezer bewaren?

Je kan voedsel ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies.

Maar er zijn uitzonderingen:

  • Brood en gebak blijven 1 maand goed in de vriezer
  • Net zlas boter en margarine: 1 tot 2 maanden
  • Rauw rundvlees kun je zo’n 6 maanden goed bewaren
  • Magere vissoorten zoals kabeljauw tonijn of schol bewaar je dan best weer niet langer dan 6 maanden;
  • Geblancheerde groenten en zacht fruit gaan zelfs 1 jaar mee

Wat vries je best niet in?

De volgende voedingswaren vries je best niet in omdat hun textuur of smaak dan verandert.

Rauwe groenten & fruit

Grote stukken kaas & melkproducten

Hele bussels kruiden

Gerechten met een korstje

Restjes invriezen & ontdooien: de do’s & dont’s

Invriezen

  • Laat overschotjes zo snel mogelijk op kamertemperatuur afkoelen vooraleer je ze in een hersluitbaar doosje in de diepvries bewaart.
  • Bewaar ze best in individuele porties.
  • Vergeet de datum en inhoud niet erop te schrijven.

Vries ontdooide restjes nooit opnieuw in!

Ontdooien

  • Ontdooi restjes enkel in de koelkast of microgolf.
  • Ontdooi ze nooit op kamertemperatuur of in warm water om de vorming van bacteriën te voorkomen.

Recepten & tips om in te vriezen