Make the most out of your ingredients
title image

3 duurzamere alternatieven voor plastiek bewaardozen

3 duurzamere alternatieven voor plastiek bewaardozen

Heb jij ook zo’n uit de kluiten gewassen collectie Tupperware doosjes waarbij je niet meer weet welk dekseltje op welk potje past?

Ook al sorteer ik al die verschillende maten en vormen om de zoveel tijd eens, na een week of 2 is het weeral een onoverzichtelijk boeltje!

3 redenen waarom plastiek bewaardozen geen goed idee zijn:

Dat boeltje is maar één van de redenen waarom je geen plastieken bewaardozen zou gebruiken.

  1. Of course: ze zij slecht voor het milieu.
  2. Vershoudfolie is verdomd onhandig
  3. Sommige soorten kunststof geven chemische stoffen zoals Bisphenol A en S af die je misschien liever niet in je lijf wil.

3 duurzame alternatieven voor plastiek bewaardozen

Kan je niet meer tegen de Tupperware-chaos of ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor al dat kunststof? Bekijk dan eens één van deze 3 duurzame alternatieven voor plastiek bewaardozen. Let wel, ik heb het hier over alternatieve verpakkingen om voedsel in te vriezen. Als je je verwachte aan spiek splinternieuwe plastiek doosjes in hippe kleuren hoef je niet verder te lezen. Het gaat hier om 3 duurzame alternatieven waarbij je recycleert en er zo min mogelijk plastiek aan te pas komt. Ready?

Glazen bokalen

Dikke glazen bokalen zoals confituur- of weck-potten zijn stevig genoeg om in de vriezer te steken. Giet ze wel niet vol tot aan de rand, maar houd +/- 3 cm vrije ruimte zodat het bevroren voedsel nog wat kan uitzetten. Tefal verkoopt bvb. ook rechthoekige glazen schalen met een hersluitbaar (plastiek) deksel dat geschikt is voor de vriezer.

Metaal

Metaal is perfect voor in de diepvries. Het zet niet uit en barst niet en je kan allerhande keukengerei prima voor vriezer-doeleinden gebruiken:

  • Gebruik metalen bakplaten of serveerbladen om geblancheerde groenten of bessen in te vriezen en vervolgens in een andere bewaardoos te stockeren.
  • Bewaar restjes in metalen doosjes, muffin- of cakevormen en dek ze af met wat aluminiumfolie, bijenwasfolie of boterhammenpapier.
  • Vries een metalen blik met een restant voedsel rechtstreeks in.

2de-hands tip: Neem eens een kijkje in de lokale kringloop winkel voor een ‘old-school’ metalen ijsblokjes vorm. Hij gaat een leven lang mee en er zit zo’n handig hendeltje aan om de ijsblokjes uit de vorm te halen.

Tetrapak

Tetrapak is het summum van duurzaam alternatief voor plastiek bewaardozen. Gooi een leeg pak fruitsap of tomatensaus niet weg, maar ga als volgt te werk om vloeibare voeding zoals soepen of bouillon in te vriezen voor later:

  • Snijd de bovenkant van het karton op.
  • Spoel het Tetrapak grondig uit met warm water.
  • Vul met het voedsel dat je wil invriezen tot een paar cm onder de rand.
  • Vouw de open kant dubbel en sluit af met een wasknijper of tape.

Ik vries bvb. vaak een half pak tomatensaus integraal in voor later.

Of heb je een drankkarton met zo’n handige ronde teut aan? Dan kan je misschien proberen om de doos intact te houden en ze met een trechter via de opening te vullen.

TIP: Vergeet het niet te labelen zodat je nog weet wat erin zit en hoe lang je het kan bewaren.

Zonder verpakking

Sommige ingrediënten kan je prima zonder verpakking in de diepvries stockeren. Denk maar aan bananen in de schil, tomaten of hele stukken zacht fruit.

(bron beelden shutterstock.com:  tupperwaremason jarsijsblokjes vorm tetrapak)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geen commentaren.
Laat een bericht na: