Waarom 21 heerlijke recepten met kool? Omdat…
- Kolen volop in seizoen zijn.
- Mijn recept voor Rode kool salade met appel en sesamzaad één van mijn meest populaire pins op Pinterest blijkt te zijn.
- Kolen nu één maal groot zijn en je geen zin hebt om alle dagen hetzelfde te eten.
Daarom dus mijn verzameling vanop het web voor 21 heerlijke recepten met kool.
Voor ieder wat wils!
Ik heb alles wat ik zelf graag eens zou uitproberen opgelijst, gaande van soep tot quiche en stevige winterkost. En slaatjes horen er ook bij. Met de meeste kolen kan je heerlijk knapperige salades maken voor een beetje zon op je bord!
Chinese kool
- Gezond: Chinese kool rolletjes gevuld met rijst en scampi’s
- Nostalgisch zomers: Slaatje van Chinese kool & mango
- Gado gado! Need I say more?
- Gegrild met vis: Gegrilde Chinese kool met ansjovis (www.voedzaamensnel.nl)
- Kruidige soep: Zachte currysoep met Chinese kool (www.kookjij.nl)
- Wrap it up: Chinese kool wraps met wortelhummus en avocado (keukenrevolutie.be)
Gado gado (gestoomde groenten met rijst en pindasaus)
Ingrediënten
Voor de pindasaus
Voor de groenten
- 300 gram chinese kool grote blaren snijd je best in 2
- 200 gram sojascheuten
- 300 gram sperziebonen
- 4 middelgrote aardappel(en) Gewassen, ongeschild en in hapklare stukken
- 4 ei(eren) hardgekookt
Instructies
Voor de groenten
- Stoom de groenten beetgaar (10 à 15 minuten). Houd rekening met het soort groenten dat je gebruikt. Hardere groenten zoals wortelen of pompoen kan je best iets langer laten garen dan sojascheuten of Chinese kool.
- Maak ondertussen de pindasaus klaar.
Voor de pindasaus
- Verhit de olie op een middelhoog vuur en fruit daarin de fijngehakte knoflook kort aan.
- Voeg vervolgens de overige ingrediënten en laat de pindasaus op een laag vuurtje pruttelen tot de groenten gaar zijn.
- Roer regelmatig goed door de saus. De pindakaas durft nogal gemakkelijk aan de bodem van de pan te blijven plakken.
- Schep de groenten op een bord en serveer met de pindasaus, hardgekookte eitjes en basmatirijst.
Rode kool
- Fris: Rode kool salade met appel en sesamzaad
- Ingemaakt: rode kool met een restje rode wijn (delicousmagazine)
- Koreaans: Kimchi van rode kool (gardenbetty.com)
- Damn dat ziet er lekker uit: Rode kool taart met appel, geitenkaas, walnoten en cognacroom (peggyspastime.blogspot.be)
- Nog een taart: Beulingtaart met rodekool (amuse-rouge.blogspot.be)
Rode kool salade met appel en sesamzaad
Ingrediënten
- 200 gram rode kool in dunne reepjes
- 1/2 appel(en) in blokjes
- 1 EL sesamzaadjes
- 2 pijpajuin in dunne ringen
- 3 EL olijfolie
- 2 EL rode wijnazijn
- peper en zout
Instructies
- Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
- Meng de rode kool met de appel, pijpajuin, olijfolie rode wijnazijn en de afgekoelde sesamzaadjes.
- Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat honing.
Savooikool
- Een beetje van alles: Wintergroenten met spekjes
- Lauwwarme salade: Bulgursalade met wintergroenten
- Het stevigere werk: Savooikool gevuld met gehakt en rijst
- Gebakken: Spekbroodjes met savooikool (www.detafelvantine.be)
- En zelfs pizza: Pizza bianca met savooikool en scamorza (www.groeneprinses.be)
Wintergroenten met spekjes
Ingrediënten
- 10 à 12 spruiten gekuist en in 2 gesneden
- 2 stronkjes witloof in hapklare stukjes
- 1 middelgrote ajuin fijngesnipperd
- 4 à 6 blaren savooikool
- 2 à 4 middelgrote aardappel(en) een restje kan natuurlijk ook
- 1/2 prei in ringen (optioneel)
- 1 pakje spek blokjes
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 TL korianderzaadjes
- 1/2 TL komijnzaadjes
- 1/4 TL chilivlokken
- 1/2 TL oregano
- peper en zout naar smaak
- 2 EL olijfolie
Instructies
- Blancheer de spruitjes, savooikool en aardappelen gedurende +/- 5 min in kokend, gezouten water tot ze beetgaar zijn. Giet de groenten vervolgens af en zet opzij.
- Warm de olijfolie in een wok of grote pan en fruit de fijngesnipperde ajuin samen met de chilivlokken tot ze glazig zijn.
- Zet het vuur hoog en voeg de blokjes aardappel en de spekjes toe en laat deze gedurende +/- 5 min bakken tot ze een goudbruin korstje hebben.
- Daarna volgt de savooikool, de prei, de spruiten en de witloof.
- Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens de knoflook en de overige kruiden toe. Kruid met peper en zout.
- Laat het geheel gedurende 10 à 15 min goed aanpakken tot alle groenten een mooi korstje hebben en gaar zijn.
Boerenkool
- Gespot op instagram! Boerenkool haverburger (havermoutje.nl)
- Pannekoeken: met boerenkool en chiazaad (cynthiamerryl.com)
- Stoemp met een Oosters tintje: Oosterse boerenkoolstamp (ah.be)
- Pesto: Pasta met boerenkoolpesto (www.watzijzegt.com)
- Salade: Boerenkool salade met rode kool, mandarijn en balsamico (www.francescakookt.nl)
(beeld rode kool: shutterstock.com)
Geen commentaren