Vitamine C op overschot?
In februari zijn citrusvruchten zoals citroen, pompelmoes en appelsienen volop in seizoen. Ideaal want ondertussen kunnen we allemaal wel een vitamine C boost gebruiken!
Vitamine C op overschot? Even een round-up van wat voor lekkers je van die verdwaalde exemplaren in je frigo-lade kan toveren.
9 super tips voor wat je kan doen met een halve citroen
Hoe vaak gebeurt het niet dat je het sap of de zeste van een halve citroen nodig hebt en dat die andere helft dan ligt te verschrompelen in je ijskast.
Wat te doen met citrusschillen?
Citrusschillen kan je nog voor van alles lekkers gebruiken nadat je het sap al gebruikt hebt. Hierbij enkele tips…
Crepes suzette
Ik slaag er altijd in om veel te veel appelsienen te kopen, die dan eeuwen in mijn ijskast blijven liggen.
Voor als het eens wat meer mag zijn, deze klassieker onder de Franse desserts: flensjes geflambeerd in een saus van sinaasappel met Grand Marnier.
Crepes suzette
Ingrediënten
- 3 ei(eren)
- 1 zakje vanillesuiker
- 120 gram bloem
- 200 ml melk
- 300 ml appelsiensap
- 50 ml citroensap
- 125 gram bruine suiker
- 60 gram boter
- 4 el grand marnier (cognac of rum kan ook)
Instructies
- Splits één ei, alleen de eidooier wordt gebruikt.
- Meng de vanillesuiker met een mespunt zout door de bloem. Maak in het midden een kuiltje en doe 2 eieren en de eidooier erin.
- Voeg al roerend de melk en 80 ml water toe en klop met een garde tot een glad beslag.
- Laat dit beslag afgedekt in de koelkast minimaal 1 uur rusten.
- Breng in een pan het sinaasappelsap, citroensap en de bruine suiker aan de kook. Laat 8 à 10 min zachtjes koken tot een gebonden saus en laat afkoelen.
- Smelt 30 g boter en roer dit door het beslag.
- Laat een koekenpan goed heet worden en verhit een klontje boter.
- Schep zoveel beslag in de pan dat de bodem net bedekt is en laat het al draaiend over de pan uitvloeien. Bak beide kanten van de crêpe goudbruin en laat hem op een bord glijden.
- Verwarm de sinaasappel-citroensaus in de koekenpan op laag vuur.
- Vouw de crêpes op in vieren en leg ze één voor één in de saus. Zorg dat de crêpes goed door de saus zijn gewenteld.
- Schenk de sinaasappellikeur in een grote soeplepel. Houd een vlam bij de drank om te flamberen. Giet de brandende drank over de crêpes en serveer direct.
Lemon curd
Probeer eens deze lekker frisse, zoet zure lemon curd. Een klassieker uit de Engelse keuken. Heerlijk in allerlei taarten en desserts of bvb. in yoghurt met fruit. Dit recept is voor een curd van citroenen, maar je kan er allerlei citrusvruchten zoals limoenen en pompelmoezen in verwerken.
Lemon curd
Ingrediënten
- 4 eigeel
- 4 citroen(en) citroensap + de zeste
- 1 tas suiker kristalsuiker
- 50 gr boter
Instructies
- Doe water in een middelgrote pot tot het ongeveer 2,5 cm hoog staat en breng het water lichtjes aan de kook.
- Meng ondertussen de eierdooiers en de suiker in een metalen kom tot ze romig en wit van kleur zijn (+/- 1 min).
- Neem 1/3 tas citroensap en voeg deze samen met de zeste toe aan het eiermengsel.
- Zet het vuur op de laagste stand eens het water lichtjes kookt en plaats de metalen kom met het eiermengsel over de pot. (De kom moet groot genoeg zijn om over de pot te passen, maar mag het water niet raken).
- Roer door het eiermengsel met een garde gedurende +/- 10 min of tot het mengsel lichtgeel van kleur. Dop een lepel in het mengsel en probeer een streep te trekken over de rug van de lepel. Als de streep blijft staan is de lemon curd goed qua dikte.
- Verwijder de kom van de pot met kokend water. Roer beetje bij beetje de boter door de lemon curd. Voeg pas een volgend stukje boter toe, wanneer het vorige gesmolten is.
- Doe de lemoncurd in een propere kom of tupperware doos en dek af met vershoudfolie zodat er geen vel gevormd wordt over de curd.
- Je kan de lemon curd tot 2 weken toe bewaren in de frigo.
Citroensuiker
Gebruik de schil van citroenen om deze lekker fris zure suiker te maken. Heerlijk in puddingen, taarten, glazuren en zoete sauzen.
Citroensuiker
Instructies
- Boen de citroen schoon en schil deze heel dun met een dunschiller. Gebruik alleen de buitenste laag en zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk wit van de schil hebt.
- Hak de zeste fijn en meng ze vervolgens met de suiker.
- Leg het suikermengsel op een bakblik en zet in een oven van +/- 20 C° tot de suiker droog is.
- Pak een schone confituur pot en vul met de suiker. De suiker blijft een aantal maanden goed in een luchtdichte bokaal.
Geen commentaren