Vegetarische gratin met restjes rijst en groenten
Heb je nog wel een beetje rijst over, maar net niet genoeg voor een volwaardig bijgerecht?
Combineer de rijst dan met overschotjes groenten en een mengsel van ei, melk en kaas. Ben je slechts met twee? Dan kan je deze vegetarische gratin met restjes rijst en groenten best zo als avondmaal eten of met een slaatje ‘on the side’. Ben je met meer en hoeft het niet per se vegetarisch te zijn? Serveer de ovenschotel dan als bijgerecht bij een stukje vlees of vis.
Mix en match je ingrediënten
In onderstaand recept gebruikte ik paprika, pompoen en fijngehakte peterselie, maar je kan met deze vegetarische gratin met restjes rijst en groenten alle kanten op. Stem het eindresultaat af op de inhoud van je ijskast.Vergeet je diepvries niet na te kijken. Wie weet heb je daar nog wat ingevroren kruiden in de aanbieding.
Ter inspiratie:
- Ga voor Grieks… en combineer courgette, spinazie feta en munt. Vul deze eventueel aan met wat erwtjes uit de diepvries.
- Of Mexicaans… met bonen, maïs, koriander en cheddar kaas. Nog wat guacamole on the side? Yummy!
- Ga voor de ‘meaty version’… en voeg kliekjes vlees zoals kip of gekookte ham toe.
- Meer zin in vis? Combineer broccoli en blauwe kaas met een restje gerookte of gekookte zalm.
TIP: Kook voor morgen
Je kan de gratin perfect een dag op voorhand klaarmaken en in de ijskast bewaren. Zo hoef je hem de dag erop enkel nog in de oven te schuiven en klaar!
Vegetarische gratin met restjes rijst en groenten
Ingrediënten
- 2 kopjes rijst gekookt
- 1/2 ajuin fijngehakt
- 1 rode paprika(s) in blokjes
- 600 gram pompoen geschild en in blokjes van 1,5 cm
- 2 EL peterselie fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- peper en zout
- 1 TL tijm
- 2 grote ei(eren)
- 125 ml melk
- 120 gram geraspte kaas liefst een mengeling van gruyere en parmezaan
- 2 EL olijfolie
Instructies
- Warm de olijfolie in een grote pan of wok en fruit gedurende +/- 5 min de ajuin op een zacht vuur tot deze gaar is.
- Zet het vuur hoger en voeg de paprika en pompoen toe. Kruid met een peper en zout en bak de groenten en de knoflook gedurende +/- 10 minuten tot ze beetgaar zijn. Roer op het einde de fijngehakte peterselie erdoor.
- Kluts de eieren met de melk, tijm en peper en zout naar smaak.
- Voeg vervolgens de geraspte kaas, het restje rijst en de groenten toe en meng alles goed door elkaar.
- Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak de gratin gedurende 35 à 40 minuten in en op 180°C voorverwarmde oven tot deze een krokant, goudbruin laagje heeft.
- Laat de gratin 10 minuten afkoelen vooraleer je hem opdient.
Pingback: Met restjes een topgerecht maken? Het kan! (video) | Britt