Rillette van een restje varkensvlees
Altijd leuk om en reis souvenir te krijgen. Zoals bijvoorbeeld laatst het pakketje lekkers dat een vriendin voor mij meebracht uit Bretagne. Een flesje cider, mosterd met zeewier, grof zeezout en een potje rillette.
Lekker vettig
Het was dat laatste dat mij op het idee bracht om dit recept voor rillette van een restje varkensvlees met jullie te delen.
Rillette is een soort van paté o.b.v. vet, gekruid vlees dat in stenen potjes – overgoten met zuiver vet – bewaard wordt.
Rillette wordt vaak gemaakt van eend of varkensvlees, omdat dat vrij vettige vleessoorten zijn. En vettig smeert nu een maal beter zeker.
Langer bewaren
Rillette is dan ook de perfecte wegwerker om een overschotje varkensvlees, eend of kalkoen langere tijd te bewaren. Door de kookolie over de rillette te gieten, scherm je deze af en kan hij langer bewaard blijven. De rilette uit onderstaand recept kan je goed afgesloten ongeveer een week in de ijskast bewaren.
(bron recept: theguardian.com)
Rilette van kalkoen
Ingrediënten
- 125 gram varkensvlees vettig vlees zoals een stuk buik of schouder is het meest geschikt.
- 1 TL olijfolie
- 1 takje tijm
- 1 klein blaadje laurier
- 4 peperkorrels
- snuifje zout
- 1/2 EL sherry optioneel
Instructies
- Doe alle ingrediënten samen in een pot en laat alles gedurende 45 minuten heel zachtjes sudderen tot het vlees zéér gaar is en uit elkaar valt.
- Verwijder de tijm, laurier en peperkorrels en trek het vlees met een vork uit elkaar of mix het in een blender. De rillette mag nog wel een beetje grof zijn.
- Schep de rillette in een klein aardewerken potje of ovenschaal dat net groot genoeg is en duw het vlees goed aan.
- Overgiet de rillette met de olie die nog in de pan zit.
- Bedek met vershoudfolie en laat een paar uur opstijven in de ijskast.
- Dien de rillette op met een geroosterd stockbrood of toast en schijfjes augurk.
No Comments