Tempura
Tempura: crunchy fingerfood met een gezond kantje. Om tempura te maken dop je diverse ingrediënten gaande van groenten tot stukjes vlees en garnalen in een beslag op basis van bloem, ijskoud water en maizena en frituur je deze vervolgens kort in plantaardige olie. Het ijskoude water zorgt ervoor dat het baksel krokant en luchtig wordt en minder vet opneemt. Hierdoor scoort deze Japanse fingerfood op de schaal van vettigheid beter dan de gemiddelde kroket of bitterbal.
Een perfect hapje voor wanneer je veel overschotjes groenten in je koelkast hebt liggen.
Wat zijn de beste groenten voor tempura?
Voor tempura gebruik je best vastere soorten groenten die niet al te veel water bevatten. Goede kandidaten zijn o.a.:
- Bloemkool
- Courgette
- Pompoen
- Sperziebonen
- Knolselder
- Asperges
- Uiringen (hoe groter en hoe beter)
- Pastinaak Spruitjes
- Paprika
- Broccoli
- Wortel
- Venkel
- Selder
Weetje: Tempura is oorspronkelijk eigenlijk Portugees en werd door de Portugezen in de 16de eeuw in Japan geïntroduceerd.
Dipsaus
Tempura wordt traditioneel geserveerd met Tentsuyu saus: een dipsaus op basis van dashi, sojasaus en mirin. Aangezien dashi niet echt een standaard ingredient is in de Westerse keuken, heb ik he tin onderstaand recept vervangen door bouillon. Als je graag een iets pikantere dipsaus wil, kan je wat wasabi, fijngehakte chilipeper of geraspte gember toevoegen.
Porties |
|
|
|
Instructies
- Doe de bouillon, mirin, sojasaus en suiker in een pan en meng goed.
- Breng op middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur uit en laat de saus kort een beetje afkoelen. Proef en leng aan met een beetje water of citroensap indien de saus te zout is.
- Serveer in individuele kleine kommen. Voeg wat geraspte daikon toe als je dat wilt.
- Snij de groenten die je wil gebruiken in hapklare stukjes.
- Verhit de olie in een diepe pot, of verwarm je frietketel voor.
- Meng de bloem met de maizena en het bakpoeder. Roer vervolgens snel het water erdoor tot alles net gemengd is. Meng het beslag niet teveel.
- Dop de groenten in het beslag en laat ze dan voorzichtig in de olie vallen. Zorg ervoor dat je jezelf niet bespat met hete olie. Draai de groenten af en toe om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig garen. Bak de groenten in de hete olie gedurende een tot twee minuten, of totdat het beslag krokant, goudbruin en bruin is.
- Laat de tempura kort uitlekken op een vel keukenpapier en serveer onmiddellijk met warme tempura saus.
Deel dit Recept |
Geen commentaren.