Make the most out of your ingredients

Salade Niçoise

Salade Niçoise

Empty the fridge - Salade nicoise

Lekker weer + een overschotje boontjes (in seizoen) & aardappelen = Salade Niçoise

Dat was toch alleszins de culinaire rekensom die ik maakte. Want bij zomers weer, heb ik net altijd iets meer zin in slaatjes en een klassieker zoals de Salade Niçoise mag daarbij niet ontbreken. Deze, eigenlijk zeer eenvoudig te maken salade word vaak nog al eens verbasterd met allerlei extra ingrediënten.

En ja, ook ik ben schuldig, want ik heb er groene aspergepunten aan toegevoegd en de olijven weggelaten omdat ik die niet zo graag lust. Toevoegsels zoals reepjes paprika, avocado, bieten, … zijn echt overbodig. De enige, doch politiek zéér incorrecte, toevoeging is verse, gegrilde tonijn in plaats van tonijn uit blik.


Een échte Salade Niçoise bevat enkel de volgende ingrediënten:

  • Romeinse salade
  • sperziebonen
  • aardappelen (een restje gekookte aardappelen in blokjes gesneden is dus ideaal)
  • tomaten
  • hard gekookte eieren
  • tonijn
  • ansjovis (Ik heb altijd wel een potje met ansjovis op olie in mijn ijskast staan)
  • zwarte olijven

TIPS

  • Ik vind een Salade Niçoise met de aardappelen en tonijn op zich al een perfecte maaltijdsalade, maar als je toch nog wat extra’s erbij wil is knapperige toast met een beetje knoflook perfect. Glaasje witte wijn of rosé erbij en het is helemaal af.
  • Als je geen sjalot in huis hebt, kan je ook altijd een beetje gewone ajuin gebruiken voor de dressing. Of reepjes rode ajuin in de salade zijn ook een goed alternatief.
Recept Afdrukken

Salade Niçoise

Empty the fridge - Salade nicoise
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Zomer
Prep Tijd 15 minuten
Porties
personen
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Zomer
Prep Tijd 15 minuten
Porties
personen
Empty the fridge - Salade nicoise
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

De dressing
De salade

Instructies

De dressing
  1. Schil de knoflook en hak deze samen met de ansjovis fijn. Meng een klein beetje zout erdoor om een fijne pasta te bekomen.
  2. Meng deze knoflook- ansjovispasta met de olijfolie, mosterd, fijngehakte sjalot en het citroensap tot je een dikke dressing bekomt. Er mogen best wat brokjes in zitten.
  3. Proef de dressing en kruid met peper (en eventueel een beetje zout) naar smaak.
De salade
  1. Kook de eieren gedurende +/- 8 min zodat ze nog een beetje lopend zijn. Laat ze vervolgens afkoelen onder koud, lopend water.
  2. Was en snijd ondertussen de salade en tomaten in hapklare stukjes.
  3. Was de komkommer, schil hem voor de helft (afwisselend een reepje wel en niet). Het is lekker als je de schil nog wat proeft. Snijd de komkommer in twee en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer vervolgens in plakjes.
  4. Schik de salade op een groot bord en leg de stukjes tomaat, komkommer, aardappelen, olijven en sperziebonen erop.
  5. Snijd de hardgekookte eieren in 2 en leg ze op de salade.
  6. Laat de tonijn uitlekken en voeg hem toe aan de salade.
  7. Giet de dressing over de salade en werk af met wat blaadjes verse basilicum, peterselie of pijpajuin.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: