mei 29, 2014
Salade Niçoise
Lekker weer + een overschotje boontjes (in seizoen) & aardappelen = Salade Niçoise
Dat was toch alleszins de culinaire rekensom die ik maakte. Want bij zomers weer, heb ik net altijd iets meer zin in slaatjes en een klassieker zoals de Salade Niçoise mag daarbij niet ontbreken. Deze, eigenlijk zeer eenvoudig te maken salade word vaak nog al eens verbasterd met allerlei extra ingrediënten.
En ja, ook ik ben schuldig, want ik heb er groene aspergepunten aan toegevoegd en de olijven weggelaten omdat ik die niet zo graag lust. Toevoegsels zoals reepjes paprika, avocado, bieten, … zijn echt overbodig. De enige, doch politiek zéér incorrecte, toevoeging is verse, gegrilde tonijn in plaats van tonijn uit blik.
Een échte Salade Niçoise bevat enkel de volgende ingrediënten:
- Romeinse salade
- sperziebonen
- aardappelen (een restje gekookte aardappelen in blokjes gesneden is dus ideaal)
- tomaten
- hard gekookte eieren
- tonijn
- ansjovis (Ik heb altijd wel een potje met ansjovis op olie in mijn ijskast staan)
- zwarte olijven
TIPS
- Ik vind een Salade Niçoise met de aardappelen en tonijn op zich al een perfecte maaltijdsalade, maar als je toch nog wat extra’s erbij wil is knapperige toast met een beetje knoflook perfect. Glaasje witte wijn of rosé erbij en het is helemaal af.
- Als je geen sjalot in huis hebt, kan je ook altijd een beetje gewone ajuin gebruiken voor de dressing. Of reepjes rode ajuin in de salade zijn ook een goed alternatief.
Prep Tijd | 15 minuten |
Porties |
personen
|
|
|
Ingrediënten
De dressing
- 80 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1/2 citroenen het sap
- 1 TL dijonmosterd
- 1 sjalot fijngesneden
- peper en zout naar smaak
- 4 ansjovis
De salade
- 1/2 krop romeinse sla
- 2 tomaten of kerstomaten
- 2 ei(eren) hardgekookt
- 4 aardappel(en) gekookt en in blokjes gesneden
- 1/2 komkommer
- 1 blik tonijn
- 200 gram sperziebonen
- 12 stuks olijven zwarte
Instructies
De dressing
- Schil de knoflook en hak deze samen met de ansjovis fijn. Meng een klein beetje zout erdoor om een fijne pasta te bekomen.
- Meng deze knoflook- ansjovispasta met de olijfolie, mosterd, fijngehakte sjalot en het citroensap tot je een dikke dressing bekomt. Er mogen best wat brokjes in zitten.
- Proef de dressing en kruid met peper (en eventueel een beetje zout) naar smaak.
De salade
- Kook de eieren gedurende +/- 8 min zodat ze nog een beetje lopend zijn. Laat ze vervolgens afkoelen onder koud, lopend water.
- Was en snijd ondertussen de salade en tomaten in hapklare stukjes.
- Was de komkommer, schil hem voor de helft (afwisselend een reepje wel en niet). Het is lekker als je de schil nog wat proeft. Snijd de komkommer in twee en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer vervolgens in plakjes.
- Schik de salade op een groot bord en leg de stukjes tomaat, komkommer, aardappelen, olijven en sperziebonen erop.
- Snijd de hardgekookte eieren in 2 en leg ze op de salade.
- Laat de tonijn uitlekken en voeg hem toe aan de salade.
- Giet de dressing over de salade en werk af met wat blaadjes verse basilicum, peterselie of pijpajuin.
Deel dit Recept |
Geen commentaren.