Make the most out of your ingredients
title image

Kooltaart gevuld quinoa, pastinaak en champignons

Kooltaart gevuld quinoa, pastinaak en champignons

Empty the Fridge - Kooltaart gevuld quinoa, pastinaak en champignons

Kool is en blijf een grote groente, die je moeilijk op krijgt. Ik wijdde er een tijd terug al deze post aan met recept-inspiratie voor verschillende soorten kool. Maar pas nu ben ik er zelf in geslaagd van zo’n grote kool volledig op te gebruiken.

Hoe een grote kool volledig opgebruiken?

De kunst bij het opgebruiken van een grote groente zoals kool is volgens mij vooral om ze niet elke keer op dezelfde manier klaar te maken. Door een groente de ene keer te roosteren en de andere keer te stomen of koken, komen er vaak andere smaken vrij en heb je het gevoel dat je toch niet heel de tijd hetzelfde aan het eten bent.

Mijn ‘savooi kool battle plan’ omvatte de volgende technieken en recepten…

Geblancheerd: Onderstaande kooltaart gevuld quinoa, pastinaak en champignons

Gestoomd: De overige (minder groene blaren) stoomde ik en voegde ik toe aan mijn lunch voor op het werk: een potje bruine rijst met geroosterde wintergroenten en gestoomde savooikool blaren dus. Met wat fetakaas of wat gerookte makreel erbij was ik helemaal gesteld!

Gefermenteerd: Het laatste van de savooikool staat nu te fermenteren in mijn keuken. Poging nummer zoveel, want ik heb nog altijd een beetje schrik van het hele fermentatieproces. Oefening baart kunst hoop ik dan maar.

Laagjes i.p.v. rolletjes

Dit recept voor kooltaart gevuld quinoa, pastinaak en champignons maakte ik al eerder maar dan in rolletjes vorm. De kooltaart is gewoon een stuk gemakkelijker en sneller om dat je niet aparte rolletjes hoeft te maken en dicht te binden. Eens je de vulling gemaakt hebt en de koolbladeren geblancheerd zijn hoef je enkel laagjes te maken en het geheel nog even in de oven te pakken.

Andere kool rolletjes varianten zijn de klassieke versie gevuld met gehakt rijst of  Chinese kool gevuld met basmatirijst en garnalen.

Recept Afdrukken

Kooltaart gevuld quinoa, pastinaak en champignons

Empty the Fridge - Kooltaart gevuld quinoa, pastinaak en champignons
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Lunch
Seizoen Winter
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Maaltijd Lunch
Seizoen Winter
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Empty the Fridge - Kooltaart gevuld quinoa, pastinaak en champignons
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Verwijder de nerven van de kool en blancheer hem 6 min in kokend water. Bewaar 500 ml van het kookvocht. Giet de kool af en zet opzij.
  2. Wel de rozijnen in een beetje kokend water. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze fijn. Was de prei en snijd in dunne reepjes en zet opzij. Schil de pastinaak en snijd in kleine blokjes van +/- 5mm en zet opzij. Hak de champignons fijn en zet opzij.
  3. Warm de olie in een grote pan of wok en stoof de prei aan. Voeg na een paar minuten de pastinaak toe en laat de groenten kleuren. Voeg op het laatst de champignons toe. Kruid met een beetje peper en zout, de fijngehakte look, oregano, curry en laurier. Laat kort stoven tot de champignons gaar zijn. Voeg 500 ml van het kookvocht van de kool en een beetje bouillon toe en laat het geheel 5 min afgedekt pruttelen.
  4. Meng de quinoa of rijst en hazelnoten door het groentemengsel en kruid bij indien nodig.
  5. Schik een laag koolbladeren top de bodem van een springvorm van 18 cm diameter. Schep de helft van de vulling op de kool. Dek af met een 2de laag kool en vulling en eindig met een laag kool. Bak de taart +/- 30 min op 175°C. Draai om en dien onmiddellijk op.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: