Ik heb een fantastisch alternatief ontdekt voor de klassieke kaassaus: Knolselder kaassaus!
Deze versie van kaassaus is een pak minder zwaar dan de klassieker doordat er geen bloem en boter aan te pas komt. Wel nog altijd kaas, maar dat hoort ok wel bij een ‘echte’ bechamelsaus vind ik. Het was de eerste keer dat ik dit recept uit probeerde en ik moet eerlijk zeggen dat ik knolselder kaassaus zelfs lekkerder vind dan de klassieke versie.
Knolselder op overschot
Hoe kwam ik erop om deze te maken? Ik had het ooit eens ergens gelezen dat je knolselder (of bloemkool) als dikmiddel kon gebruiken in plaats van boter en bloem. En toen ik een veel te grote knolselder niet opgebruikt kreeg, diende de kans zich aan om dit eens te testen. Ik maakte er een heerlijk winterse ovenschotel mee. De halve knolselder die ik over had, was – in combinatie met een halve liter melk – net voldoende voor een ovenschotel voor vier personen. Ik gebruikte halfvolle melk, maar volgende keer probeer ik het eens met plantaardige melk.
Extra tips
- Ik plaats van geraspte kaas kan je ook een allegaartje aan overschotjes kaas gebruiken. Hoe meer verschillende soorten, hoe ‘kaziger’ je saus!
- Gooi het loof van de knolselder niet weg. Het is een prima alternatief voor selder wanneer je bijvoorbeeld soep of een spaghettisaus gaat maken. Eventueel kan je het loof wassen, in reepjes snijden, invriezen en een andere keer gebruiken.
Een leuk recept voor knolselder kaassaus vind je trouwens ook bij de dames van Gezonde drukte
(bron beelden shutterstock.com: kaassaus – knolselder)
Recept Afdrukken
Knolselder kaassaus
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
|
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
|
Instructies
Breng de melk met de knolselder, laurier en het zout aan de kook en kook de knolselder in +/- 15 min gaar.
Vis het blaadje laurier eruit en mix de melk en knolselder tot je een gladde saus bekomt. Mix op het laatst de geraspte kaas en parmezaan erdoor en kruid naar smaak met nootmuskaat, peper en extra zout.
Geen commentaren.