Courgettes in ’t zuur
Voor degenen onder jullie die een moestuin hebben… de courgettes tieren momenteel welig!
De opties om die teveel aan lekker groenten op te gebruiken zijn talrijk zoals o.a.:
- gegrilde courgettes met munt
- ratatouille
- een clafoutis met courgettes
- …
Of fijngesneden courgette als alternatief voor spaghetti zoals in bvb. deze Romige pompoen-courgettepasta met spekjes.
Meer recepten met courgettes vind je hier >
Maar als de courgette je oren begint uit te komen, is er nog altijd een alternatief… Courgettes in ’t zuur
Traditioneel wordt pekelen vooral toegepast op vlees of vis, maar groenten en zelfs fruit kunnen ook perfect. Pekelen houdt in dat je eerst met zout het vocht uit de – in dit geval – groenten onttrekt en ze vervolgens gaat inleggen in ’t zuur: een mengeling van azijn, suiker en kruiden.
Toen ik dus een hele berg groene en gele courgettes voorhanden had, waagde ik mij voor de allereerste keer aan de techniek van het pekelen. En ik moet zeggen, het was best gemakkelijk en het resultaat zeer geslaagd. Als je van augurk houdt is dit zeker een aanrader. Zuur en tegelijkertijd zoet met een beetje kick van de mosterd en de chilipeper. Super lekker met bvb. rosbief of een restje biefstuk.
Ik ga alvast een beetje research doen voor een volgende experiment.
TIP/ Hergebruiken en steriliseren van confituurpotten
Je kan perfect oude glazen bokalen recycleren om de gepekelde groenten in te bewaren. Bekijk onderstaand filmpje over hoe je hergebruikte bokalen steriliseert in kokend water.
Bewaren
Courgettes in 't zuur
Ingrediënten
- 500 gram courgette(s) in dunne schijfjes
- 3 sjalot in dunne schijfjes
- 2 EL zout
Voor 't zuur
- 250 ml water
- 200 ml azijn liefst ciderazijn
- 140 gram suiker lichtbruine
- 1 TL mosterdzaadjes
- 1 TL chilivlokken
- 1/2 TL venkelzaad
- 1 TL kurkuma
Instructies
- Snijd de courgettes met een mes of mandoline in dunne schijfjes en doe ze samen met de sjalot in een grote kom.
- Besprenkel de courgettes met het zout en overgiet ze met koud water.
- Voeg eventueel royaal ijsblokjes toe en laat de groenten 1 uur zo staan.
- Doe ondertussen de ingrediënten voor het pekel-vocht in een pot en breng het zachtjes aan de kook tot de suiker volledig opgelost is.
- Laat de pekel een beetje afkoelen. Het vocht moet nog wel warm zijn.
- Giet na 1 uur de courgettes af en dep ze droog met een propere theedoek of keukenrol. De courgettes moeten goed droog zijn om het pekel-vocht niet aan te lengen.
- Meng de courgettes door de pekel en schep het geheel in de gesteriliseerde potten.
- Schroef het deksel op de potten en zet ze voor een paar dagen in de ijskast.
- Indien je de potten koel bewaart blijven de gepekelde groenten zeker een aantal weken goed.
No Comments